Maminka.czReklama

Když je příroda příliš štědrá

Reklama 9.  11.  2018
Mít pár kilo navíc nemusí být vždy na škodu. Plnější tvary jsou atraktivní a stejně tak plný dekolt, který dívkám vyloženě sluší. Někdy je ale příroda až příliš štědrá a nadměrné poprsí vede k bolestem zad, páteře a je omezující při sportovních aktivitách. A tehdy je namístě redukce prsou, nebo lépe řečeno modelace prsou se zmenšením.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Názor na to, jaká je ideální velikost ženských prsou je věcí osobního vkusu a také, řekněme, módního diktátu doby. V průběhu let se ideál krásy ženského těla neustále mění. Nicméně, ať jsou právě v kurzu křivky útlé či oblé, pravdou zůstává, že ženy s velkými prsy k nám často chodí a netrápí je jen pokles, ale i zdravotní potíže, které s nadměrným objemem prsů souvisí,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg z kliniky OB Care.

Zákroky redukce a modelace prsou jdou vždy ruku v ruce. Jinak by to ani nešlo. Jedná se v podstatě vždy o modelaci, pouze navíc s odstraněním nadbytečné prsní žlázy, tukové tkáně a uvolněné kůže včetně podkoží. Tento zákrok v mnoha případech doporučí lékař kvůli zdravotním rizikům, které s sebou velké poprsí přináší. V takových případech hradí plastickou operaci zdravotní pojištění.

Kdy je ten správný čas

Operaci zmenšení prsů lze provést u každé zdravé ženy starší 18 let. Překážkou operace může být špatný zdravotní stav, např. některá závažná onemocnění srdce, oběhového systému, plic a dýchacího systému nebo jater.

Aby mohla žena podstoupit redukci prsou neboli redukční mammaplastiku, je důležitá stabilní váha. K mammaplastice se také často přistupuje po těhotenství a pak je třeba počkat až 1 rok od ukončení kojení.

Někdy nadměrné poprsí omezuje i velmi mladé dívky. U operací prsů, jak redukčních, tak augmentačních, se však vždy čeká na dosažení plnoletosti, protože celkový hormonální vývoj a s tím spojený růst a vývoj prsů není do této doby ještě ukončen.

Mnoho žen také podstupuje zmenšení prsou až v pokročilém věku. Žádná konkrétní věková hranice není přesně stanovená. Více než na datu narození záleží na celkové kondici a zdravotním stavu.

Jak probíhá zmenšení prsů

Při operaci se nejčastěji prsní dvorec s bradavkou oddělí řezem kolem dvorce od okolní kůže a ponechá se na tzv. stopce (části prsní žlázy). Po odstranění nadbytečné prsní žlázy a kůže prsu se ponechané tkáně vymodelují do požadovaného tvaru a dvorec s bradavkou se posune směrem nahoru. Ve výsledku jizva kolem dvorce pokračuje dolů po prsu ve tvaru obráceného písmene "T".

Dá se říci, že je možné z jakkoliv obrovských prsů "vyrobit" i zcela plochý hrudník. Ale výsledek by jistě nepůsobil dobře. Velikost i tvar prsů po operaci by měl být takový, aby přirozeně seděl k postavě ženy,“ komentuje MUDr. Martin Skála z OB Care.

Průběh operace redukce prsou

U nás, na klinice OB Care, nastupuje většina pacientek s již hotovovým potřebným předoperační vyšetřením. Pokud ne, její den začíná právě tímto vyšetřením. Pak následuje konzultace s plastickým chirurgem, během které znovu společně projdou vše potřebné a chirurg si připraví na těle pacientky nákresy k operaci. Operace trvá většinou 2 až 3 hodiny, po ní pacientku přesuneme na JIP, kde je monitorována další 2-3 hodiny, než se zcela probudí z anestezie. Na klinice obvykle zůstávají pacientky po redukci prsů 2 dny. V den odchodu domů při kontrole odstraníme drény, klientka dostane pooperační podprsenku, obvazový materiál na doma a také léky na případné tlumení bolesti. Je dobré, pokud domu neodchází sama, ale v doprovodu,“ popisuje MUDr. Skála.

Při standardním průběhu hojení přichází klientka ke kontrole po 2 týdnech od operace, a pokud je vše v pořádku, není již další kontrola potřeba.

„V září 2018 jsem podstoupila zmenšení prsou. Jsem naprosto unešena a nemám slov, abych popsala, jak jsem šťastná. Byla jsem tak nervózní před prvním pohledem do zrcadla, když byly bandáže odstraněny. Byl to pro mě velmi emotivní zážitek, na který nikdy nezapomenu. Moje sebedůvěra byla na nule, byla jsem paranoidní. Moje kamarádka mi doporučila OB Care kliniku a já jsem nejvíc ráda, že jsem si vybrala právě je. Doktor Skála je úžasný, vtipný muž, který je fantastický ve své práci. Doktor Martin mi vrátil ztracenou sebedůvěru na novou úroveň a naprosto změnil můj život! Doktora skálu a kliniku OB Care doporučuji všem,“ říká Martina, spokojená klientka OB Care kliniky. 

Témata: Reklama