Maminka.czNeplodnost a IVF

Když se nedaří otěhotnět. Příčinou mohou být i bolavá nebo zablokovaná záda. Co s tím?

Simona Procházková 27.  1.  2022
Snažíte se s partnerem o miminko, utíká jeden měsíc za druhým a pořád nic? Příčiny problémů s početím můžou být různé. Od neprůchodných vejcovodů a nízkého počtu nebo malé pohyblivosti spermií po hormonální nerovnováhu v těle. Tušila jste ale, že jedním z důvodů, proč těhotenství nepřichází, mohou být i problémy se zády a páteří? Přečtěte si, co říká a radí fyzioterapeutka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Toužíte po miminku, ale ono stále nepřichází. Logicky vás postupem času přepadne strach a úzkost, co s vámi nebo partnerem není v pořádku. Jistě, existuje řada závažnějších zdravotních příčin, kvůli kterým nemůžete otěhotnět, jejich řešení patří do rukou gynekologa, imunologa, endokrinologa, chirurga nebo reprodukčního specialisty. Na druhé straně pak jsou ale i obtíže, které se dají poměrně jednoduše napravit.

VIDEO: Čtyři cviky do kanceláře, které vám podle terapeutky protáhnou záda

Potíže s přirozeným početím řeší zhruba každý pátý český pár. Každoročně přibývá těch, kteří se pro pomoc obracejí na kliniky reprodukční medicíny. Mnohým přitom veškerá vyšetření a testy vycházejí v pořádku a skutečný důvod neplodnosti tak zůstává neodhalen. Za takzvanou funkční sterilitou, za niž se považuje neplodnost, která není zapříčiněna hormonální poruchou, zánětem ani srůsty orgánů malé pánve, často stojí právě porucha pohybového aparátu. Tu může odhalit fyzioterapeut. Potěšující zprávou je, že odstranění potíží je pak otázkou několika cvičení.

Co to znamená funkční porucha?

Jedním z důvodů neplodnosti můžou být, jakkoli vás to možná překvapí, i špatný dechový stereotyp nebo bolavá páteř. Co konkrétně si pod tím představit?

„Máme dvě možnosti, jak se na neplodnost dívat. Jeden pohled hledá anatomické nedostatky, které zabraňují v početí, což bývá pohled lékaře, řešení nabízejí kliniky asistované reprodukce. Z hlediska fyzioterapie ale může početí bránit i takzvaná funkční porucha. To znamená, že reprodukční orgány nejsou poškozené a většina testů to potvrzuje (spermiogram muže je v pořádku, vejcovody jsou průchodné), přesto je jejich funkce narušená. Problém je obvykle jinde v těle. Často nacházíme například blokádu žeber nebo páteře, která působí zvýšené svalové napětí v oblasti pánevního dna, křížokyčelních svalů, břišních svalů, bederní páteře a pánve. Tato svalově-vazivová dysbalance ovlivňuje prokrvení vnitřních orgánů, a to včetně těch reprodukčních, což může u obou pohlaví vyústit až v neplodnost, vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Za bolestivou menstruací mohou být zablokovaná záda, myomy i zánět!

Příčiny neplodnosti: svalové napětí v pánvi, blokády beder i kostrče

Lékaři stále častěji zdůrazňují, že v otázce neplodnosti není zdaleka vždy "vina" na straně ženy, jak se dlouho tak nějak samozřejmě předpokládalo. Neschopnost počít se podle reprodukčních klinik týká stejnou měrou žen i mužů. Ve 20 procentech případů jde o problémy obou partnerů.

Častou příčinu funkční sterility vidí fyzioterapeuti ve špatném postavení pánve a nízké koordinaci svalů bránice, pánevního dna, svalů podél páteře a břišních svalů.

„Často se u žen setkáváme s křečemi v oblasti pánevního dna, které mohou reflexně tahem vláken celou pánev rotovat a působit na svalové napětí v pánvi. Dalším projevem funkční sterility žen mohou být i oslabené hýžďové svaly – jejich práci pak přebírají svaly v průběhu páteře, a tím se přetěžují. To může vést až k funkčním blokádám, nejčastěji v oblasti přechodu hrudní a bederní páteře, krční páteře a někdy i v oblasti kostrče. Četné blokády v páteři zapříčiňují bolesti hlavy, na které si pacientky velmi často stěžují. Stejně obvyklé jsou u žen i mužů špatný dechový stereotyp a nastavení nitrobřišního tlaku,“ vyjmenovává fyzioterapeutka Iva Bílková.

Pozor na držení těla

Na funkční poruchu dokáže přijít zkušený fyzioterapeut na základě podrobné anamnézy a kompletního kineziologického rozboru.

„Funkční porucha může být příčinou neplodnosti jak u mužů, tak u žen. Vyšetříme funkční stav pohybového aparátu pacienta pohledem a pohmatem, případně použijeme ultrazvuk, který ukáže přesný stav měkkých tkání a případné odchylky, které by mohly mít na situaci v pánvi vliv. Zpravidla sledujeme držení těla, zda není předsunuté, kdy těžiště jakoby padá před tělo. Takový stoj je velmi namáhavý, protože zapojuje vazy v pánvi. Dále je důležité prohlédnout páteř a hrudník, zda nejsou zablokovaná žebra. To lze posoudit podle dýchání, protože blokáda zabraňuje žebrům se během dýchání lehce zvedat a klesat,“ uvádí Iva Bílková.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Řešení? Mobilizační techniky i rázová vlna

Když se otěhotnění delší dobu nedaří, začne být mnoho žen logicky rozčarováno. Stres z nenaplněné snahy o miminko dál zhoršuje napětí v pohybovém aparátu.

„V případě funkčních poruch má moderní fyzioterapie mnoho možností, jak tyto dysfunkce opravit. Cílíme na oblasti pánve, hrudní, bederní i krční páteře a hrudníku jako celku. Pro správné nastavení dechového stereotypu a funkce hrudníku je potřeba uvolnit měkké tkáně v hrudní oblasti na úrovni kůže, podkoží i svalů,“ popisuje Iva Bílková.

Nedílnou součástí terapie je aktivace hlubokého stabilizačního systému páteře, a tím nastavení správné funkce bránice a dechového vzorce. „Během aktivace těchto svalů dochází k napřímení páteře, stabilizaci celého trupu a správné koordinaci hlubokých a povrchovějších svalů. Mobilizačními technikami dosáhneme harmonizace napětí svalů, uvolnění blokády, a to i v oblasti pánevního dna a kloubů mezi kostí křížovou a pánví. Pro rychlý účinek pak využíváme rázovou vlnu, která dokáže proniknout hluboko do měkkých tkání, kde okamžitě nastartuje samoopravné procesy, aktivuje metabolismus buněk, zvýší prokrvení a následně rychle uvolní ošetřované tkáně,“ objasňuje Mgr. Iva Bílková.

Jaké jsou časté příčiny bolesti zad a páteře?

  • špatné držení těla
  • přílišné sportování a přepínání sil
  • nesprávné pohybové návyky
  • sedavý způsob života
  • nadměrná a jednostranná zátěž
  • nevyhovující pracovní židle nebo matrace v posteli
  • dlouhodobý stres a únava
  • chronické záněty močových cest.
Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Fyzioterapie, Plodnost, Početí, Vina, Aktivace, Blokáda, Sval, Prokrvení, Páteř, Porucha, Pánev, Fyzioterapeutka, Zebra, Iva Bílková, Spermiogram, Zdraví na Heureka.cz

Video