Maminka.czVýživa a stravování

Kila nejdou dolů? Zkuste ráno nastartovat spalování!

Pavla Alexová 17.  4.  2014
Kila nejdou dolů? Zkuste ráno nastartovat spalování!
Léto se blíží a každá chceme mit v plavkách postavu k nakousnutí. Zkuste hubnutí podpořit zrychlením metabolismu. Víme, jak své kalorické hodiny správně načasovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Správně fungující metabolismus usnadní i tvarování svalů. Přitom stačí jen malinko upravit životní styl.

7:00 Půllitr po ránu

Jakmile zazvoní budík, dejte si 500 ml studené vody. Německá studie zjistila, že studená voda po ránu zvyšuje metabolismus o 24 % až na 90 minut, protože vaše tělo musí vynaložit více energie, aby studenou vodu vyhřálo na svoji teplotu. Nachystejte si láhev do ledničky předtím, než jdete večer do postele, aby byla připravená, hned jak se vzbudíte.

7:30 Rozcvička před snídaní

Ze studie Britského magazínu výživy vyšlo, že nejlepší je cvičit na lačný žaludek. Skoro o 20 % více můžete spálit jen díky tomu, že se budete hýbat předtím, než sníte svoji ovesnou kaši. „Hladina cukru v krvi je v tu chvíli nízká, takže tělo využívá tuk jako palivo pro práci svalů,“ říká odborník na snižování váhy a fitness expert Dean Hodgkin.

8:45 Bílkoviny k snídani

Ke snídani si vybírejte jídla s vysokým obsahem bílkovin, protože to vede k většímu pocitu plnosti. Můžete si dát třeba vaječné bílky nebo hrst mandlí.
Jsou zdrojem mononenasycených tuků, které pomáhají spalovat břišní tuk.

12:30 Pořádný oběd

Ze studie Mezinárodního magazínu pro obezitu vyplývá, že lidem, u kterých tvořil příjem sacharidů a bílkovin 40 % z celkového příjmu kalorií za den a kteří je snědli před třetí hodinou odpolední, klesla tělesná hmotnost v průměru o 11 %. Těm, kteří jedli velké jídlo k večeři, klesla hmotnost jen o 9 %.

12:35 Probiotická svačina

Podle studie časopisu European Journal of Clinical Nutrition pomáhají snížit váhu i probiotika Lactobacillus gasseri. Z průzkumu vyšlo, že ti, kteří si je dávali po dobu 12 týdnů, snížili břišní tuk o 4,6 %. „Když je navíc budete brát po obědě, zintenzivníte pocit sytosti a plnosti,“ doporučuje odbornice na výživu Carrie Ruxton.

16:00 Pijte bylinky

Zařaďte do pitného režimu rostlinné látky zvané ECGC, které podporují spalování tuků. Podle francouzské studie by tři šálky denně mohly snížit hmotnost o téměř 5 %. Ideální je matcha zelený čaj v prášku, který může zvýšit rychlost spalování kalorií až o 40 %.

18:00 Časná večeře

Chcete-li maximalizovat úbytek na váze, neodkládejte večeři, ať mezi večeří a snídaní uplyne zhruba 14 hodin. Nejlepší je dát si libové bílkoviny, jako je kuře nebo ryba se zeleninou restovanou na oleji a chilli papričce. Taková večeře zvýší váš metabolismus po dobu tří hodin po jídle a pomáhá spalovat kalorie i následující den.

20:00 Večerní procházka

Jděte po večeři aspoň na deset minut na procházku. Lehký pohyb po jídle sníží hladinu cukru v krvi a zabrání i ukládání tuku. Když je venku špatné počasí, zkuste pozici z jógy, která zmírňuje zažívací potíže: lehněte si, ruce dejte na kolena, vydechněte a přitáhněte kolena k hrudníku. Pak se na 5 až 10 výdechů převalujte ze strany na stranu.

23:00 Hurá do postele

Lidé s nedostatkem spánku mají větší sklon k přibývání na váze. Proto je dobré spát aspoň sedm hodin denně, aby se hladiny kortizolu držely v normě. „Tento hormon reguluje chuť k jídlu, a pokud není v harmonii, nebudete se cítit sytí,“ upozorňuje specialistka na hubnutí Christianne Wolff. *

(Článek vyšel v časopise Dieta 4/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, NEJ, Dean, Tělesná hmotnost, Studená voda, Náš, SPA, Večerní procházka, Následující den, Ráno, Lactobacillu

Video