Maminka.czPředškolák

Klára Sedláčková: Nevěděla jsem, jestli je to žlučník, nebo stahy

Linda Zikmundová 16.  5.  2012
Klára Sedláčková: Nevěděla jsem, jestli je to žlučník, nebo stahy
Rozpětí jejího talentu je široké. Na divadelních prknech přesvědčivě ztvárňuje například postavu Lady Macbeth, ve filmu Kytice se nechala Karlem Rodenem unášet až na práh smrti a v televizi uvádí pravidelný pořad pro nejmenší. V soukromí je ale především máma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Dovolte mi začít „od Adama“, tedy spíše od Jaroslava :-) Váš manžel se věnuje práci na hony vzdálené světu divadla, jak se žije herečce s projektantem pozemních staveb? A prozradila byste nám, jak jste se spolu seznámili?

Nijak poeticky… Hned po škole, když jsem dostala angažmá v Divadle v Dlouhé v Praze, jsem začala u manžela bydlet v podnájmu. Tedy žádné oťukávací schůzky, rande, očekávání, jestli se ten či onen ozve, nebo ne. Ale bylo to hezké jinak. Chodila jsem téměř denně domů z práce pozdě v noci, tam byl uvařený čaj a často jsme si do tří do rána povídali a povídali a povídali… To, že manžel má jinou profesi, rozhodně nepociťuji jako nevýhodu, máme si stále co vzájemně dát.

* Máte dvě děti, věděla jste vždy, že chcete mít rodinu, nebo jste měla období, kdy pro vás bylo divadlo to úplně nejvíc, čeho můžete dosáhnout?

Divadlo, film, rozhlas, dabing… to vše mě moc baví. Pokud budu mít i nadále štěstí na hezké pracovní příležitosti v tomto oboru, neměnila bych. Vždycky jsem ale věděla, že je to jen práce. Rodina pořád byla a je moje základna, mé bezpečí, mé všechno.

* Vaši synové jsou od sebe tři roky, byl to záměr, nebo za vás o tomto podle statistik průměrném a ideálním věkovém rozdílu rozhodla příroda?

Vidíte, a já si myslela, že to bylo mé a manželovo rozhodnutí :-) Jak jsme to cítili, chtěli a plánovali, tak se povedlo. A vy říkáte, že příroda a statistiky doporučují… To mě těší, jak jsme to trefili! Ostatně kluci to jen potvrzují.

* Jaká byla vaše těhotenství? Máte možnost srovnání, lišila se od sebe nějak?

Obě byla šťastná, aktivní. Mohla jsem dělat téměř cokoli. Hrála jsem, chodila po horách, také jsme se na poslední chvíli stěhovali… Oliver se dokonce narodil neplánovaně v Pardubicích. Jeli jsme asi deset dní před termínem k rodičům na posvícení, byl podzim, to já prostě musím sníst hodně čerstvých ořechů… Tak jsem potom v noci nevěděla, jestli je to žlučník, nebo stahy. Bylo to ale přesně každých deset minut.

* Ve většině rozhovorů se zmiňujete, že jste v dětství díky rodičům navštěvovala řadu kroužků. Oliver je na to ještě malý, ale chodí někam Kristián? Co ho baví?

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na květen 2012 - co vás čeká tento měsíc?

Kristián hlavně chodí do waldorfské mateřské školky, což považuji za velký objev i pro sebe. Čtu o tom různou literaturu, poslouchám a vnímám lidi, kteří o tom vědí víc. Chodili jsme na keramiku, navštěvujeme kroužek výtvarného tvoření s rodiči, ve školce soubor Notička, plaveme. K narozeninám dostal Kristián tenisovou raketu, kurty sousedí se školou, kde jsme byli u zápisu… Hledáme, zkoušíme… Nejvíc si chce ale ještě jen hrát. Oliver není pozadu. Tím, že nás všude doprovází, vše přejímá. I ze spánku volá „Taky!“ :-)

* Jaký mezi sebou mají vztah? Žárlil třeba Kristián na Olivera, když byl ještě miminko?

Jednoho dne jsme doma prostřeli slavnostní stůl, udělali pohár a sdělili Kristiánovi, že bude mít sourozence. Byl dojatý a vypadal šťastně. To mu vydrželo dodnes. Mají se s Oliverem opravdu moc rádi. Je to pro mne velká odměna, když je spolu tak vidím.

* Máte dva kluky, nechtěla byste vy nebo manžel ještě do třetice holčičku?

Nebo taky dvojčata, trojčata, to taky ještě nemáme! :-) Zatím neplánuji, ale v hloubi duše ani nevylučuji…

* Vystupujete v několika pořadech pro děti, baví vás práce s nimi a pro ně?

Náhodou jsem na to hrdá, když v ohrádce dětského hřiště zjistím, že tam jsem VIP osoba. Dětský divák je spontánní, vděčný, bez předsudků… Tím vším umí strašně potěšit, leckdy i pobavit a tak vlastně také hodně vrátit.

* Reagují na vás synové, když vás vidí v televizi nebo v divadle?

Kristián má v očích obdiv, to pak rostu až ke stropu… Oliver nevím, možná je trochu zmaten, dezorientován :-)

* Kde bychom vás v letošním roce mohli vidět? Zkoušíte v divadle? Natáčíte?

Má domovská scéna je Divadlo v Dlouhé, zde mě můžete vidět v osmi titulech. Jmenovitě například Macbeth, Soudné sestry, Tři sestry, Naši furianti… Hostuji také v Rokoku v inscenaci Prolomit vlny. Kromě stálé a velmi milé spolupráce s dětskou tvorbou České televize v současné době nic nového netočím. V tom bych si přála zase ty vlny trochu prolomit…


Stručný životopis

  1. narozena: 1976 v Pardubicích
  2. absolventka JAMU (1998)
  3. děti: synové Kristián a Oliver

divadlo: od r. 1998 v angažmá v pražském Divadle v Dlouhé; hostování v Městských divadlech pražských
televize:Hop nebo trop, Poste restante, Vše pro firmu
film:Kytice (2000), Útěk do Budína (2002), Román pro ženy (2004)
pro děti: Kabaret z maringotky, Studio Kamarád, Vřesový trůn, Pohádkové počasí

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, pořad pro děti, Klár, Studio Kamarád, Posvícení, Výtvarné tvoření, Uvařený čaj, Klára Sedláčková, Tři sestry, Velký objev, Sed