Maminka.czZdraví

Když zima zaútočí

Pavla Millerová 18.  12.  2009
„Muž chce být první láskou ženy, žena poslední láskou muže.“ Victor Hugo Chladné měsíce jsou potěšením pro milovníky lyžování a dlouhých zimních večerů. Pro naši pokožku a vlasy ale představují v mnoha ohledech jisté riziko. Jak mu předejít a jak napravit případné škody?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zima nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Důvod? Kromě Vánoc a lyžování na ní nic moc pozitivního není. „Nedostatek slunečního záření je příčinou pokleslé nálady, nevlídné počasí má vliv na zvýšenou nemocnost. Máme méně příležitostí i chuti k setkávání s přáteli, nutnost chodit zabaleni do kabátů a čepic nás zase málo motivuje k péči o sebe sama. A pak je tu ještě podvědomé negativní vnímání začátku nového roku a celkový pesimismus spojený s koncem toho předešlého,“ vysvětluje psycholožka Jarka Holanová. Když k tomu ještě připočteme zhoršení stavu pleti a kvality vlasů, alespoň v případě žen se obecné neoblibě zimy nelze divit. Dává nám pěkně zabrat.

Na vině není jen počasí

I když ani v létě není naše pokožka zcela „v bezpečí“, zima je pro zdraví a kvalitu pleti rizikovější. Mráz, vítr, smog, prach, studené vlhko, ostré slunce, prudké změny teplot… Faktorů, které pro pokožku představují velkou zátěž, je víc než dost. Vlivy vnějšího prostředí se nejprve projeví na svrchní vrstvě kůže a následně se poškození dotkne i kožní tkáně nebo cév. „Přirozenou reakcí kůže na chladné počasí je její snížené prokrvení i omezená funkce mazových žláz, pokožka se proto více vysušuje a je citlivější a zranitelnější. A to nejen v obličeji, ale i na zbytku těla,“ říká dermatoložka Hana Moosová z kožní ambulance v Liberci a doplňuje, že v zimě nejvíce trpí rty a ruce -zejména konečky prstů, kde mohou vzniknout až bolestivé praskliny. Negativní vliv na vzhled mají v zimě i další faktory, např. nedostatek vitaminů, zvýšená únava, málo pohybu či nedostatečný pitný režim. Mix všeho zmíněného se tak podepisuje jak na kvalitě pleti, tak na vlasech a nehtech. V zimě se ale zhoršují i některé kožní problémy. „Ochlazení a větší vysušování kůže se odrazí zejména na stavu atopického ekzému, růžovky a iritační dermatitidy rukou,“ konstatuje kožní lékařka. Tyto problémy je potřeba řešit s odborníkem, další následky zimy ale zvládnete i sami. Jaké problémy jsou nejčastější a jak na ně?

* PŘECITLIVĚLÁ PLEŤ

K zimě patří také pro kůži nepříznivé střídání chladu a tepla při přechodu z chladného venkovního prostředí do vytopených místností. Tím trpí především pokožka s tendencí k tvorbě červených skvrn a rozšířených žilek v obličeji, více problémů a vyšší citlivost ale zpravidla zaznamenává každý typ pleti. Tomuto faktu je proto nutné přizpůsobit péči o pokožku. Dermatoložka radí: „Spíše než hydratační krémy používejte mastnější přípravky obsahující vitaminy A nebo E, zejména v chladnějších dnech a na horách. V případě dehydratované pleti můžete sáhnout po hydratačním krému či séru před spaním.

Aplikujte ho nejen na tvář, ale také na krk a dekolt. Zvláštní krém pak použijte na oblast kolem očí.“ Pleť často vystavovanou smogu a nečistotám okolí je nutné pravidelně čistit. K tomuto účelu používejte kvalitní čisticí mléko a micelární roztok nebo pleťovou vodu bez alkoholu (ten by mohl kůži zbytečně přesušit, stejně jako agresivní mýdlo a příliš teplá voda, což není vhodné ani u mastnějšího typu pleti). „Pleťové masky a peeling můžete aplikovat i v zimě. Pokud při nich ale dochází ke zvlhčení pleti (hydratační produkty), nejsou vhodné bezprostředně před pobytem v chladném počasí,“ upozorňuje Hana Moosová. Jestliže se líčíte, děláte dobře. Make-up je totiž skvělou ochranou pleti zvláště v oblastech s vyšším znečištěním ovzduší.

Extra tip: Nyní je nevhodnější doba pro některé dermatologické a korekční zásahy, jako je třeba použití laseru či depigmentační procedury. O možnostech konkrétních procedur se informujte u svého dermatologa.

* POPRASKANÉ RTY

Partie rtů je kritická během celého roku. Pokrývá je velmi tenká vrstva kůže, která negativně reaguje na mnoho podnětů, ať už je to jejich olizování, extrémní počasí či konzumace některých potravin, třeba příliš kořeněných. V zimě mohou mít negativní efekt některé rtěnky či lesky na rty, které ústa ještě více vysušují. Bolestivému popraskání kůžičky i nepříjemným nemocem (opar, zanícené koutky) se přitom lze snadno vyhnout pravidelným mazáním. Mějte neustále při sobě jelení lůj nebo balzám na rty a používejte je. Měly by obsahovat UV filtr, protože slunce dokáže pořádně potrápit i v zimě - obzvlášť kůži rtů, která má v sobě málo melaninu, takže není před zářením přirozeně chráněná.

Extra tip: Jednou týdně proveďte jemný peeling rtů pomocí zubního kartáčku. Zjemňující a léčivý efekt má vrstvička sladkého medu.

