Maminka.czBatole

Když v krku hoří

Ivana Ašenbrenerová 25.  2.  2011
Bolest při polykání, teploty a pocit nateklého hrdla – to všechno může provázet angínu, při které jde o akutní zánět krčních mandlí a okolních lymfatických uzlin. Jak se jí snadno a rychle zbavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše Tonička mívá poměrně často angíny, kromě antibiotik, která nám lékař naordinuje, používáme také zábaly na krk. Namočím kapesník, na něj dám igelit a na ten pak suchý šátek.

K tomu ještě cucá protizánětlivé bonbony z lékárny. Vždy pečlivě hlídám, aby ležela v postýlce a neběhala po bytě. Už jsme přemýšleli i o odstranění krčních mandlí, ale zatím nám to naše paní doktorka nedoporučila,“ říká Martina (34) z Havlíčkova Brodu.

Angína rozhodně není nic příjemného – zvláště tehdy, pokud dítě nemůže polykat a bolest v krku je nesnesitelná. Onemocnění způsobují nejčastěji bakterie a viry a rozlišení je možné provést výtěrem z krku, rychlými testy na streptokoka (nejčastějšího původce) nebo vyšetřením krve.

Jak říká MUDr. Alexandra Vidnerová, při zánětu se na zarudlých a zduřelých mandlích v průběhu nemoci začnou tvořit drobné bílé tečky, které se nazývají čepy. „Bakterie streptokoka může být zjištěná na krčních mandlích i bez toho, že by dítě mělo angínu. To, jestli ji skutečně dostane, záleží také na imunitním stavu, agresivitě a množství přítomných bakterií,“ vysvětluje dětská lékařka.

Potřebujeme krční mandle?

Tyto dva oválné ostrůvky lymfatické tkáně najdete na zadní stěně mezi patrovými oblouky. Když se podíváte do otevřených úst, velmi dobře je uvidíte. Podobně jako u nosních mandlí mají i ty krční imunologickou funkci. Někdy se ale přihodí, že je tato lymfatická tkáň zdrojem infekce, takže mikroorganismy přetrvávají v prostoru mezi krční mandlí a jejím lůžkem – pak dochází k recidivám angín, a to dokonce i přes usilovnou léčbu antibiotiky.

„Tím se lymfatická tkáň jizví a přestává plnit svou imunologickou funkci, v takovém případě je namístě uvažovat o jejím odstranění,“ vysvětluje MUDr. Vidnerová. Názory na odoperování krčních mandlí se liší – někteří odborníci tento zákrok kategoricky odmítají, jiní jej doporučují, a to tehdy, když mandle přestanou plnit svou funkci filtru.

Každá operace má svůj důvod a bylo by značně nesmyslné ji podstupovat jenom proto, že vaše dítko čas od času bolí v krku nebo onemocnělo jednou v roce angínou.

Čtěte také: Kdy a jak Vám může začít dítě pomáhat?

Možné způsoby léčby

První, koho byste měli navštívit, je váš praktický dětský lékař – přecházet angínu rozhodně není ani trochu dobrý nápad.

Ohrožujete tím nejen své dítě, ale vlastně i sebe. Léčba se totiž musí nasadit cíleně s přesným dávkováním, samoléčba není namístě. Pediatr malého pacienta nejprve prohlédne, podívá se mu do krčku a pokusí se nahmatat zvětšené mízní uzliny. Jestliže je podezření na bakteriální infekci, udělá stěr z hrdla (takovou malou štětičkou se dotkne krčních mandlí) a vzorek pošle do laboratoře.

Odběr z krku se může doplnit sedimentací (vyšetřením krve), která ukáže sílu probíhajícího zánětu. Má-li lékař podezření na infekci způsobenou streptokokem, předepíše vám antibiotika i bez výsledků stěru. Pro tento druh angíny je typické šarlatové zarudnutí hrdla a takzvaný malinový jazyk.

„David měl angínu dvakrát, poprvé ji způsobil streptokok, takže bral antibiotika, podruhé zjistila paní doktorka, že jde o virové onemocnění, takže jsem antibiotika odmítla. Léčili jsme klidem na lůžku, kloktáním, kamarádka, která se zabývá aromaterapií, nám poradila podpůrnou léčbu, při které jsem Davídka mazala směsí levandule, heřmánku římského, šalvěje muškátové a citronu, smíchanou s 20 ml rostlinného oleje zevně na hrdlo, oblast mandlí a kolem uší. Kromě toho jsem synovi vařila citronový čaj a kloktali jsme odvar z šalvěje, jitrocele nebo heřmánku,“ vypráví Eva (26) z Prahy. Ani ona zatím o odoperování neuvažuje – odstranění mandlí krčních je totiž mnohem složitější než v případě mandlí nosních a zákrok probíhá v celkové anestezii. Po této operaci se navíc dostavuje dost silná bolest, která se musí tlumit analgetiky. Hojení trvá až tři týdny – výhodou ale je, že krční mandle už znova nenarostou, jestliže se jednou odstraní.

Neléčená angína? Hrozí komplikace

Jakmile dostanete od lékaře antibiotika, dodržujte jejich předepsané dávkování i celkovou dobu užívání, aby totiž léčba byla dostatečně účinná a spolehlivá, měla by trvat nejméně jeden týden. Nikdy ji proto sami nepřerušujte. Pokud už se tak stalo nebo jste vůbec nezačali léky aplikovat, hrozí komplikace. Při rozsáhlé hnisavé angíně může dojít k přestupu zánětu do hlubších tkání pod krční mandlí a může se vytvořit tzv. hnisavé ložisko. Tento stav doprovází silné bolesti a otoky většinou kolem jedné strany hrdla a podčelistní oblasti. A zánět se pak může šířit kamkoli – v takovém případě musí doktoři ložisko otevřít a vyčistit. S angínou si tedy nezahrávejte a lékaře raději navštivte hned, když se objeví první příznaky.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Probíhající zánět, Silná bolest, Krk, Nejčastější původce, Rychlý test, Krční mandle