Maminka.czBatole

Když se dítě osype II.

Judita Traubová 9.  12.  2009
Dětská pokožka je mnohem citlivější a náchylnější k poškození než kůže dospělého člověka. Během dětství se mohou objevit kožní problémy nejrůznějšího původu. Jaké jsou ty nejčastější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Ucpání vývodu potních žláz

Na obličeji se hned po narození vyskytují tzv. milia, drobné skvrnky způsobené ucpáním vývodu potních žláz. Nejčastěji se objevují na nose a v jeho okolí, po čase obvykle spontánně vymizí.

2. Opruzeniny

Děti s citlivější kůží mohou být náchylnější ke vzniku opruzenin.

Kožní lékařka MUDr. Aneta Kelblerová říká: „Plenková dermatitida vzniká v horku při nedostatečně častém přebalování dětí nebo při průjmových onemocněních. Prevencí je časté přebalování, používání správné velikosti plenek. Po každé stolici je nutné pečlivé omytí plenkové oblasti vodou a jemným dětským mýdlem nebo čisticími ubrousky určenými k ošetřování této oblasti. Kůži jemně osušíme a aplikujeme ochranné krémy, které chrání kůži před nepříznivým působením stolice a moči. Nejčastěji se jedná o vitaminové masti, rybilku, zinkovou mast.

Pokud již vznikne zarudnutí v plenkové oblasti, plenky vyměňujeme ještě častěji nebo necháme nějakou dobu dítě větrat i bez plenky. Při omývání plenkové oblasti nepoužíváme v této době čisticí ubrousky, ale vlažnou tekoucí vodu. Pokud je podezření na kvasinkovou nebo bakteriální infekci, aplikujeme po poradě s lékařem přípravky protikvasinkové a protibakteriální. U zdravých dětí je obecně možné koupání každý den. U dětí se sušší kůží doporučujeme koupat 1–3krát týdně s olejovými přísadami a ostatní dny jen rychle dítě osprchovat nebo omýt místa vlhké zapářky.“

Seboroická dermatitida

Žlutavé šupinky nejčastěji ve vlasech, ale i v obličeji. Obvykle tento problém odezní po třech měsících, ale když se neléčí, může přetrvávat. Vhodnou léčbou je promašťování salicylovým olejem a šetrné vyčesávání.

Kožní lékařka doporučuje: „Suchá a citlivá kůže se sklonem ke vzniku atopického ekzému bývá geneticky podmíněná a často u rodičů nebo sourozenců zjišťujeme některé z atopických onemocnění (atopický ekzém, astma nebo alergická rýma). O suchou kůži by se mělo pravidelně pečovat, promazávat ji i několikrát denně zvláčňujícími krémy a přidávat rovněž olejové přísady do koupele. Pokud se suchá kůže dostatečně nezvláčňuje, snadněji se podráždí a u disponovaných dětí může vzniknout atopický ekzém.“

3. Kopřivka

Reakce kůže na látku vyvolávající v organismu alergickou reakci (jahody, oříšky, vejce, mořské plody, léky apod.). Nastupuje obvykle chvíli po kontaktu s alergenem. Mívá různé podoby, někdy se jedná o souvislé pásy, jindy o výsev menších ložisek. Většinou brzy vymizí, nicméně někdy může trvat déle, případně zasáhnout i měkké tkáně (rty, oční víčka, dýchací cesty). Mírnější formu lze ztlumit například mastí s kortikoidem či roztokem s obsahem uhličitanu zinečnatého. Někdo má dobrou zkušenost i s 15–20minutovou koupelí ve vlažné vodě, do které přidá šálek jedlé sody.

4. Bradavice

Ty jsou v dětském věku velmi časté.

Dermatoložka MUDr. Nina Benáková tvrdí: „Dětský kolektiv s sebou nese kontakt s řadou kožních infekcí – klasické obecné bradavice nejčastěji na prstech rukou či na ploskách nohou, dále ploché bradavičky obvykle na hřbetech rukou či v obličeji a konečně tzv. moluska, vkleslé bradavičky kdekoli na těle, zejména v místech s jemnou suchou kůží (výrazně častěji se objevují u ekzematiků). Určitou prevencí je nechodit naboso v tělocvičnách, šatnách, sprchách a jiných společných prostorách a dále dítě pravidelně prohlížet – kontrolovat stav kůže. Čím jsou bradavice „starší“, tím je totiž léčba svízelnější a dlouhodobější.“ Některé bradavice se občas samy zahojí a vymizí spontánně, jiné vyžadují lékařský zákrok (chirurgický, kryoterapeutický, případně laserový).