* PŘESUŠENÉ TĚLO

Ačkoli je v zimě celé tělo zahalené do oblečení a dobře chráněné před vnějšími vlivy, i tento fakt může způsobovat těžkosti. „Odírání o oděvy, iritace některými materiály, neprodyšnost či pocení, to vše může negativně ovlivňovat kvalitu kůže,“ upozorňuje Hana Moosová. První známky přesušené pokožky se objevují v partiích holenních kostí a nártů, drobné šupinky jsou vidět i na ramenou a předloktích. Nedostatkem hydratace a neustálým odíráním oblečením pak trpí hlavně lokty a kolena. Důležitá je péče v podobě hutnějších krémů, pozornost svému tělu ale věnujte už při mytí. „Horká koupel je sice v zimě velmi příjemnou záležitostí, hodně vody ale narušuje ochrannou hydrolipidovou vrstvu kůže a zbavuje ji tuků, čímž se kůže zbytečně vysušuje. Šetrnější je krátké sprchování ne moc horkou vodou,“ tvrdí odbornice. Pozor na mycí přípravky, které narušují přirozené pH pokožky. Vybírejte spíše hydratační přípravky nebo sprchové oleje. Poté tělo ošetřete tělovou kosmetikou, vhodné jsou výživné krémy či másla, které kůži nadlouho zvláční.

Extra tip: Jednou týdně promasírujte tělo peelingem, které ho zbaví odumřelých buněk a umožní kůži lépe vstřebat výživné látky z krémů.

* DRSNÉ RUCE A LÁMAVÉ NEHTY

Našim končetinám škodí jak venkovní chlad, tak přetopený vzduch doma či v práci. V zimě je rozšířeným problémem rovněž menší prokrvení rukou, což škodlivým vlivům prostředí ještě nahrává. Řešení je přitom jednoduché: nevycházet ven bez rukavic a uvnitř mít po ruce výživný krém. Vhodné jsou přípravky s obsahem vitaminu E nebo A, s bambuckým máslem, jojobovým či makadamiovým olejem. „Za lámání a třepení nehtů může nejen nedostatek vitaminů a minerálů, ale také časté máchání rukou v horké vodě, které způsobuje bobtnání základní stavení složky nehtů - keratinu. Kvůli tomu dochází k narušení jeho struktury a následnému oslabení nehtů,“ vysvětluje dermatoložka. Jako první pomoc je vhodné jak krémování, tak použití zpevňujících laků či výživných olejíčků pro křehké nehty. Vhodné je i klasické lakování, pozor ale na odlakovače s obsahem acetonu, který nehty vysušuje ještě víc.

Extra tip: Jednou měsíčně si zajděte na parafinový zábal rukou, který dokonale pečuje o kůži končetin a zároveň příjemně zahřeje. Recept na doma: natřete ruce vrstvou výživné (mastnější) pleťové masky nebo olivovým olejem a zabalte je na půl hodiny do igelitu.

* ROZTŘEPENÉ KONCE A SUCHÉ VLASY

Na účes má negativní vliv jak počasí, tak i jeho ochrana v podobě čepice. Kořínky plihnou, konečky se třepí, prameny elektrizují… Co s tím? „Nejdůležitější je vlasy po každém mytí důkladně vysušit, aby ještě vlhké nepřišly do styku s mrazem, který by mohl narušit vlasovou strukturu,“ tvrdí kadeřník Jiří Špilar, odborný trenér Studia Wella, který pokrývky hlavy v zásadě doporučuje, ne však v případě mastného typu pokožky hlavy a při problémech s lupy. „Čepice sice chrání před mrazem, ale na druhou stranu může způsobit nadměrné maštění pokožky hlavy, což některé problémy ještě zhoršuje,“ vysvětluje. Proti elektrizování vlasů radí vlasový expert používat hydratační a výživné regenerační kúry s antistatickým účinkem. „Obzvlášť v zimě jsou skvělé regenerační emulze a pěny, které se z vlasů na rozdíl od kúr neoplachují, a tudíž zabraňují poletování a chrání vlasy až do dalšího mytí. Zároveň také snižují riziko třepení konečků.“

Extra tipy: Pro úpravu vlasů nepoužívejte tvarovací gely s vyšším obsahem vody, což může vést k „mrznutí“ vlasů. Vhodné jsou naopak mastnější stylingové vosky a krémy. Pro jemné vlasy doporučují odborníci lehká pěnová tužidla pro objem.


TIPY PRO ZIMNÍ POHODU

  • Nezapomínejte dokonale hydratovat své tělo také zevnitř. Pijte dostatečné množství tekutin (nejlépe samozřejmě čistou vodu) a jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny, která vaší pleti dodá všechny potřebné vitaminy a minerály.
  • Omezte co nejvíc kouření. Ochuzuje tělo o vitamin C, přirozený antioxidant, který chrání vaši kůži před poškozením a podporuje také imunitu organismu.
  • Pobledlý vzhled obličeje spolehlivě napraví tónovací krém. Aby pleť zároveň ochránil před chladem, používejte ho přes zimní pleťový přípravek.
  • Nebojte se nových věcí a vyzkoušejte nutrikosmetiku, která vám v zimních měsících dodá všechny látky nezbytné pro zachování kvality pokožky i vlasů.
Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, zima, Tónovací krém, Horká koupel, Venkovní prostředí, Tenká vrstva, Pesimismus, Jelení lůj, Zdraví na Heureka.cz