Maminka.czChování a vztahy

Když muže živí žena, většinou trpí rozpočet i vztah

Martina Machová 8.  8.  2013
Ztratil práci a nemůže najít nové místo. Sice zpočátku dělal, že si situaci užívá, ale jak plynul čas, začala na něj útočit deprese a stud. Svou frustraci začal předávat dál a manželství se chvělo v základech…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Muž je hlavní živitel a zásadní zásobitel rodinné pokladny – alespoň, tak to stále vnímá většina naší společnosti. Když muž z této role dlouhodobě vypadne, v mnoha případech nastává rodinná krize, a to nejen finanční, ale často i partnerská.

1 měsíc – úžasné prázdniny

Ať již k tomu došlo jakkoliv, svět se mu obrátil naruby, ON byl ten, kdo nosil domů větší „balík“, TEN kdo býval nekorunovaným vládcem rodiny, který měl nárok na to mít poslední slovo. Zpočátku, zhruba první dva měsíce, si vše užíval. Rodina se ráno rozutekla do práce a školky, on šel vyvenčit psa, udělal si kafe, „povrtal“ se v autě, v kole, ohřál si sekanou, dal si „dvacet“, odpověděl na inzerát, vyzvedl nadšené děti ve školce a šel s nimi posedět na hřiště, kde byl příjemným a vtipným zpestřením pro dámské osazenstvo.

Když přišel s dětmi domů, jeho polovička již měla v jedné ruce pánev, v druhé žehličku a začínala svou další, tentokrát však neplacenou, směnu – což bez větších komentářů zvládla měsíc (bude-li statečná, tak dva). Pak začalo jít vše z kopce.

Pozvolna z kopce dolů

Po dvou měsících a dvou hubených výplatách, začínají sahat do tenkých rezerv, ona i do těch fyzických. V práci si zvětšila úvazek, ale domácích prací jí neubylo. Vina však není pouze na jeho straně, jednoduše nebýval zvyklý doma některé práce dělat a prostě ho jen nenapadne sebrat prádlo ze šňůry, složit ho, vytřít kuchyň, uklidit po dětech v koupelně, umýt záchod a vanu apod.

Ona zase není zvyklá ho k něčemu tlačit, nikdy to doma nedělalo dobrou atmosféru. Navíc má někde vzadu zasunutý pocit, že on by prostě domácí práce nezvládl, tak skvěle, jako ona, že by to po něm stejně musela předělávat. Sama se sebou vede vnitřní boj. Oba jsou naštvaní. Ona po něm něco chce, ale čeká, až ho to samotného napadne. On cítí, že jí něco vadí, ale nechává jí v tom „dusit“ – jen ať pěkně řekne, co po něm chce!

Nakonec mu to řekla, vcelku v klidu a bez přehnaných emocí mu vysvětlila, co od něj chce, v čem všem potřebuje pomoci. Bohužel on vše pochopil jako útok na svou osobu. Slyšel, a hlavně si domyslel víc, než říkala.

Jízda z kopce se zrychluje

Chtěla jen, aby se doma víc zapojil, protože si zvětšila úvazek a spolu s péčí o děti a s domácími pracemi toho na ní začalo být zkrátka moc. Vše sice vyslechl, ale pak přišla exploze – těžko pochopitelná obvinování všeho druhu. Rychle jí došlo, že v pozadí stojí frustrace: „ona nás živí, jsem na ni závislý, možná už pro ni nebudu chlap a podobné myšlenky“.

Neví co dál, nejenže se pozvolna prohlubuje finanční tíseň a pracovní nabídky jsou mizerné, ale už tak napjatou situaci vyostřují každodenní hádky, nedorozumění a nedostatek empatie.
Nakonec přijal dle jeho mínění naprosto nezajímavou a jeho vzdělání neadekvátní pracovní nabídku – hořkost a výčitky, že je to jen kvůli ní, nemizí. Co bude dál? Možná se částečně vyřeší neuspokojivá finanční situace, ale jak to dopadne s ním a s ní?

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, žena, Výplata, Polovička, Rozpočet, Muž, Poslední slovo, Zen, Vztah