5. Impetigo

Je to běžná bakteriální infekce, která obvykle napadá ústa, nos a uši a produkuje krustovitý výtok. Začíná drobnými skvrnkami, které se rychle zvětší a vzniknou z nich puchýřky. Objevuje se červené ložisko s hnisavými strupy, cárovitým olupováním a mokváním, a to nejčastěji v obličeji, na hýždích či rukou. Infekce se šíří přímým kontaktem. Je silně nakažlivá a léčba mnohdy vyžaduje nasazení antibiotik.

6. Svrab

Infekční onemocnění způsobené parazitem se projevuje vyrážkami, pupínky a skvrnami. Samičky zákožky svrabové lezou po kůži, během několika minut se do ní zavrtávají a ve spodních vrstvách kůže si razí chodbičky, v nichž kladou vajíčka. Výskyt chodbiček je zejména v místech s jemnou kůží (meziprstní prostory, okolí genitálu, prsních bradavek, na hýždích, zápěstích, v záhybech loketního a kolenního kloubu, na podbřišku a v místech, kde přiléhá prádlo). Infekci napomáhá snížená imunita a jsou na ni náchylné zejména děti.

7. Infekční exantémy

Jedná se o „vyrážky“, které provázejí některá bakteriální či virová onemocnění (spála, spalničky, plané neštovice, zarděnky, pátá nemoc, šestá nemoc). Obvykle se u dítěte kromě rozsáhlejšího postižení kůže zjistí teploty, celková nevůle, někdy kašel, rýma, nechutenství, průjmy a jiné příznaky infekce.

8. Atopický ekzém

Jinak řečeno atopická dermatitida je kožní zánět způsobený reakcí organismu na pyly, určité potraviny, prach a jiné alergeny… Přesné příčiny víceméně nejsou známy. Atopický ekzém vzniká nejčastěji v raném dětství, a to na obličeji. V pozdějších letech se vyrážka přesouvá do loketních a podkolenních jamek, na krk, zápěstí a hřbety rukou. Na pokožce se při něm obvykle objeví pupínky nebo zarudlé mapy. Postižené místo se snadno zanítí a bolestivě mokvá. Ale také zdrsní, vysychá a velmi svědí. Dítě si mnohdy postižená místa rozškrábe, což jeho stav ještě zhorší. Správná léčba ekzému zahrnuje nejen aplikaci mastí, ale i dodržování pravidel jako odstranění známých alergenů. V bytě postiženého by se nemělo kouřit, k eliminaci prachu a roztočů je nutno pravidelně vysávat, vhodné je odstranit koberce a těžké závěsy, případně zvířata se srstí nebo peřím. Důležitá je i správná hygiena kůže a oblékání do vzdušných, bavlněných oděvů.

9. Lupénka

V dětském věku je spíše vzácností, častěji bývají lupénkou postižena děvčata než chlapci. Tato nemoc je charakterizována zanícenými plochami kůže, které bývají pokryté bílými šupinkami. Léčba může být zdlouhavá a onemocnění se i po úspěšné terapii rádo vrací.


Maminčin odborník MUDr. Nina Benáková, dermatologie, alergologie a klinická imunologie www.mc-praha.cz

Když vyrazí dítěti po těle pupínky, co všechno to může signalizovat? „Vyrážka“ či „pupínky“ u dítěte je tak obecný pojem, že by výčet možných diagnóz představoval učebnici kožního lékařství. Záleží na tom, zda se jedná skutečně o pupínky (a ne o skvrny, puchýřky, hnisavé puchýřky, kopřivkové pupeny a jiné projevy), jak pupínky vypadají (tvar, barva, velikost, uspořádání), kde jsou na těle lokalizovány, kde poprvé vznikly a kam se šíří. Z důkladného popisu kožního nálezu a podrobné anamnézy (historie vzniku vyrážky) vychází lékařská diagnostika. Nicméně k častým „vyrážkám“ v raném dětském věku patří potničky, plenková dermatitida, kvasinkové infekce v kožních ohybech a místech zapářky a obecně iritativní dermatitida – zánět kůže z podráždění třením, zapářkou, pocením, močí, stolicí, též v okolí úst potřísněním potravinami a nápoji, olizováním, sliněním, dudlíky a podobně.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, spodní vrstva, Správná léčba, Seboroická dermatitida, Skvrnka, Atopická dermatitida, Správná hygiena, Moluska, Impetigo, Alergická rýma, Kožní zánět, Svrab, Lupénka, Citlivá kůže, Snížená imunita, Alergologie, Společný prostor