Maminka.czZdraví

Klíšťata číhají všude: Co všechno byste měli vědět a kdy nechat děti očkovat?

Špatnou zprávou je, že zákeřní cizopasníci útočí prakticky na celém území ČR a jejich „aktivní“ sezona se neustále prodlužuje. Jedinou účinnou ochranou před klíšťovou encefalitidou je očkování, a to i pro děti od jednoho roku věku. Víte, jak správně klíště odstranit a na co je potřeba dávat pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výskyt i aktivita potenciálně nebezpečných a infekčních klíšťat v přírodě každoročně narůstá. Jedním z důvodů jsou podle odborníků mírnější zimy. Podle statistik Státního zdravotního ústavu bylo jen za rok 2019 nahlášeno 774 případů nákazy klíšťovou encefalitidou, což je nejvyšší číslo za posledních osm let, a Česko si tak vysloužilo nechvalné prvenství v rámci zemí EU. Případů lymské boreliózy bylo loni dokonce více než čtyři tisíce. Mějte proto riziko na paměti a na procházkách i při pobytu v lese či na zahradě se chraňte. V případě nákazy ochranu před fatálními následky zajistí pouze včasné odhalení nemoci pomocí laboratorního vyšetření krve.

VIDEO: Lymská borelióza: Jak ji bezpečně poznat, proč jít k lékaři a má smysl rozbor klíštěte?

Kde číhá riziko?

Klíšťata se nevyskytují pouze v listnatých nebo smíšených lesích. Vhodné prostředí je pro ně i v okolí vodních toků a na loukách. Ráda mají husté, nízké listnaté porosty, ve kterých je dostatek větší zvěře, a kde zároveň roste tráva a jiná hustá vegetace. „Zatímco v minulosti se klíšťata vyskytovala jen omezeně v pásu lesů a luk podél řek, v současnosti si musíme zvyknout na to, že jejich přirozeným prostředím jsou také zahrady, parky (včetně městských) nebo i horské oblasti,“ upozorňuje MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu.

V letošním roce se opět očekává nárůst výskytu klíšťat v přírodě. Proč? Je vlhčí počasí, víc sněhu, ne tak silné mrazy v nižších a středních polohách. Klíšťata přežijí dlouho pod spadaným listím. Nemají ráda sucho a mráz, ani sucho a vysoké teploty, aktivní jsou od března do listopadu, závisí to na počasí – ideální je pro ně teplota nad 5 až 7 °C. Vyskytují stále výš a severněji. Číhají na spodních stranách listů a zachytí se i na oblečení. Jsou nesmírně rychlá, vždyť na psovi či jiných zvířatech se musí zachytit během sekundy. Na větší vzdálenosti je přenášejí větší zvířata. 

Klíště: chyby odkoukané od rodičů. Co se naučí vaše děti?

Jak se ochránit? 

Kdykoli a kdekoli při pobytu venku je potřeba nepodceňovat dostatečnou prevenci. Stoprocentně se ochránit samozřejmě nelze, existují ale důležitá opatření, která mohou riziko infikování klíštětem výrazně omezit. Která to jsou?

*Na procházku do přírody volte raději světlé oblečení (klíště sice neodradí ale bude na něm lépe vidět), na kterém je klíště lépe viditelné, a pamatujte na dlouhé nohavice, rukávy a uzavřenou obuv.

*Dobrou volbou je pokrývka hlavy, šátek, kšiltovka, lehká čepice. Zejména u dětí se klíště často uchytí na hlavě, ve vlasech, kde není vidět.

*Oděv, boty i kůži přestříkejte repelentem. Při výběru vhodného ochranného prostředku sledujte, aby byl účinný nejen proti hmyzu (broukům a komárům), ale i proti klíšťatům, a odolný proti vlhku a potu. A nezapomínejte, že účinek se s dobou snižuje.

*U repelentu sledujte množství účinné látky DEET – pro sebe vybírejte repelent s vysokým obsahem, pro děti s nižším. Pozor, některé přípravky (konkrétně ty s účinnou látkou permethrin) jsou určené pouze na oblečení. Na trhu se objevily rovněž repelenty na čistě přírodní bázi nebo praktické náramky s esenciálními oleji.

