Maminka.czNovorozenec

Když krmení bolí... aneb jak si můžete pomoci

Regina Rothová 10.  12.  2013
V průběhu jiného stavu každá žena promýšlí, jak zvládne techniku kojení. Debat o tom, jak si zajistit dostatečné množství mateřského mléka a jak otužit bradavky, absolvuje nekonečně mnoho. Pak přijde praxe a situace se někdy může zkomplikovat. Není to nic definitivního.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkušenost s bolestivými a popraskanými bradavkami prožije téměř každá maminka. Horší je, když po několika týdnech kvůli tomu vzdá kojení úplně. To by se rozhodně nemělo stát, má smysl vydržet a bojovat. Už jenom pro úžasný pocit sounáležitosti s právě narozeným miminkem, nemluvě o skutečnosti, že mateřské mléko je nejvhodnější a nejlepší stravou, kterou svému dítěti v prvních měsících jeho života můžete nabídnout.

Start už v porodnici

Obvykle je na vině počátečního neúspěchu nezkušenost, špatná technika přikládání či nevhodná poloha miminka při kojení, která zraňuje bradavky. Je třeba začít trénovat okamžitě po porodu. První přiložení hned na porodním sále je tak důležité! Druhý den po porodu začíná maraton spouštění se mléka z nalitých, často značně bolestivých prsů a častého přikládání novorozence.

Maminky trénují za dohledu sester na oddělení šestinedělí, případně s pomocí laktačních poradkyň (pokud jsou v porodnici zaměstnané). Vy si můžete svou laktační poradkyni vybrat již s předstihem a domluvit si s ní buď návštěvu přímo v porodnici, nebo po návratu doma. Existuje jich řada, zkuste třeba Laktační ligu, kde získáte seznam podle měst a krajů. Inspirujte se na webových stránkách www.kojeni.cz.

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Video: Češky jsou velké bojovnice za kojení. Když mohou, kojí rády

Za poplatek tak získáte individuální poradnu, jak pečovat o bradavky, jak přikládat, a vše, co se kojení týká. Dbejte rad, jakým způsobem miminko krmit, protože popraskané bradavky nejsou vůbec příjemné. A kojení se stane velmi obtížnou disciplínou, která nebude těšit ani vás, ani dítě.

Předcházejte komplikacím

Střídejte při krmení polohy, aby se měnil tlak na bradavku, střídejte prsy, z nichž miminko kojíte. Pokud máte příliš mléka a ňadra bolestivě nalitá, zkuste ještě před kojením trochu odstříkat, aby se vám prs uvolnil (ale s citem, aby se mléka netvořilo ještě víc). Po nakrmení odstříkejte zbytek. Velkou chybou, která poškodí povrch bradavky, je, když chcete sající miminko násilím odstavit od prsu. Zkuste mu místo toho vložit opatrně do koutku úst malíček a pak prs odtáhněte. Nedokážete si představit, jakou silou kojenci sají, a i bezzubé dásničky snadno citlivou kůži na bradavce poškodí.

Nehody se přece stávají...

  • Mezi účinné první pomoci patří pomazat bradavku vlastním mateřským mlékem a nechat ji zaschnout. Jednoduché, rychlé a zaručeně fungující řešení.
  • Před samotným spuštěním laktace a pak před každým kojením nahřívejte prsy (teplá sprcha, lehká masáž, obklad z nahřáté pleny), mléko se uvolní a nebude třeba tak silného sání.
  • Mastičky jako Bepanthen nebo čistý lanolin jsou sice velmi účinné a léčivé, miminkům však někdy „nechutnají“. Vyzkoušejte je, ale opatrně, pokud dítě nebude chtít pít, je to jasný signál. Bradavku a dvorec důkladně očistěte.
  • Zábaly: Šalvěj je protizánětlivá, čistící rány, dezinfi kující. Vyluhujte sáček šalvějového čaje v decilitru horké vody po dobu asi 10 minut, pak odvar zchlaďte a použijte jako zábal na 10 minut. Každý den si připravujte odvar čerstvý.
  • Když potřebujete uvolnit napětí v prsech ze zvýšené tvorby mléka a uvolnit se celkově, zkuste koupel ze 3 kapek šalvěje muškátové, 3 kapek levandule, 2 kapek bergamotu, 2 kapek cypřiše. Sníží plačtivost, rozladěnost, nervozitu, nateklé břicho a prsy, které se objevují v rámci premenstruačního syndromu, ale i v šestinedělí, kdy hormonální hladiny „lítají“ jako na houpačce.
  • Vždy po kojení namažte bradavku jednou kapkou levandule. ó V případě, že se začíná objevovat zánět, přidejte navíc jednu kapku tea tree.
  • Popraskané bradavky můžete ošetřit i měsíčkovým olejem nebo ratanhiovou tinkturou (kápněte ji na vatovou tyčinku a opatrně jí před kojením a po kojení očistěte rány).

