Maminka.czZdraví

Klasika, nebo alternativa? Co vyléčí nemoc efektivněji?

Regina Rothová 29.  11.  2012
Klasika, nebo alternativa? Co vyléčí nemoc efektivněji?
Menším obtížím se vaše zlatíčko v průběhu prvních let svého života nevyhne, ať se snažíte o sebelepší péči. Není to vaše vina, zkrátka a dobře nemoci přicházejí a odcházejí. Je jenom otázkou, jakou zvolíte cestu k vyléčení. Toto rozhodnutí je vždycky na rodičích.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé choroby jsou častější a trápí větší procento dětské populace. Mezi ně patří i záněty středního ucha. Onemocnění, které vzniká „zákeřně“ rychle a bez varování. Končí obvykle propíchnutím bubínku na ORL. Záněty středního ucha jsou jednou z nejbolestivějších infekcí dětského věku. V předškolním věku jsou častější než v kojeneckém a batolecím, ale někteří jedinci se jim nevyhnou už před prvními narozeninami. Opakované záněty jsou dány anatomicky.

Eustachova trubice je kratší a užší a zánět se snadno dostane z nosu do ucha.
V rodinách se zvýšená náchylnost k zánětům dědí, náchylnější jsou děti se zvětšenou nosní mandlí. U těch nejmenších se zánět obtížněji pozná, dítě je plačtivé, neklidné, může mít zvýšenou teplotu. Někdy se prodělaný zánět středního ucha pozná až po spontánním prasknutí bubínku a výtoku hnisu z ucha. Pak nastává okamžitá úleva. Obecně mohou záněty středouší provázet další infekční nemoci v oblasti hlavy, s rýmou, s horečkou. Současně se objevují záněty hrdla nebo vedlejších nosních dutin.

Propíchnutí a okamžitá úleva

Silná bolest v uchu je způsobena tím, že na bubínek tlačí tekutina a napíná ho. Po propíchnutí vyteče a tím se dítěti výrazně uleví. Když je sekret zkalený či hnisavý, jedná se o infekci bakteriální a antibiotika jsou vhodnou léčbou. Propíchnutí bubínku je bolestivé, proto je vhodné před samotným zákrokem ucho částečně umrtvit.

Pokud si dítě stěžuje na ouško nebo máte u kojence a batolete podezření právě na zánět středního ucha, neváhejte a rychle k lékaři. Zvlášť když se přidá zvýšená teplota nebo horečka. Pak opravdu není na co čekat. Spontánně prasklý bubínek se totiž hůř hojí než po odborném propíchnutí. Při neléčeném nebo nedostatečně léčeném zánětu může dojít k zánětu vnitřního ucha a následně až k zánětu mozkových blan a mozku. Pokud se zánět nedoléčí a ve středouší zůstane malé množství zánětlivé tekutiny a bakterií, dochází k opakovaným zánětům. Jsou-li časté, snižuje se elasticita bubínku a může dojít k poruše sluchu.

Uši musíte dětem čistit, protože jinak dochází k zasychání výměšku ve zvukovodu, což zhoršuje vyprazdňování středoušní dutiny nebo může dojít až k infekci zvukovodu. Čistěte je několikrát denně podle množství výtoku. Velice šetrně, nejlépe tříprocentní borovou vodou na vatovém smotku. A co prevence? Je možná, ale obtížná. Důležité je snažit se dítě uchránit před rýmou. Vhodně ho oblékat, otužovat, ale ve školkovém věku je obrana téměř nemožná. Hlídejte, zda potomek nemá zvětšenou mandli. To se pozná hlasitým dýcháním a huhňavým hlasem. Dítě, které má sklony k zánětům, by nemělo konzumovat příliš hlenotvorných potravin, jako je kravské mléko, mléčné výrobky, sladkosti a pečivo. Kojence omývejte s větší opatrností, aby se mu nedostala voda do zvukovodu.

=====Druhý způsob léčby = homeopatie=====

K dispozici je několik léků, které se podávají v rychlém intervalu po 10 až 15 minutách opakovaně. Mohou se i střídat podle příznaků nemoci. Jejich užití je dáno výskytem chorobných příznaků. Nebojte se léky prostřídat a zůstat u toho, který zabral nejrychleji. Důležitý je i včasný začátek léčby. Následná kontrola na ORL je vhodná, může se stát, že je při ní už ucho klidné a bez zánětu. V opačném případě, kdy se zhoršují bolesti a zánět postupuje, je návštěva ORL nezbytná! Aconitum je indikováno při prudkém nástupu horečky se současným zarudnutím ucha, za něž se dítě opakovaně chytá.
Vy se ho dotýkáte jen přes jeho protesty. Dítě má velkou žízeň.

