Maminka.czDěti a mateřství

Když se rodiče neumějí postarat ...

archiv 5.  5.  2011
Když se rodiče neumějí postarat ...
Víte proč je u nás alarmující počet dětí v ústavní péči? To, co se v zahraničí již léta praktikuje, k nám totiž ještě nedorazilo. Řeč je o profesionální pěstounské péči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V současné době vypadá situace v České republice tak, že pokud biologická rodina nemůže, nechce nebo se neumí o své dítě postarat, dítko putuje do ústavu. Dětí, které by byly po právní stránce volné k adopci, je poměrně málo. Pokud ještě chcete dítě zdravé, malinké a nejlépe stejného etnika jako vy, pak se výběr podstatně zužuje.

V ústavu zůstává velká spousta dětí, které nemohou být adoptované kvůli právní stránce, o další část dětí není ze strany adoptivních rodičů zájem. Tyto děti zůstávají v ústavech dlouhé měsíce či roky, což na jejich vývoji nutně zanechá určité stopy. Výjimkou nejsou ani případy, kdy rodič za dítětem přijde jednou za pár měsíců, čímž znemožní jeho odchod do adoptivní rodiny.

Proč tyto děti v ústavech zůstávají? Vždyť máme přece pěstounskou péči. Potíž je v nastavení současných podmínek pro pěstouny. Česká legislativa udává takové podmínky (včetně těch finančních), při kterých je možno brát pěstounskou péči jako charitativní projekt než jako cokoliv jiného.

Pěstouni investují velké množství peněz, času i energii, aby dětem, které to potřebují, pomohli. Při tom však pomůžou i státu, který na jednom dítěti, které je místo v ústavu u pěstounů, ušetří kolem 150 000 Kč ročně. Pokud chcete za současné situace dělat v našem státě pěstouna, je potřeba počítat s tím, že budete finančně podporovat stát, místo aby stát podporoval Vás.

Jak to lze řešit jinak? Velká část našich vesměs západních sousedů (ale například i Slovensko) má zajištěn institut profesionální pěstounské péče. V takovém případě se pěstounům dostává odborného vzdělávání, různých kurzů a konzultací. Mimo jiné má každý pěstoun kolem sebe skupinu odborníků, kteří jsou mu k dispozici v případě, že potřebuje radu nebo pomoc. Péče o opuštěné děti je zde pojímána jako zaměstnání a samozřejmě také adekvátně finančně hodnocena. Mezitím se pracuje s biologickou rodinou dítěte a snaží se upravit podmínky v ní tak, aby se tam dítě mohlo vrátit.

Jaký má tento systém účinek? V zemích, kde funguje profesionální pěstounská péče, se minimalizuje počet dětí v ústavech a je zde snaha o umístění co nejvíce dětí do náhradních rodin. Mnohé výzkumy i zkušenosti z praxe hovoří jasně o tom, že prostředí rodiny, i když náhradní, je pro vývoj dítěte mnohem příznivější než ústavní péče.
Kromě umísťování dětí do pěstounských rodin na dlouhou dobu funguje i krátkodobá péče v profesionálních pěstounských rodinách. Ta se využívá například tehdy, když biologičtí rodiče mají zájem se o dítě starat, ale potřebují vyřešit bytovou situaci nebo chtějí někomu svěřit dítě na dobu, kdy se půjdou léčit. Stejně tak děti, které jsou určeny k adopci, na ni nemusí čekat v kojeneckých ústavech, ale u profesionálních pěstounů v rodinném prostředí.

Nabízí se otázka, proč u nás profesionální pěstounská péče nefunguje, když je oproti ústavu lepší jako pro děti, tak i levnější pro stát. Jedním z důvodů bude asi neochota vládních struktur tuto situaci nějak řešit. Děti z ústavů nepořádají žádné bouřlivé stávky proti současnému systému, takže vláda řeší spíše problémy, které ji více „pálí“. Jakákoliv snaha omezit počet ústavů je velmi organizačně složitá, protože české ústavy patří podle svého typu pod různá ministerstva, takže nějaký společný projekt je organizačně velmi náročný. Pokud přece jen nějaký ten ministr rozhodne se situací něco udělat, než k tomu dostane prostor, nastane změna politické situace a ve svém křesle je vystřídán. Od zaměstnanců ústavů také iniciativu čekat nemůžeme, protože by jim hrozila ztráta zaměstnání. Proto je v současnosti v České republice aktivita za zřízení profesionální pěstounské péče spíše na několika málo neziskových organizací.

Témata: Děti, Rodiče, Pěstounská péče, opuštěné děti, Biologická rodina, Společný projekt, Pošta, Ústavní péče, Česká legislativa, Profesionální pěstoun, Post