V případě, že by miminku vůně olejů vadila, mokrá žínka odstraní zbytky dokonale.

  • Hygiena: Prsy není třeba před každým kojením umývat, není vhodné často používat mýdla a další kosmetické přípravky – odstraňují přirozenou vrstvu mazu, která chrání dvorce před poškozením, ovšem hygienu je třeba důsledně dodržovat u rukou.
  • Ňadra nechávejte co nejčastěji volná, vzduch je hojivý. Oblékejte si pouze bavlněné prádlo a oblečení, abyste citlivou kůži ještě víc nedráždila. Nebezpečím mohou být vložky do podprsenky – vata se může dostat do drobných trhlinek ve dvorcích a působit ještě dráždivěji. Vybírejte jen nejkvalitnější. ó Nabízejte při krmení dítěti nejdřív méně bolavý prs, aby intenzivněji sálo právě z něj, a bolavý nastavte až na závěr. Jednotlivá kojení by neměla přesahovat čtvrthodinu.
  • Trhlinky (ragády) se tvoří častěji ve vlhkém prostředí. Dbejte na to, abyste po kojení vždy důkladně bradavky osušila (nejlépe samovolně na vzduchu, bez otírání, tedy mechanického tření). Použít můžete fén na vzdálenost napnuté paže. Je to příjemný relax pro prs a suchost je stoprocentně zaručena. Stejně tak chraňte bradavky před velkými teplotními rozdíly: horkem a chladem. Změny teplot je příliš prokrvují. Ovšem před kojením můžete bradavku zmrazit přiložením kostky ledu. Tím se sníží její citlivost a bolestivost.
  • Spařte sáček obyčejného černého čaje a použijte vlažný výluh jako obklad. Tanin v čaji obsažený má hojivé účinky. Aplikovat můžete i třikrát denně po dobu deseti minut.
  • I přes šetrnou péči se mohou obtíže i několikrát zopakovat.

Včasná příprava přeje kojení

Bradavky, stejně jako prsy, mají různý tvar. Některé ženy je mají krátké, ploché nebo i vpáčené. Pokud chcete zjistit, jak bude reagovat na kojení, je dobré její tvar zkoumat při podráždění. Erektilní tkáň bradavky reaguje na chlad a podráždění. V případech, kdy vystupuje, nemusí mít budoucí maminka obavy, kojení se obvykle daří dobře. V řadě případů se ploché, krátké, někdy i vpáčené bradavky mění v průběhu těhotenství.

Ženy mohou použít formovač bradavky ještě před narozením potomka. Ten tlačí na vazivová vlákna, spirálovitě tvarovaná pod dvorcem. Vazivo se musí natahovat několik týdnů, aby byl efekt uspokojivý. Při jakýchkoli pochybnostech proberte otázku prsů a bradavek s gynekologem. Ten by ostatně měl sám ženu vyšetřovat i s ohledem na schopnost v budoucnu kojit dítě. Když se z jakéhokoli důvodu vpáčené nebo ploché bradavky nezdaří „napřímit“, mají maminky další možnost: klobouček.

Tato silikonová náhrada může pomoci, ale je třeba se s ní naučit pracovat. Poradí a názorně vám to předvede laktační poradkyně. Klobouček skrývá některá rizika: menší množství mléka, které se dostane kojenci, kazí techniku sání a má vliv na tvorbu mléka. Co tedy udělat pro zdar kojení? Požádat o vyšetření ňader, účastnit se předporodních kurzů, kde se velká pozornost věnuje právě technice kojení, péči o prsy a formování bradavek. Kontaktujte včas laktační poradkyni. V případě, že gynekolog u vás indikuje vpáčenou bradavku, začněte od 6.měsíce gravidity používat formovače vkládané do podprsenky, konzultujte vývoj s lékařem.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Jen pro maminku, pomoc, První přiložení, Vata, Rozladěnost, Teplotní rozdíl, Velká pozornost, Teplá sprcha, Špatná technika, Bavlněné prádlo, Jak, Muž, Tánin, Bergamo, Lehká masáž, Časté přikládání, Premenstruační syndrom, Narození potomka, Bepanthen, Krmení, Nevhodná poloha