Maminka.czzácpa

Bolestivé kakání: Jaké mohou být příčiny dětské zácpy a kdy vyrazit k lékaři?

Ivana Ašenbrenerová 18.  3.  2024
Dětská zácpa dokáže potrápit dítě i rodiče. Příčinou přitom můžou být třeba „jen“ nevhodný jídelníček, emoční napětí či málo pohybu. Jak si s ní poradit, aby se z ní nestalo téma na několik let?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje kamarádka řešila zácpu v batolecím věku u své dcery poměrně dlouho. Zkusila všechno možné, ale nefungovalo nic. Trvalo často i týden, než holčička vykonala potřebu. Vyloučily se všechny možné příčiny, včetně celiakie a alergií, až lékařka došla k závěru, že příčina je jinde. Rodiče se totiž rozváděli, dívka tiše trpěla, a rozhodla se mámu s tátou „trestat“. Postačilo několik rozhovorů s lékařkou i rodiči, a situace se během několika týdnů obrátila.

VIDEO:  Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?

Naše kolegyně Lenka měla podobný problém. Její dcera se sice naučila chodit na nočník brzy, ale pouze čurat: „Hovínko ne. Řekla si o plenu, uklidila se do nejvzdálenějšího kouta a tam se nerušeně vyprázdnila. Nedejbože, když jsme někam jeli! Když plenu nedostala, prostě se nevykakala – celé dny. Snažila jsem se nenaléhat, protože jsem měla na paměti kamarádku, která několikrát skončila s dítětem na pohotovosti kvůli bolestem břicha, dokonce je se zácpou i hospitalizovali.“ Nakonec se i oni "vytouženého hovínka“ dočkali, i když až někdy po čtvrtém roce věku. To zrovna Lenka slavila kulatiny. „To máš ode mě jako dárek, mami,“ prohlásila dcera při pohledu do záchodové mísy. „Přísahám, že jsem v životě nedostala lepší dárek,“ vypráví Lenka.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Kdy vyrazit k lékaři?

Hlavně žádný spěch

Jak léčit zácpu?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Jídelníček, Dětský jídelníček, Pohyb, USA, Charakter, zácpa, Jaroslava Chlapková, Stolice, Lékařka, Lenka, TIP OD, Forest, Podání, Stlačení, Konečník, Lékař, Hovínko, Alexandra Vidnerová, Nadechnout, Nočník, Vyprazdňování