Maminka.czZdraví

Když nás pleť zlobí

Pavla Millerová 18.  1.  2010
Pupínky, červené skvrny, šupinky… Na naší pokožce se v dnešní době objevuje ledacos, a bohužel čím dál častěji. Navíc příčiny problémů mohou být nejen dermatologické, ale také psychologické. Co dělat s pletí, když začne stávkovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle dermatologů se přívlastkem „normální“ dnes může pochlubit už jen málokterá pokožka. Mohou za to jak nepříznivé vnější vlivy, tak náš většinou nezdravý životní styl. Bohužel se taková „abnormalita“ pleti pozná obvykle na první pohled, a to kvůli zřetelným projevům, které nejsou nikomu příjemné. „Jestliže se na pleti objeví něco, co tam nepatří, nejedná se jen o problém dermatologický, ale často i o psychologický. Můžeme si totiž připadat ,nenormální‘, a tedy méněcenní, čímž trpí naše sebevědomí. Lidé kolem nás si drobné nedokonalosti pleti ani nemusí povšimnout, pro nás se ale stává problémem číslo jedna, který může v konečném důsledku vést třeba až k sociální fobii nebo k depresím. A to se netýká pouze dospívající mládeže, pro kterou jsou největší katastrofou pupínky. Takové potíže mohou potkat v době touhy po dokonalosti kohokoli,“ říká klinická psycholožka Sylva Biedlová. Některé problémy pleti patří do rukou odborníka, slabší projevy, které mohou čas od času v různé podobě potkat každého z nás, lze ale úspěšně řešit i svépomocně. Důležitá je ovšem vytrvalost a správná péče.

Citlivá pokožka

Přecitlivělost se může projevovat u každého typu pleti, nejčastěji však trápí pokožku sušší, která nemá tak kvalitní ochranný kožní film. Podle dermatoložky Marie Finsterlové z Centra estetické dermatologie v Čáslavi může být porušen už od narození nebo vlivem nešetrného zacházení s pletí. Za sníženou funkci ochranných a regeneračních funkcí pokožky ale někdy mohou také některá kožní a celková onemocnění. „Přirozeně se kvalita ochranného kožního filmu zhoršuje s přibývajícím věkem a nedostatečným pitným režimem, za přecitlivělé reakce pokožky mohou i další vnější faktory včetně nezdravého životního stylu,“ říká odbornice. Nejobvyklejší reakcí přecitlivělé kůže je její zčervenání. „Při velkém chladu a větrném počasí však zčervená postupně jak pleť citlivá, tak i pleť odolná. Většinou se ale předpokládá, že u citlivé pokožky je toto zarudnutí velmi intenzivní a doprovází ho navíc pocit palčivosti a svědění,“ doplňuje Finsterlová.

Co s tím: V případě citlivé pleti platí více než kde jinde heslo „čím méně, tím lépe“. Přílišná starostlivost by jí mohla spíše uškodit. „Šetrná hygiena by měla zahrnovat odlíčení micelárním roztokem či jemným pleťovým mlékem, které jsou složeny maximálně z deseti ingrediencí. Tabu je napářka a zahřívací maska, stejně jako mechanický peeling. Chemický peeling je přípustný pouze z rukou odborníka. Důležitá je kvalitní a každodenní ochrana před sluncem, v případě líčení upřednostnit tekutý make-upu před vysušujícím pudrem a snaha se vyhýbat voděodolným líčidlům, které se hůře odličují,“ radí dermatoložka. Kosmetika pro citlivou pleť by měla být bez parfemace, barviv a alkoholu. Z krémů volte výrobky určené pro senzitivní pokožku, které udržují přirozené pH pokožky a aktivují její vlastní obranné mechanismy, chrání ji před nepříznivými vnějšími vlivy a ztrátou hydratace a minimalizují riziko vzniku alergických reakcí.

Náš tip: zklidňující hydratační péče HydraZen, Lancôme šetrné odličovací mléko, Dermacol Protective

Problematická pleť

Vyznačuje se lesklými, mastnými místy zejména v tzv. T-zóně, ucpanými a rozšířenými póry, často i výskytem zanícených pupínků. Ovšem ačkoli jsou tyto problémy typické především pro období dospívání, v důsledku hormonálních změn, genetických predispozicí, stresových a dalších faktorů se mohou projevovat i v dospělosti. A k tomu podle odborníků dochází stále častěji. Příčinou jsou jak zhoršené vnější vlivy, tak špatná životospráva, nedostatek tekutin nebo i nevhodně zvolený typ kosmetiky, kterých je na trhu takové množství, že se v nich přestáváme orientovat. A tak často ve snaze svoji pleť vylepšit docílíme přesného opaku. Třeba když nevíme, jak pečovat o pleť, která má stále „pubertální“ projevy, zároveň už ale vyžaduje zakročení proti vráskám.