*Pomůže také sušička – po příchodu domů z venku do ní vložte oblečení na 15 minut (ultra krátký program).

Kdy a proč nechat děti očkovat?

Jedinou účinnou obranou proti klíšťové encefalitidě, která může vyústit až v život ohrožující zánět mozku nebo mozkových blan, je očkování. V období, kdy jsou klíšťata už aktivní, mohou lékaři použít tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po dvou týdnech. Dostatečnou ochranu proti klíšťové encefalitidě je přitom možné očekávat již 14 dní po druhé dávce. Na očkování i přeočkování po 3 až 5 letech přispívají zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů. Kdy s ním začít? Očkovací látky proti encefalitidě jsou schválené pro děti starší jednoho roku. Ovšem – pravděpodobnost přisátí klíštěte na úplně nejmenší děti není až tak veliká. „Naprosto ideální příležitostí pro zahájení očkování jsou pravidelné kontroly u pediatra, které každé dítě od 3 let výš absolvuje ve dvouletých intervalech,“ uvádí doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování. Maďar. A žádný strach, na očkování jsou zcela minimální nežádoucí reakce.

Klíšťová encefalitida: Jak se můžete nakazit, jaké jsou příznaky a proč je tolik nebezpečná?

Odstranění přisátého klíštěte

Klíště zvládnete odstranit sami, za lékařem se vydejte jen v případě komplikací. Nezakapávejte klíště mastnými krémy ani olejem, ty jej přidusí, a pak může vyvrhnout obsah svých střev do rány, čímž se zvýší riziko nákazy. Kleštičkami nebo pinzetou uchopte parazita jemně ale pevně co nejblíže kůži a rychle vytáhněte. Vyvarujte se vyviklávání a kroucení. Pokud se obáváte pinzety a kleštiček, použijte k odstranění vlhký, hodně namydlený vatový tampon. Nezapomeňte přitom před i po vyndání místo přichycení vydezinfikovat. Klíště pak zabalte do ubrousku a spalte nebo spláchněte do záchodu. Nerozmačkávejte! V každém případě se tak po návratu z přírody důkladně prohlédněte. Klíšťata mají v oblibě zejména vlhčí a teplejší části těla, jako jsou podkolenní a loketní jamky, podpaží či intimní partie. „Důležitým faktorem je doba přisátí. Čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je riziko přenosu nákazy na člověka. Borreliovou nákazu přenesou klíšťata na člověka za 24 hodin od přisátí, virus klíšťové encefalitidy však už za dvě hodiny,“ upozorňuje doc. Rastislav Maďar.

Borelióza v těhotenství. Je důvod k obavám?

Borelióza nemá dlouho příznaky

Ranku po odstraněném klíštěti je vhodné sledovat po dobu následujících tří až čtyř týdnů. Není nijak neobvyklé, že se v místě objeví malá červená skvrnka. Zpozorněte však, pokud se začne zvětšovat nebo se uprostřed objeví bledší flíček. V takovém případě je nutné okamžitě kontaktovat lékaře. „Typická červená skvrna s vybledlým středem se objevuje přibližně u poloviny osob nakažených lymskou boreliózou,“ uvádí MUDr. Jarmila Bečvářová z laboratoře SYNLAB. Onemocnění je zákeřné v tom, že může dlouho probíhat zcela skrytě. Jaké jsou příznaky? Kromě typické skvrny jsou to bolesti svalů, kloubů, zvýšená teplota, únava, nechutenství či otoky lymfatických uzlin. Pak je na místě navštívit lékaře, který při podezření na nákazu odebere vzorek krve, který postoupí k otestování laboratoři.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Nemoci, Očkování, Parazité, intimní partie, Prvenství, Lékař, Nejčastější onemocnění, Kšiltovka, Netopýr, Příroda, Les, Bečva, Klíšťová encefalitida, Sever, Očkovací schéma, SYNLAB, Brouk, Nákaza, ÓČKO, Cizopasník, Fakta, Repelent, Zdraví na Heureka.cz