Pokud bylo předtím v chladu a průvanu, bude to dobrá volba. Apis často následuje po podávání Aconita, když vznikají bodavé a pálivé bolesti. Úlevu přinášejí chladivé obklady. Pro záněty typu Apis je typické vodnaté prosáknutí tkání, tedy se zánětem hrdla či angínou. Arsenicum album se podává při pálivých bolestech ucha. Začínají obvykle pozdě večer, stupňují se kolem půlnoci. Nenápadný vodnatý výtok z nosu, který odírá kůži, a plačtivá úzkost pacienta mohou být dobrými určujícími příznaky. Belladonna je základním lékem při prudkém začátku bolestí. Ty mohou vystřelovat i do krku. Stav zlepší teplé obklady.

Hlavním poznávacím příznakem je sálavá horkost, rychle se zvyšující horečka, poté pocení. Přidejte léky na horečku (Ibalgin, Nurofen, Brufen), případně se doporučuje celkové zchlazení sprchováním odraženou vodou (s tím se začíná až při teplotě 39,6 °C). Dulcamara bývá lékem volby při zánětu vzniklém přítomností vlhka – promočení deštěm, po koupání, po pobytu ve vlhkém mlžném počasí. Ferrum phosphoricum je vhodné u zánětu středního ucha, který nastupuje pozvolna. Teplota je zvýšená středně, kolem 38 °C, bolesti tepavé. Může být červená stejnostranná tvář a boltec postiženého ucha. Mercurius solubilis potřebují pacienti se zánětem doprovázeným zelenožlutou sekrecí v nose. Výrazné bolesti vystřelují směrem ven do obličeje či do zubů. Typický je prosáklý jazyk s otisky zubů po stranách. Cítíme pach z úst, hojné slinění v noci, velmi bolestivé polykání. Sulfur je lékem při pomalu nastupujících zánětech. Pravidlem je nedoslýchavost a zarudnutí zevního ucha se svěděním uvnitř. Bývají zvětšené krční uzliny. Při rýmě vzniká kruhovité zarudnutí kolem dírek.

Angíny

Bolest v krku, potíže s polykáním, škrábání v krku, pocit nateklého hrdla. Když dítě zahlásí některý z popisovaných příznaků, znamená to s nejvyšší pravděpodobností, že má angínu. Tedy akutní zánět krčních mandlí a okolních lymfatických uzlin. Způsobují ji viry a bakterie, nejčastěji streptokok. Zánět mandlí zapříčiňuje bolest při polykání a postupně se na mandlích začnou tvořit bílé tečky až vřídky, které se nazývají čepy. Kromě polykání může dítě trápit chrapot, kašel, horečka, bolest svalů, bolesti ucha. Někdy se přidá ucpaný nos, pálení v nose a další nepříjemné pocity. V každém případě je namístě návštěva lékaře. Léčba se musí nasadit cíleně, není dobré s angínou chodit a jinak se fyzicky namáhat. Lékař dítě vyšetří, když je podezření na bakteriální angínu, odebere vzorek z krčních mandlí (stěr štětičkou), který může doplnit odběrem krve (sedimentací). Ta ukáže na sílu probíhajícího zánětu v těle.

Má-li podezření na streptokokovou angínu, předepíše antibiotika i bez výsledku stěru. Pro tento typ angíny je typický takzvaný malinový jazyk (do šarlatova zabarvená ústní dutina). Vyrážka v podbřišku nebo i na celém těle podobná husí kůži zase naznačuje spálu. U jiných streptokoků mohou být hnisavé čepy a povlaky na mandlích. Zkrátka příznaky a projevy angíny jsou velmi pestré. Při neléčené angíně hrozí rizika: přestup zánětu do hlubších tkání hltanu pod krční mandli (hrozí vytvoření hnisavého ložiska – abscesu). Pak se může zánět šířit tělem kamkoli. V takovém případě je nutné ložisko chirurgicky otevřít a vyčistit. U streptokokových angín je nebezpečí zánětů ledvin a srdce.

