Když má maminka cukrovku

Těhotenská cukrovka je jedno z typických těhotenských onemocnění. Dobrá zpráva je, že nemá nic společného se standardní cukrovkou a obejde se v devadesáti procentech nemocných maminek bez inzulínu. Ovšem bez určitých omezení to přece jen nepůjde…
Když má maminka cukrovku
Těhotenská cukrovka tzv. gestační diabetes je jedno z typických těhotenských onemocnění. Vzniká v průběhu gravidity u ženy dosud zdravé a trvá po celý zbytek těhotenství. Po porodu většinou úplně vymizí. To potvrzuje i příběh Johany Martínkové z Prahy: „Nikdo v mé rodině nikdy cukrovkou netrpěl, proto jsem byla překvapená, když mi můj porodník řekl, že mám těhotenskou. Hrozně jsem se bála, ale naštěstí úplně zbytečně. Musela jsem se sice celé těhotenství hlídat, dodržovat životosprávu a chodit často na kontrolu, ale ani mně ani miminku se nic nestalo. A už v šestinedělí se vše spravilo a dnes jsem úplně zdravá…“
 

Klepněte pro větší obrázekCo je to těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka je stav, který se může vyvinout v jakémkoli stadiu těhotenství, ačkoli je pravděpodobnější po 24. týdnu těhotenství. V tomto období placenta produkuje hormony, které zvyšují inzulinovou odolnost (tzv. antiinzulinový účinek — má jej např. růstový hormon) po zbytek těhotenství. „Největší nebezpečí tohoto onemocnění tkví ve vysoké hladině cukru, která může způsobit nadměrnou hmotnost miminka. Dítě vstřebává glukózu, kterou vaše tělo nemůže využít a roste rychleji než normálně. Když dítě extrémně naroste, má větší riziko dystokie ramínek. Jedná se o situaci, kdy ramínka novorozence uvíznou během druhé doby porodní (během tlačení) v pánvi a může se tak vážně zkomplikovat porod. Rovněž matka velkého plodu není zcela bez rizika. Matce hrozí zvýšené riziko velké krevní ztráty po porodu a vyšší pravděpodobnost císařského řezu pro nepoměr mezi hlavičkou plodu a pánví,“ vysvětluje gynekolog Zdeněk Císař, proč se těhotenská cukrovka nesmí podceňovat.
 
 

Mám ji, nebo nemám?
Mezi první příznaky onemocnění patří větší žízeň a hlad, časté močení, ale i velká únava v podstatě bez příčiny. Ke zjištění ale vede až speciální test, kdy provádí test na toleranci glukózy. Při tomto vyšetření musíte počítat s dopolednem stráveným v nemocnici v čekárně.

Nejprve se odebírá žilní krev nalačno a stanovuje se tzv. glykemie (hladina glukózy v krevním séru). Poté se po vypití předepsaného množství roztoku glukózy za jednu, a poté ještě jednou za dvě hodiny kontrolují glykemie po „cukrové zátěži“. Tento odběr krve se už provádí pouhým odběrem z prstu. Výsledky jsou obvykle k dispozici druhý den.
 

Klepněte pro větší obrázekMám ji… žádná tragédie

Určitě to není zrovna nejlepší zpráva, na druhou stranu není třeba se hroutit. Připravte se jen na to, že budete častěji a pečlivěji sledovaná svým porodníkem a budete muset dodržovat přísnou životosprávu. V čem spočívá? Předně musíte snížit příjem cukrů a tuku v potravě, nasycené tuky (obsažené ve smetaně, sýru aj.), které snižují účinnost inzulinu. Dieta musí být založena na karbohydrátech (cukrech) s pomalým odbouráváním, které stabilizují hladiny krevního cukru. Najdeme je v chlebu, těstovinách z tvrdozrnné pšenice (semolina), luštěninách, zelenině, celozrnných cereáliích nebo bramborách.
 

K udržení vyrovnaných hladin krevního cukru pomáhá jíst pravidelně šestkrát denně v malých porcích. Ovoce je vhodné jako přesnídávka, ale vzhledem k vysokému obsahu sacharózy je lepší nejíst ho více než tři kusy denně. Určitě omezte i příjem soli, protože diabetes zvyšuje riziko rozvoje vysokého krevního tlaku. Není to tak hrozné, že? Pokud do svého „těhotenského“ programu navíc zařadíte i trochu pohybu (slovo trochu je ale na místě, protože velká zátěž naopak zvyšuje hladinu cukru v těle), jako třeba gravidjógu nebo menší, zato každodenní procházky, určitě nad onemocněním zvítězíte a po porodu budete fit vy i miminko.

I s inzulínem to zvládnete
Někdy se stane, že hodnoty cukru stoupají i navzdory striktní dietě a pravidelné fyzické aktivitě. Tento stav postihne většinou maximálně 10 procent maminek trpících těhotenskou cukrovkou. Jestli je to i váš případ, budete bohužel potřebovat inzulín, který slouží k úpravě hladiny glukózy. Nebojte se, nic vám neudělá. Inzulín je totiž tělu vlastní hormon, nikoli lék, a tudíž je jeho injekční podávání v graviditě bezpečné. Je to tedy jen malá komplikace, která ale určitě za zdravé miminko stojí…
 

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články