Co s tím: Pro dosažení optimálních výsledků v péči o problematickou pleť je důležité čištění, které zbavuje pleť make-upu a nečistot a zároveň redukuje kožní maz. Vhodný je pravidelný peeling, jenž pečlivě odstraní odumřelé kožní buňky ucpávající póry a podpoří regeneraci pleti. V případě pečující kosmetiky sáhněte po krému určeném pro mastnou či smíšenou pokožku, který upravuje narušenou funkci pleti a reguluje produkci kožního mazu. „V případě dospělé pleti, kterou trápí akné a zároveň vrásky, jsou optimálními ingrediencemi například ovocné kyseliny (glykolová, mléčná), formy vitaminu A, kyselina salicylová. Tyto látky jsou již většinou kombinovány s hydratačními složkami, jež pokožce dodávají potřebnou vláhu, což je i pro mastnou pleť důležité,“ říká kožní specialistka, která v případě aknózní pleti v dospělosti doporučuje konzultaci s dermatologem. Ten vám navíc poradí vhodnou péči, protože i mastná pleť může být přecitlivělá, snadno reagující podrážděním, obzvláště při snaze ji stále čistit a snižovat produkci mazu.

Náš tip: noční krém na problematickou pleť, Vichy Normaderm matující fluid Biopur Pore Reducer, Biotherm

Suchá až atopická pleť

Velmi suchá pokožka je dána genetickou predispozicí, přirozeným stárnutím kožních buněk nebo působením nepříznivých vlivů vnějšího prostředí. Týká se rovněž nemocných atopickým ekzémem, psoriázou nebo ichtyózou, může být také následkem agresivní dermatologické léčby nebo chemoterapie. V každém případě se jedná o pokožku, která majiteli dělá stejné problémy jako třeba aknózní. Často se navíc týká nejen pleti obličeje, ale i těla. Typické pro suchou pokožku je v důsledku oslabené ochranné hydrolipidické vrstvy kůže také větší riziko vzniku alergických reakcí. Pokud se kůže projevuje svěděním, odlupováním a zarudnutím pokožky, mluvíme o atopickém ekzému, který postihuje asi 15 % populace.

Co s tím: I když logika věci říká, že na suchou kůži pomůže hydratace, ta samotná je v mnoha případech nedostačující. „Je to proto, že suchá pokožka je projevem poruchy kvality hydrolipidického ochranného kožního filmu. Ten je z větší míry složen z látek tukové povahy. Na povrchu pokožky pak funguje mimo jiné také jako bariéra proti vypařování vody z pokožky a zároveň vodu pleti rovněž dodává. Proto je důležité pleť hydratovat a zároveň vyživovat, tedy obnovovat ochranný kožní film,“ vysvětluje dermatoložka Finsterlová a radí zaměřit se na kosmetiku se složením pokožce vlastních hydratačních látek (např. urea, kyselina mléčná, glycerin, lipidy), které dodávají pokožce optimální míru hydratace, obnovují ochrannou kožní bariéru a zabraňují nepříznivým projevům suché kůže.

Náš tip: emulze pro suchou pleť, Nutritic, La Roche-Posay výživný zklidňující krém na suchou pokožku Atoderm Nutritive, Bioderma

Sklon k zarudnutí

Pokud vám občas lehce zčervená obličej, třeba kvůli horkému čaji, ostrému jídlu nebo po slunění, nejedná se o nic neobvyklého. Nadměrné prokrvení obličeje většinou po chvilce samo odezní. Reaguje-li ale kůže přecitlivěle neustále červenými skvrnami na tvářích, bradě nebo čele a pocitem pálení, může se jednat o chronické kožní onemocnění nebo příznak celkového onemocnění, které se někdy může projevit začervenáním obličeje (např. cukrovka nebo poruchy štítné žlázy). Trvalé zarudnutí pleti způsobuje třeba kuperóza, geneticky daná predispozice k tvorbě rozšířených žilek v obličeji, nebo tzv. rosacea (růžovka), která se týká nejvíce mužů středního věku a žen se světlým fototypem po 30. roce věku. Za její vznik může podle dermatoložky souhrn genetických predispozic a zevních vlivů, jako je třeba slunce, sálavé teplo, klimatizace, ale i umělé osvětlení, alkohol, kofein či teplotní změny. To vše pokožku oslabuje, vysušuje a překrvuje a zvyšuje její náchylnost k zarudnutí.

Co s tím:Stejně jako u citlivé pleti je i v tomto případě důležitá šetrná péče bez peelingu či dalších „agresivních“ zásahů, které kůži oslabují a zvyšují její náchylnost k podráždění. „Částečné redukce zarudnutí je možné přechodně docílit používáním zklidňujících krémů s rostlinnými výtažky, které pleť mírně odkrvují. Tyto přípravky, určené pro pleť se sklony k začervenání, navíc často obsahují zelené pigmenty, které neutralizují červenou barvu a okamžitě tak zamaskují kritická místa a dodají pleti jednotný barevný tón. Pokud za načervenalý tón pleti může kuperóza, je možné trvalé odstranění rozšířených cévek v obličeji pomocí laseru,“ říká Marie Finsterlová.

Náš tip: hydratační a ochranná emulze Antirougeurs Emulsion Leger, Avqne neutralizující denní krém s obsahem krycích zelených pigmentů, Eucerin

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, pleť, Suchá pokožka, Chemický peeling, Aknózní pleť, Kožní maz, Náš, Zevní vliv, Citlivá pokožka, Mastná pleť, Zlo, Zdraví na Heureka.cz

Video