Maminka.czNeplodnost a IVF

Když se nedaří: 10 kroků, které usnadní přirozené početí

redakceJitka Hemolová 16.  3.  2017
Miminko stále nepřichází a vy jste z toho už zoufalá? Možná se tělo podvědomě brání a vytváří obranné mechanismy, aby nás ochránilo před dalším emočním zraněním. Co si s tím počít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na první pohled se může zdát, že otěhotnět přirozenou cestou je stále větší problém. Na vině je odkládání mateřství na pozdější dobu, životní styl, stres a v neposlední řadě také fenomén hromadného užívání hormonální antikoncepce. Centra asistované reprodukce rostou jak houby po dešti, úroveň lékařské péče v Česku je na velmi vysoké úrovni. Přesto je poměrně vysoké procento párů s diagnózou tzv. nevysvětlitelné neplodnosti.

„Máme pod kontrolou nežádoucí početí. A mylně se domníváme, že stejně tak máme pod kontrolou i naši plodnost. Že ve chvíli, kdy si prostě řekneme, že nastal čas stát se rodiči, přijde otěhotnění okamžitě jako na zavolanou. To, čemu léta bráníme, najednou po našem těle chceme ihned," říká koučka Soňa Uhrová,  která vede projekt Koučink srdcem . Jako tzv. "fertility" kouč se zabývá psychickými aspekty neplodnosti. 

Psychická pohoda hraje v touze po miminku obrovskou roli 

Pokud se nedaří, tlak sílí, zamotáme se do kolotoče vyšetření a lékařských zákroků, které s sebou přináší jen další stres a úzkost z neúspěchu. A právě psychická pohoda sehrává v touze po miminku zásadní roli. „Často se ve své praxi setkávám s klientkami, které po několika neúspěšných pokusech otěhotnět, ihned vyhledají centrum asistované reprodukce. Volí tu nejjednodušší a nejrychlejší možnost. Ne vždy je to ale efektivní cesta k vytouženému miminku,“ upozorňuje Soňa Uhrová. Před návštěvou IVF centra doporučuje klientkám udělat nejprve několik základních opatření, které souvisí zejména s životním stylem. Dále je potřeba ošetřit psychickou stránku, která hraje u obou partnerů klíčovou roli. 

Pro partnera, který se chce zapojit 

Klepněte pro větší obrázekSOUTĚŽTE o 30 ks balíčků potravinového doplňky FOLANDROL. Soutěžte na facebooku Maminka.  FOLANDROL je vhodný jako doplněk v případě zvýšené potřeby nebo nedostatku látek, ze kterých je složený. Může přispívat mužskému reprodukčnímu zdraví v období, kdy se pár snaží o potomka, díky jedinečnému složení, které přispívá k ochraně spermií před oxidačním stresem a podporuje přirozenou tvorbu spermií a jejich zrání.

Koučka doporučuje: Zkuste těchto 10 kroků a věřte si

1. Krok: Celková detoxikace organismu

Zejména pokud žena kdykoli během reprodukční fáze života užívala jakoukoli formu hormonální antikoncepce, je potřeba organismus od nánosů hormonů vyčistit. A tady platí jediné: Chce to čas a pořádnou dávku trpělivosti. Někdy je přechod bez obtíží, jindy může trvat nastartování a srovnání menstruačního cyklu i několik let. Pomoci mohou bylinkové čaje, zázračnou moc má např. nať kontryhele obecného, který srovná menstruační cyklus, dostupné jsou také preparáty čínské medicíny. Dobré je také očistit tělo od těžkých kovů a ostatních látek, jako jsou antibiotika a další toxiny.

VIDEO: Co všechno zhoršuje potíže s plodností žen?

2. Krok: Srovnání menstruačního cyklu

Žena je bytost cyklická. Základem je naučit se porozumět základním fázím měsíčního cyklu a aktivně s nimi pracovat. Užitečným pomocníkem jsou mobilní aplikace (např. OvuView), do kterých můžeme každý den zaznamenávat detailní údaje. Získáte tak přehled a naučíte se rozeznávat plodné a neplodné dny, napojit se na své tělo a rozpoznávat signály, které vám dává. Pokud cyklus není pravidelný, mohou pomoci zmiňované bylinky a čas, který je potřeba tělu dopřát.

 

Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Rodina, Praktické rady, Chování a vztahy, Neplodnost a IVF, Početí, Pánevní dno, Reprodukce, Počet, Psychická pohoda, Zdravé stravování, Kontryhel, Menstruační cyklus, Odborný dohled, COACH, Role otce, Nová role, Stresový faktor, Přirozené početí, Psychický blok, Detoxikace, Kofein, Odkládání, Krok, Zdraví na Heureka.cz