Maminka.czČasopis Maminka

Když se připlíží zimní nemoci

Ivana Ašenbrenerová 30.  11.  2009
Obyčejnou rýmu zná asi každý a obvykle se s ní vypořádá bez komplikací. Ovšem pokud vás postihne například bronchitida, pak už je léčba mnohem náročnější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klasický přístup

Výchozí stav

Vytrvalý nepříjemný kašel, bolest na hrudi, dušnost, dýchací potíže, zvýšená teplota a dokonce i bolesti v zádech. Takové jsou příznaky zánětu průdušek, který může být jednak akutní, jednak chronický. Průběh nemoci bývá různý. „Většinou je mírný, ale u oslabených pacientů nebo s chronickou plicní či srdeční chorobou může mít i bronchitida těžký průběh,“ říká MUDr. Alexandra Vidnerová.

Akutní bronchitida

„Akutní zánět průdušek je onemocnění, které se nejčastěji objevuje v zimě a většinou je součástí infekce horních cest dýchacích. Obvykle vychází z předchozího nachlazení, popřípadě viróz, které nejsou doléčeny, a když ,nasedne‘ na průdušky další infekce,“ říká dětská lékařka Vidnerová. Infekt se pak rozšíří a je zle. Jde o infekci, která může mít nejen virový, ale také bakteriální základ. Téměř vždy je pro všechny zúčastněné nepříjemná a vyžaduje pečlivou léčbu. Jednou z dalších vyvolávajících příčin akutní bronchitidy jsou alergeny u alergických pacientů. Při kontaktu s alergenem může dojít k obstrukci průdušek, při které dítě, ale i dospělý obtížně dýchá, s prodlouženými výdechy.

Bývá často komplikací virové infekce, kdy zánět působí na sliznici průdušek, ve které se hromadí hlen, jenž dráždí ke kašli. U alergického zánětu průdušek nebývají teploty a kašel slyšíte jako pískání a hvízdání. Pokud je kašel spíše vlhký, může být prvním příznakem zánětu průdušek. Někdy je nutné provést rozbor sputa, který ukáže, zda jde o bakteriální infekci (hlen je většinou žlutozelený). Pak je nutné brát antibiotika. „Často toto onemocnění provází teplota, která může trvat i několik dní. Pokud však horečka přetrvává delší dobu, kašel se nemírní a trvá týden i déle, nelze vyloučit komplikace v podobě zánětu plic,“ vysvětluje lékařka. Terapie u akutní virové bronchitidy je symptomatická, používají se léky na kašel (Mucosolvan), často se podává také Ventolin, sloužící k rozšíření průdušek.

Chronická bronchitida

Má-li někdo chronický zánět průdušek, dochází u něj k dlouhodobým problémům s dýcháním a úpornému kašli. „V tomto případě jsou také nenávratné změny na sliznici. Chronické záněty se vyskytují zejména u dospělých, u dětí například v případě některých vrozených vad. Jejich původ nebývá infekční, ale spočívá spíše v neustálém dráždění dýchacích cest, především při kouření cigaret, ale mezi příčiny patří i práce v prašném prostředí. Projevy jsou podobné jako u akutní bronchtitidy, ale jde hlavně o suchý, dráždivý kašel, zvláště po ránu. Občas se objeví vykašlávání sputa, které je zabarveno dohněda.
Obsahovat může částečky prachu, kouřových zplodin a může se opakovat několikrát do roka. Nemocný bývá unavený, zchvácený, může mít bledou až namodralou kůži a kašel se zhoršuje s námahou. Pacientům se podávají bronchodilatační léky, rozšiřující průdušky.


Maminčin odborník MUDr. Alexandra Vidnerová odborná dětská lékařka a praktická lékařka pro děti a dorost, soukromá ordinace, Poliklinika Spořilov, Praha 4

Braňte se i sami

V případě alergických příčin je namístě terapie bronchodilatačními léky, kromě Ventolinu se užívají také antihistaminika. Ta velice dobře působí i v případě infekčního zánětu (například Zyrtec, Zodac, Aerius apod.). Za časté záněty průdušek může i zvětšení nosních mandlí a časté záněty vedlejších nosních dutin. Proto je nutná i konzultace u ORL specialisty. Nezapomínejte ani na prevenci – větrejte, zvlhčujte prostředí, dostatečně pijte a posilujte imunitu.

