Maminka.czMiminko

Když se kojení nedaří: Jak najít nejlepší alternativu?

redakce 3.  10.  2019
Snad nikdo nepochybuje o tom, že mateřské mléko je pro dítě v prvních měsících života tou nejlepší výživou. Bohužel, ne vždycky to s ním vyjde podle představ. Někdy není kojení z různých důvodů možné - naštěstí existuje způsob, jak ho velmi šetrně nahradit tak, aby miminku nechyběly žádné důležité látky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tři až čtyři procenta. Tolik je podle odborníků žen, které skutečně nemohou kojit, protože mají tak problematické bradavky nebo potíže s tvorbou mléka, že to zkrátka nejde. Není to jejich chyba a bylo by nesmysl jim to vyčítat.

Mimochodem, není jich zase tak málo – vzhledem k počtu porodů v Česku něco kolem čtyř až pěti tisíc ročně. Další ženy mohou kojit jen krátce, například proto, že trpí nějakou chorobou, na kterou užívají léky, které se s kojením nesnesou. 

Pro všechny tyto ženy a jejich děti je jedinou volbou umělá kojenecká výživa, která je dnes už naštěstí k mání i v takovém složení, které napodobuje mateřské mléko a to včetně některých dlouho nenahraditelných složek

Prvních tisíc dnů rozhoduje

Rozhodně proto má smysl se zajímat o to, co zvolená umělá mléčná výživa obsahuje. Dnes už je jasné, že období od prvních dnů těhotenství do dvou let života, tedy takzvaných prvních 1000 dní, hraje klíčovou roli ve vývoji dítěte a má vliv i na celý jeho další život.

A to nejen z pohledu růstu a budování sociálních vazeb, ale i z pohledu vývoje imunity. Až 80 procent imunity ovlivňují vnější faktory – především výživa. Vhodná strava má pozitivní vliv na snížení rizika civilizačních onemocnění, jako jsou obezita, cukrovka, nemoci srdce, Alzheimerova choroba a podobně. 

Pivo zvyšuje tvorbu mléka. Mýty o tom, co mají jíst a pít kojící matky

Mateřské mléko je unikátní – největší pevnou složku tvoří laktóza, která je následovaná tuky, oligosacharidy HMO a bílkovinou. Na trhu už přitom je náhradní mléčná výživa, jejíž složení je uzpůsobeno tak, aby se blížilo vzoru mateřského mléka.

Laktóza, neboli mléčný cukr, dává mléku chuť, slouží jako zdroj energie a zároveň podporuje osidlování střeva a vstřebávání minerálních látek. Tuky mají svoji roli při zpracovávání vitamínů potřebných pro stavbu tělesných buněk a pro správné fungování metabolismu. K nejvýznamnějším tukům patří omega-3 mastné kyseliny, které jsou významné při rozvoji nervové soustavy dítěte.

Třetí nejdůležitější částí jsou HMO neboli oligosacharidy mateřského mléka. Zkratka HMO pochází z anglického sousloví human milk oligosaccharides. Tvoří je více než 150 struktur, a výzkumy už jasně potvrdily, že jde o bioaktivní složky , které mají zásadní vliv na imunitu dítěte

Proto má smysl, když už se musíte rozhodnout pro umělé mléko už v prvních měsících života dítěte, zvolit takové, které tyto složky obsahuje. 

Pomoc, miminko nechce spát! Pět něžných způsobů, jak ho to naučíte
100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Témata: Kojení, Výživa a stravování, Kojenec, Miminko, Imunita, Nejlepší alternativa, Česká republika, Měsíc života, Důležitá látka, HMO, Mateřské mléko, Výživa, Laktóza, Mléko, Alzheimerova choroba, Jak, Najít, Složka, NEJ