U virové angíny se neužívají antibiotika (o diagnóze rozhodne výtěr z krku). Hnisavou angínou s čepy se může projevit další virové onemocnění způsobené virem Epsteina-Barrové, infekční mononukleóza. Je to poměrně závažné onemocnění, při němž se zvětšuje slezina, játra, je výraznější zánět mízních uzlin a ztížené dýchání. Pacienti jsou unavení, je třeba dodržovat klidový režim a absenci fyzické námahy i týdny po vyléčení, následuje přísná jaterní dieta a podpora jater hepaticky podle výsledků jaterních testů. Dítě by mělo při léčbě ležet v posteli a co nejvíc spát. Ve spánku tělo nejlépe bojuje s infekcí. Dodržování pitného režimu je nezbytností. Přidat můžete i silné vývary, které dodají tělu živiny a energii. Dobré je časté kloktání kloktadly předepsanými lékařem. Krku uleví obklady, třeba Priessnitzův.

Náš tip: Směs levandule, heřmánku římského, šalvěje muškátové a citronu s 20 ml rostlinného oleje namažte zevně na hrdlo, oblast mandlí a kolem uší. K tomu citronový čaj a kloktadlo z šalvěje, jitrocele nebo heřmánku.

Co říká homeopatie

V případě streptokokové infekce je skutečně nutné přednostně podat antibiotika, nejlépe penicilin. Antibiotika se podávají nezbytně deset dní. Léčení samotnými homeopatiky uleví obtížným příznakům, ale nedotkne se imunitní reakce proti streptokokům. Proto homeopatika doplňují antibiotika. Apis je lékem charakteristických angín, kdy jsou oteklé mandle a dítě cítí bodavé a pálivé bolesti v krku. Otoky mají typický vodnatý charakter, sliznice hrdla jsou prosáklé. U malých pacientů je zjevný celkový neklid, teplé tekutiny odmítají. Belladonna má hojivé účinky u červeného hrdla a mandlí, bolestivého polykání, bílých povlaků jazyka. Celkový stav dítěte se rychle zhoršuje, stoupá mu horečka, má rudý obličej, později zpocený.

Vždy je nutné mít vysokou horečku pod kontrolou. Dulcamara je lékem angíny vzniklé prochladnutím. Typická je také po letním promočení deštěm na výletě v jinak horkém dni. V krku pálí, rychle se zvětšují mandle. Ratolesti se chce často čurat, objevuje se hlen v nosohltanu. Hepar sutur pomáhá s hnisavými procesy, když se na mandlích objeví čepy. Dítě obtížně polyká, příznačná je zimomřivost, rozmrzelost, popudlivost. Bez obtíží přijímá teplé nápoje. Mercurius solubilis použijte při slinění a zápachu z úst. Bolest z polykání vyzařuje do zubů a uší, mandle jsou výrazně rudé, stejně tak sliznice hrdla.

Jsou nápadně zvětšené krční uzliny, prosáklý jazyk nese stopy otisku zoubků, na horní ploše jazyka žlutavý povlak. Jeho špička je červená, zimnice se střídá s horečkou a teploty jsou vysoké.

Vždy jen po konzultaci s lékařem!

Stejně jako u klasických léků i pro homeopatika platí, že dávkování (tedy potence – ředění), intervaly podávání a jeho způsob je nutné konzultovat s lékařem. Ten rozhodne o případném vystřídání jednotlivých preparátů a dalším postupu léčby. Jedině tak, při dodržování pravidel, může léčba být úspěšná a pacientům prospět, nikoli uškodit. Těchto pravidel se držte vždy, ať zvolíte jakýkoli typ léčby. Proto tento článek berte pouze jako námět, inspiraci k různým možnostem léčení nemocí a poraďte se, co by bylo právě pro vaše dítě to nejlepší.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Nemoc, Nejvyšší pravděpodobnost, Klasický lék, Nemo, Okamžitá úleva, Efekt, Chrapot, Vodnatý výtok, Boltec, Opakovaný zánět, Alt, Základní lék, Probíhající zánět, Imunitní reakce, Mononukleóza, Brufen, Klas, Školkovém věk, Jaterní test, Dobrá volba, Klasika, Ztížené dýchání, Priessnitz, Zdraví na Heureka.cz