Alternativní přístup

Kašel je nejčastějším příznakem onemocnění dýchacích cest. Je jedním z obranných prostředků dýchacího ústrojí. „Přispívá k vylučování hlenu z nosohltanu a průdušek. Pro diagnózu zánětu průdušek je velmi důležité ,předchorobí‘, tedy doba, kdy se kašel objevil, co ho způsobilo (infekce, alergie, cizí těleso, vdechnutí toxinů apod.), co kašel zlepšuje anebo zhoršuje, kdy dítě kašle nejsilněji, také je důležité pozorovat zabarvení a tonalitu hlasu i charakter kašle a samozřejmě i řadu ostatních přidružených příznaků,“ vyjmenovává homeopatka MUDr. Věra Budková. Kašel tak může být suchý a spastický, produktivní a vlhký, dráždivý, dávivý a štěkavý, psychogenní a dusivý.

Suchý kašel

Při tomto typu kašle nedochází nikdy k vykašlávání hlenu. Příčin je mnoho – může to být onemocnění v oblasti ORL či počáteční fáze akutní bronchitidy nebo plicního onemocnění. Velmi často se jedná o alergickou příčinu. Vhodné jsou následující léky:

NUX VOMIC A 9CH – při suchém, vyčerpávajícím nočním kašli, pro který nemocný nemůže spát, zhoršuje se pohybem, vleže, po jídle či pití. Zlepšuje se teplem kromě rýmy, v noci nos ucpaný a ve dne se rýma spouští. Je veliká přecitlivělost na chlad.
Dávkujeme 2–4x denně 5 granulí.

KALIUM BIC HROMIC UM 9CH – při štěkavém, chraplavém hlubokém kašli, který se objevuje při zánětech nosohltanu, zánětu dutin, hlasivek, průdušnice. Zlepšuje se teplem, spánkem, zhoršuje se ráno a chladem. Je také přítomná hustá rýma, viskózní žlutozelená sekrece, kýchání a pocit ucpaného nosu. Dávkujeme 2–4x denně 5 granulí.

DROSER A 15 CH – lék podávající se při záchvatech dusivého kašle, který následují rychle jeden za druhým a při němž nemocný nemůže popadnout dech, má červenofialové zabarvení obličeje, bolesti hrudníku, které se téměř nezmírňují, nebo se zmírňují jeho stlačením oběma ruka, může zvracet hleny a nestrávené zbytky potravy. Dávkování: 5 granulí před usnutím a v noci při obtížích kdykoli. Pro suchý kašel můžeme použít ještě velké množství homeopatických léků, například

ACONI TUM NAPELLUS, BRYONI A, COCCUS CACTI, CORR ARI UM RUBRUM, RUMEX CRI SPUS aj. Vždy je třeba sledovat přesné individuální příznaky a ostatní již výše jmenované indicie.

Vlhký kašel

Podávat můžeme následující léky: IPEC ACUANHA 9CH, a to při záchvatovitém, dusivém, spastickém kašli, který je zpočátku suchý, ale později je produktivní a doprovází ho nauzea, zvracení, které neulevuje. Zhoršuje se pohybem na čerstvém vzduchu, zlepšuje se v klidu a teplem. Dávkujeme 2–4x denně 5 granulí.

ANTIMONI UM TARTARIC UM 9CH – účinný lék akutních bronchitid a zápalu plic nebo při nahromadění velkého množství hlenu v průduškách, pacient může zvracet, je ospalý, zhoršuje se při fyzické námaze. Dávkování: 2–4x denně 5 granulí.

PULSATILLA 9CH – při kašli, který je přes den vlhký a v noci suchý, pacient vykašlává hustý žlutý hlen, má bolesti na hrudníku. Obtíže se zlepšují pohybem a na čerstvém vzduchu. Dávkování: 2–4x denně 5 granulí.

MERC URI US SOLUBILIS 9CH – lék při zánětech nosohltanu a zánětu průdušek, kdy se kašel zhoršuje v noci a teplem, postupně se mění ve vlhký se zelenožlutým sekretem. Pacient má horečku, je unavený, má viskózní pocení, které neulevuje, má větší množství slin. Dávkování 2–4x denně 5 granulí.


MUDr. Věra Budková praktická lékařka pro děti a dorost s dlouholetou praxí ve standardní medicíně, rozšířenou o alternativní možnosti léčby

Zkuste i speciality

Při léčbě spastického kašle je vhodný lék CUPRUM METALLICUM 9CH, který pomáhá při suchém, neutuchajícím kašli v dlouhotrvajících záchvatech, kdy při záchvatu promodrává obličej. Dávkujeme 2–4x denně 5 granulí. Jako specialitu mohu doporučit STODAL sirup, který je velmi účinný na začátku onemocnění, kdy je schopen utlumit noční záchvatovitý kašel, jenž pacienta vyčerpává. Dávkování je 3–5 lžiček denně.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Nemoci, Nemoc, Záchvatovitý kašel, Nemo, Alternativní možnost, Věra Budková, Dráždivý kašel, Poliklinika, Těžký průběh, Alternativní přístup, Noční záchvat, Účinný lék, Následující lék, Vlhký kašel, Mucosolvan, Vento, Počáteční fáze