Maminka.czPodcasty

Když se dítě vejde do dlaně: Po probuzení z narkózy jsem neměla bříško ani miminko, říká Lucie Žáčková z Nedoklubka

Tereza Víchová 17.  11.  2022
17. listopad je Mezinárodním dnem předčasně narozených dětí. Po celém světě se rozsvítí hlavní památky, důležité budovy i divy přírody purpurovou barvou a lidé sdílejí příběhy dětí, které se narodily o několik týdnů nebo dokonce měsíců dříve, než měly. Přesně to zažila i Lucie Žáčková, dnes ředitelka občanského sdružení Nedoklubko, které nedonošeným miminkům a jejich rodinám pomáhá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Probudit se z narkózy bez bříška i bez miminka

Její vlastní dcera se narodila v 25. týdnu těhotenství a vážila 730 gramů. Jaké to je přivést na svět miminko do dlaně a jak rodičům pomáhá organizace Nedoklubko? O tom všem v podcastu vyprávěla Lucie Žáčková.

Miminko do dlaně, často na tenké hranici mezi životem a smrtí. Vyděšená máma s tátou, týdny a měsíce v nemocnici, nejistá prognóza. Přesně to prožila i Lucie a díky tomu dnes rodičům předčasně narozených dětí pomáhá, jak nejlépe umí.

„V nemocnici jsme s Elinkou strávili 77 dní a zažila jsem obrovský strach,” vzpomíná Lucie. „Když jsem se probudila z narkózy, byl to nejhorší pocit ze všech. Neměla jsem ani bříško, ani miminko. A nevěděla jsem, co se stalo. Ty minuty, než přišla paní doktorka z neonatologie, trvaly věčnost.”

Když to mé dítě zvládne, budu pomáhat ostatním rodičům

Dny a týdny v nemocnici jsou prý hrozně dlouhé, vše se vleče a emoce létají jako na houpačce...

„Vnímáte a řešíte každý gram na váze. Jeden den je hezký a druhý den přijde komplikace a schází se lékařské konzilium,” vzpomíná Lucie.

Celou dobu hospitalizace s Elinkou věděla, že když všechno dobře dopadne, půjde rodičům s podobným osudem pomáhat. Dnes má doma šikovnou dvanáctiletou slečnu a Nedoklubko je její další dítě.

Jak a kde pomáhá Nedoklubko?

  • Nedoklubko pomáhá ve 12 perinatologických centrech intenzivní péče, 14 centrech intermediární péče a také 8 dalších zapojených nemocnicích.
  • Předává rodičům relevantní informace o předčasném porodu, jeho příčinách a prevenci.
  • Podporuje neonatologická oddělení v ČR.
  • Posiluje sounáležitost rodičů, sdílí příběhy a podporuje rodiny i zdravotníky.
  • Zvyšuje informovanost veřejnosti o problematice předčasného porodu a o české neonatologii.
  • Prohlubuje mezinárodní spolupráci v oblasti podpory rodin předčasně narozených dětí.
  • https://www.nedoklubko.cz
  • Nedoklubko na Facebooku, Nedoklubko na Instagramu

Bez dárců by to nešlo

Nedoklubko potřebuje každý rok vytisknout materiály pro 8500 rodin, do nichž zavítá miminko příliš brzy. Celkově se v ČR narodí 8 % dětí před ukončeným 37. týdnem. Bez pomoci partnerů by to nešlo, což zdůrazňuje i Lucie Žáčková.

„Skvěle fungující je třeba spolupráce se značkou Pampers. Vyvinula plenky k péči o předčasně narozená miminka, které jsou ve velikosti -1 až -3. Jen pro představu – kdo zná plenku velikosti 0, která je běžně k dostání v řetězcích, tak si musí představit, že v takové plence byla moje dcera jako v tričku,” říká Lucie Žáčková.

Malinké plenky jsou jen jedna část vybavení potřebného pro prospívání a dozrávání předčasně narozených miminek, proto se Pampers zapojuje i jinak. A přidat se nyní můžou úplně všichni, kdo nakupují plenky v Tesco – při zakoupení jakéhokoli produktu Pampers totiž zamíří 1 % z ceny na pořízení hnízdečka nebo dečky pro předčasně narozená miminka. Vybavení zamíří tam, kde je ho zrovna nedostatek nebo potřebuje obnovu. Až do 8. listopadu máte tedy čas na to, zastavit se v Tesco, pořídit si zásobu plenek, a zařídit tak klidný spánek nejen vlastnímu potomkovi, ale i předčasně narozeným miminkům v perinatologických centrech.

Jak fungují koordinátorky Nedoklubka přímo v porodnicích? Jak celou situaci zvládají rodiče a co pomáhá jim? Co by Lucie Žáčková poradila maminkám, kterým předčasný porod hrozí? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Témata: Podcasty, Rozhovor, Miminko, Rodina, Instagram, Rodiče, Nedonošená miminka, Nejlepší video, Elin, Předčasný porod, Elinkou, Bříško, Pampers, Nedoklubka, Nedoklubko, Narozené dítě, Probuzení, Narkóza, Česká republika, Spotify, Tesco, Lucie, Luci, Lucie Žáčková, Plenka