Maminka.czKojenec

Kluci v ženském světě. Chlapcům chybí mužské vzory

Martina Machová 19.  11.  2015
Nejen táta, ale i děda, strýc, učitel jsou ve výchově kluků velmi důležití. Dnešní kluci často vyrůstají pouze v ženském světě, a bohužel jim to příliš nesvědčí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejen táta, ale i děda, strýc, učitel jsou ve výchově kluků velmi důležití. Dnešní kluci často vyrůstají pouze v ženském světě, a bohužel jim to příliš nesvědčí.

„Přijde mi, že je to sotva rok, co Simon plakal před branami školky a držel se mě jako klíště. Že je to sotva pár měsíců, kdy jsme byli s mužem zoufalí a říkali si, že s námi bude syn spát v posteli snad do puberty. Nyní je mému chlapečkovi čtrnáct let, je o hlavu vyšší než já – a nebýt toho, že ho milujeme, bychom ho většinu dní nejradši přetrhli.

Především u svého muže vnímám, že jsou se synem jako dva kohouti na jednom smetišti. Naštěstí se ten starší kohout mladšímu kohoutkovi celé dětství věnoval, a ať jsou nyní jejich pře jakkoliv na nože, mají spolu opravdu hluboký vztah. Bez tohoto pouta si přežití synovy puberty nedovedu představit! A představit jsem si také nedokázala, jak moc důležitý bude pro Simona manželův otec!

Tři fáze proměn chlapce: Od hošíčka k muži

Ne se svým tátou, se kterým je stále na nože, ale s dědou a jeho bratrem je Simon stále ochotný jít na ryby nebo na bowling a občas se jim dokonce i svěří s nějakým svým karambolem. Manželův otec má dva bratry, všichni stále žijí a někdy mám pocit, že by mohli i kolem sedmdesátky skály lámat. Je to klan, který Simona přijal za dalšího člena, jako k muži se k němu chová a zároveň chlapské chování vyžaduje! “ vypráví maminka Adriana.

Dnešní kluci vyrůstají v ženském světě

Známý psycholog, rodinný terapeut a autor několika skvělých knih Steve Biddulph podobné situace, jako zažívá paní Adriana, velmi trefně popisuje: „Rodiče nemohou vychovávat dospívající chlapce bez pomoci dalších dospělých, kteří jsou důvěryhodní a ochotní se dlouhodobě angažovat. Jedním z důvodů je ten, že čtrnáctiletí synové a jejich otcové se navzájem přivádějí k šílenství. A tak je často tím jediným, co otec dokáže zvládnout, pouze snaha milovat svého syna. Snažit se o to a zároveň ho něco učit, může být prostě nemožné.“

Když hlídají tátové...
Časopis Maminka

Když hlídají tátové...

Pokud má váš syn skvělého dědečka či strýce, spravedlivého a oblíbeného učitele na základní škole, férové trenéry na sportovním kroužku či vedoucí ve skautu, můžete si opravdu gratulovat! Kluci potřebují muže a mužské vzory – a ty jsou v současnosti bohužel nedostatkovým zbožím. Dnešní kluci vyrůstají v ženském světě, a to jim dle odborníků příliš nesvědčí.

Když muži ve výchově selžou

„Domácí násilí, nevěra a neschopnost osvědčit se v manželství mohou pramenit nikoliv z nějakého problému se ženami, nýbrž z faktu, že v tomto případě selhali ve výchově muži…“ tvrdí rodinný psychoterapeut Biddulph. K tomu, aby z malého nezbedy nevyrostl jen a jen velký nezbeda, za kterého bude maminka (později manželka) stále „žehlit“ průšvihy a i v dospělosti o něj pečovat jako o batole, potřebuje klouček muže, kteří mu ukážou, jak se má správně chovat k ženám, ke slabším, k autoritám a také k sobě samému.

„Váš syn potřebuje vidět nejen to, že ženu nikdy neurážíme, ale i to, že muž dokáže argumentovat klidně, bez útoků a napadání – že dokáže naslouchat, ale také hájit svůj názor a trvat na tom, aby se naslouchalo i jemu. Synové nesnášejí, když je jejich otec ponižován.“ píše v zajímavé knize Výchova kluků Steve Biddulph. 

Témata: Děti, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Jen pro tatínka, vzory, Celé dětství, Muž, Zen, Domácí násilí, Vzor, Rodinný terapeut, Bowling, Známý psycholog, Chlap, Hluboký vztah, Karambol, Steve Biddulph, Adriana, Nezbeda, Svět