Maminka.czZdraví

Klíšťata a očkování: Ptejte se odborníka doc. Maďara

redakce 21.  2.  2012
Klíšťata a očkování: Ptejte se odborníka doc. Maďara
Nahrávejte své dotazy týkající se nemocí, které klíšťata přenášejí: klíšťové encefalitidy a lyméské boreliózy. Nejen o příznacích a léčbě těchto nemocí, ale především o jejich prevenci – očkování, si s vámi bude povídat odborník na tuto tématiku doc. MUDr. Rastislav Maďar.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejvíce infikovaných klíšťat se vyskytuje na území České republiky a jejich počet rok od roku stoupá a s tím stoupá i počet nakažených. Klíšťovou encefalitidou se lze nakazit nejen přímo od klíštěte, ale také např. pitím nepasterovaného mléka. Jak správně vyndat klíště a kde si na jejich přítomnost dát největší pozor?

Své dotazy vkládejte do komentářů pod článek.



Přinášíme vám seznam největších mýtů a polopravd, které o klíšťatech kolují.

Kde a kdy se klíště vyskytuje?

* Klíšťata žijí pouze v lesích a mohou na vás skočit ze stromu.

Výskyt klíštěte je sice opravdu nejvyšší v listnatých a smíšených lesích, neznamená to ovšem, že na něho nemůžete narazit třeba na sídlišti. Obezřetní byste měli být všude tam, kde jsou traviny vyšší než 20 cm. Ze stromu na vás ale neskočí. Klíště se pohybuje v relativně nízkém prostoru do jednoho metru nad zemí, kde číhá na procházející kořist (člověk, pes, kráva). Ke svému životu potřebuje vlhkost, takže se hojně vyskytuje i na březích vodních toků a ploch. Statistiky uvádějí, že 90 % nakažených lidí se věnovalo v době kontaktu s klíštětem práci na zahradě, kempování nebo pěší turistice . Na zahradě proto udržujte co nejnižší trávník a na podzim spalte shrabané listí, pod kterým klíšťata přezimují.

* Nejvíce klíšťat se vyskytuje uprostřed léta.

Klíšťata nemají ráda teplo, ale především vlhko. Při extrémně vysokých teplotách jim vlhkost chybí a tak se schovávají pod zem. Největší výskyt je proto na jaře – od března do června a potom na podzim - od září do zimy, dokud nepřijdou mrazy.

Jak klíště odpudit?

* Nemám sladkou krev, klíšťata na mě nepůjdou.

Je pravda, že klíšťata se řídí čichem a vnímají pach lidí, vyzařované teplo a vydechovaný oxid uhličitý. Traduje se, že pot mění složení po požití piva a česneku a jeho pach pak klíště odpuzuje, ale žádné výzkumy nepotvrdily tuto souvislost. Odpuzuje je pach repelentů, ale jelikož časem vyprchají, ochrana není trvalá. Vyzařované teplo a vydechovaný oxid uhličitý ovlivní jen místo, kam se klíště zakousne.

Jak nejlépe odstranit klíště?

* Klíště nejdříve pokapeme olejem a potom vytočíme po směru hodinových ručiček.

Pokud klíště pokapete olejem, nebo namažete krémem, udusíte ho. Vyhráno ale nemáte. Klíště se nepustí, naopak vyvrhne do rány obsah svého trávicího ústrojí, čímž zvýšíte jen riziko možné nákazy. Klíště tedy v žádném případě ničím nenatírejte. K jeho vyjmutí pak nepostačí ani otáčivý pohyb proti či po směru hodinových ručiček. Klíště se má odstraňovat pinzetou nebo speciálními kleštěmi kývavým pohybem (vyviklat). Po odstranění je nutné místo pečlivě vydezinfikovat.

Mýtů není ušetřeno ani očkování proti klíšťové encefalitidě. Kdy je nejlepší nechat se očkovat? A před čím vás vakcína neochrání? Nabízíme největší mýty spojené s očkováním.

* Očkovat lze pouze v zimě.

Očkování proti klíšťové encefalitidě je možné provést kdykoliv v průběhu roku. Liší se pouze interval aplikace mezi první a druhou dávkou - v létě zkracuje na 2 týdny, zatímco v zimě se jedná o období 1–3 měsíců. Nejpoužívanější vakcínou je FSME-IMMUN 0,5 ml/0,25 ml BAXTER, která má 99% účinnost s více než 20letou prověřenou praxí. Na lékařský předpis ji získáte jak ve variantě pro dospělé, tak pro děti od 1 roku věku. Vše o ní i a příspěvcích, které poskytují některé zdravotní pojišťovny, se dozvíte na pozorkliste.cz

* Malé děti se neočkují.

Vakcína FSME-IMMUN je k dostání i ve formě určené pro děti od 1 roku. Pokud děti často lezou v trávě na zahradě, kde se klíšťata vyskytují, nebo je na ně může přenést váš pes, měli byste o očkování uvažovat a o vhodnosti očkování se poradit se svým pediatrem nebo v očkovacím centru.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Očkování, odborník, Doc, Kempování, Lékařský předpis, ÓČKO, Mad, Zdraví na Heureka.cz