Maminka.czOčkování

Když na tábor, tak jedině s očkováním

Reklama 21.  8.  2017
Prázdniny jsou již v plném proudu a mnoho dětí si užívá volné dny táborovými radovánkami. Většina z nich jen nerada a s bolavým srdcem opouští toto místo plné zážitků a kamarádů a vrací se zpět k rodičům. Co kdyby ale vaše ratolest na tábor vůbec nemohla odjet a přišla by tak o zážitky na celý život? To se snadno může stát, pokud by neprošla povinným očkováním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Platný očkovací průkaz, nebo doložení zákonné výjimky z povinného očkování. Podmínka pro přijetí dítěte na tábor či jinou zotavovací akci. Především z důvodu ochrany ostatních účastníků s touto podmínkou podle aktuálního průzkumu* plně souhlasí šest z deseti žen. A právě ony o vakcinaci dětí většinou rozhodují.

Aktuální průzkum dále potvrdil, že s povinným očkováním souhlasí 88 % českých žen. Další více než čtvrtina žen tuto podmínku respektuje, i když jim přijde částečně omezující. „Očkování je důležité celospolečensky, v zájmu udržení kolektivní imunity, nikoliv jen pro konkrétního jedince. Zvlášť v případě dětí není vhodné zohledňovat pouze individuální zájmy. Je třeba si uvědomit, že při pobytu v kolektivu riziko nákazy stoupá,“ říká Mgr. Eva Gottwaldová, hlavní hygienička ČR.

Klepněte pro větší obrázek 
Souhlasíte s tím, že na ozdravné a školní pobyty (tábory, školy v přírodě, apod.) jsou přijímány pouze děti s povinným proočkováním?

Letní radosti i starosti

Táborové hry a jiné venkovní radovánky představují pro děti i značná rizika. Na scénu tak přichází doporučená očkování. Například proti zákeřnému pneumokokovi, který je kromě zánětu mozkových blan příčinou i zánětu středního ucha, který se může objevit po vodních hrátkách. Tato forma pneumokokové infekce nepatří k nejzávažnějším, ale v nejhorším případě může skončit trvalou hluchotou. Z výzkumu vyplývá, že 57 % žen plánuje, anebo již nechala své děti proti pneumokokovi očkovat. Mezi další žádané doplňkové vakcinace patři proti klíšťové encefalitidě a žloutence typu A.

Evropa zasahuje

Letošní epidemie spalniček dovedla dokonce několik evropských států, mezi nimi např. Německo, Itálie či Francie, ke zpřísnění podmínek očkování. Konkrétně Itálie zavedla povinné očkování proti 12 infekčním onemocněním před nástupem do státní školy a přísné postihy pro rodiče za jejich nedodržení. V Německu budou vysokou finanční pokutou postiženi rodiče, kteří nebudou konzultovat očkování se svým lékařem. Mohou být také vyloučeni z center denní péče. „České zdravotnictví má vysoký standard, povinné očkování zde má dlouhou tradici a je hrazeno. Na vybrané nepovinné vakcíny zdravotní pojišťovny přispívají nemalé částky. Studie prokazují, že výhody očkování jednoznačně převyšují nad případnými nežádoucími účinky,“ uzavírá Mgr. Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.


* O průzkumu

Průzkum byl realizován s využitím platformy Ipsos Instant Research. Sběr dat probíhal on-line formou v dubnu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 525 respondentek v ČR, v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání. 

Témata: Očkování