Maminka.czPorod

Porod kleštěmi nebo vexem: Jsou situace, kdy může zachránit život

Porodnické kleště mají sice špatnou pověst, ale stále jsou situace, kdy zachraňují životy maminek i miminek. A nejen kleště, ale kupříkladu i „zvon“ neboli vakuumextraktor. Kdy a jak se používají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I přes nelichotivou pověst jsou porodnické kleště v rukou zkušeného porodníka požehnáním zachraňujícím životy. Životy dětí, které se z různých důvodů při porodu zastaví – přesněji doslova zaseknou – v půli cesty na svět, a jsou proto ohroženy akutním nedostatkem okysličené krve. Taková situace pak přímo ohrožuje nejen život děťátka, ale i maminky. Tehdy v podstatě neexistuje bezpečnější řešení než použití kleští (forceps), popřípadě vakuumextraktoru (vex), kterému se laicky říká „zvon“.

VIDEO: Jak probíhá operativní porod?

Kleště pomáhají při porodu už od středověku

Historie používání porodnických kleští sahá dle písemných záznamů do 16. století našeho letopočtu, je však velmi pravděpodobné, že se podobného nástroje využívalo v různých kulturách ještě mnohem dříve. Kleště se již v začátcích svého používání lišily v provedení dle dané země, a dokonce i dle konkrétního porodníka! V druhé polovině 20. století bylo dokonce známo okolo 600 typů kleští. Zatímco v některých zemích se forceps používá vcelku často, v Čechách se pomocí kleští narodí pouhá dvě až tři procenta dětí. Což je v porovnání s jinými rozvinutými zeměmi poměrně nízké číslo.

Klepněte pro větší obrázek

V podobně rizikových situacích, v jakých se používají kleště, lze většinou využít i vakuumextraktor. Což je v podstatě jakýsi "zvon s pumpičkou" schopnou vytvořit řízený podtlak, zvon se pak umísťuje a pomocí podtlaku přisaje na hlavičku plodu. Toto pevné spojení děťátka se světem mu poté pomáhá v průchodu porodními cestami. Při porodu pomocí vexu se pochopitelně využívá i kontrakcí a tlaku, které vyvíjí nastávající maminka.

Císařský řez není jednodušší a bezbolestná forma porodu, varuje porodník!

Kdy se používají kleště a kdy vex?

Porodnické kleště i vex se používají výhradně v II. době porodní, kdy již nelze přistoupit k císařskému řezu, nejsou tedy v žádném případě jeho alternativou! Při použití kleští a vexu se obvykle musí pro bezpečnost maminky i dítěte a také snadnější manipulaci provést nástřih. Nicméně i použití moderního silikonového vakuumextraktoru má svá omezení. Vex by se neměl používat při podezření na akutní nedostatek kyslíku u děťátka a také se obvykle nevyužívá u nezralých dětí. Nedoporučuje se jej totiž nasazovat na nezralou hlavičku. V některých situacích bohužel dojde k tomu, že je použití vexu neefektivní a neúčinné, v takové situaci jsou pak kleště jediným možným řešením!

Rizika pro miminko

Dá se říct, že moderní „zvony“ vyrobené ze silikonu jsou k mamince i děťátku již velmi šetrné, avšak i tak mívá děťátko na hlavičce v místě působení podtlaku otok. Ten povětšinou vymizí do 4 dní. V místě pak ještě několik dní zůstává modřinka. Co se týká případných poranění a použití kleští, mají kleště o něco horší pověst, nicméně zde velmi záleží na zkušenostech porodníka a také na dané situaci.

Témata: Zdraví, Porod, Miminko, Po porodu, Porodnice, Gynekologie a porodnictví (poradna), Zdraví žen, Tipy a rady porod, Císařský řez, Pór, Kleště, Porodník, Zach, Čechy, Záznam, Použití, Špatná pověst, Zvon, Požehnání, Život dětí, Maminka, Děťátko, Podtlak, Pověst, Živo, Zdraví na Heureka.cz