Maminka.czVýživa a stravování

Klasika české kuchyně: Chutné omáčky pro každého

Štěpán Vašák 31.  3.  2015
V tradiční české kuchyni nesmí chybět svíčková nebo koprovka. Přinášíme vám hned několik osvědčených tipů, nejen na sváteční rodinný oběd.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šípková omáčka

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 70 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 kg kančí plece, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 2 rajčata, 2 lžičky mleté skořice, 8 kuliček jalovce, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, tymián a majoránka, 30 g krupicového cukru, 200 ml šípkového pyré, 50 g švestkových povidel, 300 ml červeného suchého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, sůl a pepř, 1 citron

Kousky slaniny a nasekanou cibuli orestujte, přidejte nakrájenou kančí plec a osmažte ji. Maso vyjměte a na cibuli přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření, cukr a nechte zkaramelizovat. Vmíchejte šípkové pyré, švestková povidla a červené víno, vraťte zpět maso. Duste za občasného podlévání vývarem, dokud maso nezměkne, bude to trvat asi 60 minut. Potom maso zase vyjměte, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s masem a houskovým knedlíkem nebo kroketami.

Náš TIP: Do omáčky můžete přidat i strouhaný perník, jako to dělávaly naše babičky.

Klepněte pro větší obrázek

Segedínský guláš

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 40 g sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kg vepřové plece, 30 g hladké mouky, sůl a pepř, kmín podle chuti, 20 g sladké papriky, 3 bobkové listy, 400 g bílého zelí ve sladkokyselém nálevu, 250 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nakrájené maso, orestujte a zaprašte moukou. Osolte, opepřete, přidejte koření a za občasného podlévání duste 60 minut. Přidejte zelí a duste 15 minut, vmíchejte smetanu. Podávejte s knedlíkem.

Klepněte pro větší obrázek

Rajská omáčka

4 porce, 3 hodiny

Potřebujeme: 1 kg zadního hovězího masa, 50 g špeku, 1 cibule, 2 mrkve, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 bobkové listy, tymián podle chuti, sůl, 115 g rajčatového protlaku, 200 ml smetany 33%, 60 g krupicového cukru, 1 citron, mletá skořice podle chuti

Maso uvařte doměkka, bude to trvat nejméně 2 hodiny. Když ho slijete, získáte vývar. Najemno nakrájený špek orestujte a přidejte nasekanou cibuli, nechte zesklovatět. Vmíchejte mrkev nakrájenou na menší kousky, podlijte vývarem, přidejte koření a sůl a poduste. Když je mrkev měkká, vmíchejte protlak, smetanu a cukr a povařte. Vyjměte bobkový list a omáčku najemno rozmixujte. Dochuťte citronem. Podávejte s houskovým knedlíkem a hovězím masem.

Klepněte pro větší obrázek

Koprová omáčka s hovězím

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme: 1 kg hovězí plece (zadní), 40 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g krupicového cukru, sůl, 60 ml octa, 200 ml smetany 33%, 30 g čerstvého nasekaného kopru, 4 vejce

Hovězí maso vařte při nízké teplotě doměkka, alespoň 2 hodiny. Podle potřeby dolijte vodu, zůstane vám hovězí vývar. Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku, orestujte na světlou jíšku, poté zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit na mírném plameni. Přidejte cukr, sůl a ocet. Zalijte smetanou a vařte asi 5 minut, na poslední chvíli před odstavením z plotny přidejte nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte. Podávejte s houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa a vejcem uvařeným natvrdo.

Náš TIP: Uvaříte-li maso ve tlakovém hrnci, zkrátíte tím dobu přípravy. Může být hotové už za 30 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Svíčková omáčka

4 porce, 2,5 hodiny + odležení

Potřebujeme: 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, špetka šalvěje, tymián podle chuti, 40 ml octa, 1 kg hovězí svíčkové, 100 g špeku, 50 g másla, 200 ml smetany 33%, 1/2 citronu, 40 g krupicového cukru, sůl a pepř

Připravte si lák. Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vložte ji do hrnce, přisypte koření, přilijte ocet a vařte asi 20 minut. Maso prošpikujte a zalijte vychladlým lákem a nechte přes noc odležet. Pak maso vyjměte, lák přeceďte a zeleninu zpěňte na polovině másla. Přidejte ji k masu do pekáčku a pečte při 180 °C asi dvě hodiny, podlévejte lákem. Maso dejte stranou, vyjměte koření a vmíchejte smetanu. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo, zasypte cukrem a připravte karamel. Vmíchejte ho do omáčky, povařte, rozmixujte a dochuťte. Podávejte s knedlíky.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, kuchyně, rajská omáčka, Odstavení, Povidla, Hovězí maso, Kaz, Čerstvý kopr, Svíčková omáčka, Červené víno, Klas, Svíčková, Segedín, Protlak, Seged, Mletá skořice, Klasika, Houskový knedlík, Koprová omáčka