Maminka.czZdraví

Když tělu něco schází...

Pavla Maříková 26.  6.  2009
Když tělu něco schází...
...měli byste mu to dodat v podobě potravinového doplňku. Zvláště po zimním období, kdy nebyla tolik dostupná čerstvá zelenina a ovoce (nebo jen pěstovaná ve sklenících, která obsahuje méně minerálů a vitaminů), je vhodné popřemýšlet o užívání nějakého suplementu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* doporučená denní dávka

ŽELEZO

DDD*: 14-16 mg

Kdo může trpět nedostatkem: těhotné a kojící ženy, dárci krve po odběrech

Jde o nejrozšířenější stopový prvek v lidském těle, který hraje hlavní úlohu při transportu kyslíku. Zdrojem železa je především maso, vnitřnosti a vejce. Špenát ho obsahuje sice také větší množství (i když ne tak velké, jak se až donedávna předpokládalo vinou omylu v podobě posunuté desetinné čárky u uvedeného obsahu železa), ale má také hodně oxalátu, který využití tohoto prvku významně snižuje. Využitelnost železa naopak zvyšuje vitamin C. Největší potřebu železa mají těhotné a kojící ženy stejně jako lidé po úrazech. Jeho nedostatek se odrazí na snížené imunitě a jako jeden z prvních příznaků pocítíte únavu a můžete pozorovat enormní bledost.

SELEN

DDD: 50-100g

Kdo může trpět nedostatkem: všichni, kteří žijí v oblasti s nízkým výskytem selenu v půdě, a lidé mající některá infekční onemocnění

Úloha selenu v lidském organismu kolísá na ostré hranici mezi příznivými a toxickými účinky. Až do poloviny 70. let se považoval pouze za stopový prvek, který je při předávkování jedovatý. Jeho význam pro lidský organismus byl částečně objasněn až s objevem, že selen se společně s vitaminem E podílí na antioxidačních procesech v organismu. Má vliv na funkci řady enzymů, a tím ovlivňuje například obranyschopnost, činnost jater, kůže, štítné žlázy, růst a rozmnožování. Zdroje selenu není možné striktně určit, protože jeho obsah v poživatinách rostlinných i živočišných závisí především na jeho obsahu v půdě. Dá se říct, že významnější množství najdete zejména v mořských produktech a mase, z jedlých rostlin ho má nejvíce chřest. Jak již bylo zmíněno, u selenu je velmi nebezpečné předávkování, které hrozí v oblastech s vysokým obsahem selenu v půdě (Čína, Venezuela). V ČR je jeho množství spíše nedostatečné. Užívání selenu ve formě potravinového doplňku by měla každopádně předcházet konzultace s lékařem.

VÁPNÍK

DDD: 800-1200 mg

Kdo může trpět nedostatkem: děti, vegani, všichni, kteří drží přísnou redukční dietu

Vápník je minerální látka nezbytná pro tvorbu kostí a zubů i fyziologické procesy, jako např. srážlivost krve, stahy svalů, práci srdce, přenos nervových impulzů. Velká většina vápníku je v organismu uložena v kostech. Nedostatek tohoto minerálu se dlouhodobě projeví vznikem osteoporózy. Extrémně nízká i vysoká hmotnost riziko osteoporózy ještě zvyšují. Nejlepším zdrojem jsou mléčné výrobky (sýry, jogurty, mléko), z rostlinných zdrojů se vápník vstřebává jen velmi špatně. Negativní vliv na vstřebávání mají také vysoké dávky hořčíku, zinku, fosfátů, bílkovin, sodíku a cukru. Kofein, alkohol a cukr pro změnu zvyšují jeho vylučování.

ZINEK

DDD: 12 mg

Kdo může trpět nedostatkem zinku: teenageři, věční dietáři

Nedostatek zinku poznáte snadno. Začnou vám vypadávat vlasy, lámat se nehty a drobné ranky, které byly dříve zahojené během dne, vás trápí celý týden. Zinek je součástí více než 100 enzymů podílejících se na energetickém metabolismu, štěpení bílkovin, syntéze nukleových kyselin i na jiných procesech. Dále se podílí na procesu tvorby inzulinu, i když na jeho vlastní výkonnou funkci vliv nemá.Je nezbytný pro správný vývoj a fungování mužských pohlavních orgánů -spermatogenezi a tvorbu testosteronu.Nejvíce je ho obsaženo v mase, cereáliích, vejcích a mléku. Většina z nás má jenom mírně podprůměrný příjem zinku z potravy, proto ho prakticky není nutné pravidelně doplňovat uměle.

JOD

DDD: 150g

Kdo může trpět nedostatkem: vegetariáni, lidé s onemocněním štítné žlázy

Nedostatek jodu může být jednou z příčin, proč nemůžete zhubnout. Účastní se na tvorbě hormonů štítné žlázy, které ovlivňují a regulují rozhodujícím způsobem intenzitu bazálního metabolismu. Hlavním zdrojem jodu je mořská sůl a mořské ryby. Platí, že čím je větší vzdálenost území od moře, tím je menší „přísun“ tohoto minerálního prvku. A protože toto pravidlo funguje i na nás, kteří patříme bohužel mezi země od moře vzdálené, přidává se u nás do soli.

DRASLÍK

DDD: 3,7 g

Kdo může trpět nedostatkem: sportovci, lidé užívající diuretika

Draslík je minerál, který má za úkol především udržovat správné množství tekutiny v buňkách (sodík reguluje mimobuněčné tekutiny), proto společně upravují rovnováhu tekutin v organismu. Draslík také umožňuje přeměnu krevního cukru na glykogen, jenž je uložen ve svalech jako zásoba energie. A stejně tak má velmi příznivý vliv na krevní tlak, který snižuje. Většina lidí nepotřebuje užívat draslík v doplňcích, pokud ovšem nedrží dietu nebo neužívá diuretika. Nejvíce draslíku každopádně obsahuje ovoce (banány, meruňky, pomeranče) a zelenina, dále maso, drůbež, mléko a jogurty.

HOŘČÍK

DDD: 400 mg

Kdo může trpět jeho nedostatkem: těhotné ženy, sportovci

Jste unavení, máte špatnou náladu a v noci vás budí ze spaní křeče v nohách? Možná máte nedostatek hořčíku neboli magnezia. Hořčík plní v těle mnoho důležitých funkcí -podílí se na výměně energie v buňkách (hlavně svalových a nervových), má vliv na srážlivost krve a funkci srdce. Zlepšuje mimo jiné také paměť a myšlení. Nedostatek hořčíku pak bývá nebezpečný především v těhotenství, kdy může způsobit vrozené vady miminka nebo vyvolat předčasný porod. U všech má jeho deficit na svědomí podrážděnost, nervozitu a svalovou slabost. Chcete-li jej doplnit z přírodních zdrojů, jezte hodně fíků, sušené meruňky a oříšky.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Stopový prvek, Minerální látka, Vysoká hmotnost, Nízký výskyt, Zdraví na Heureka.cz