Maminka.czTěhotenství

Kočárek: Jak vybírá muž a jak se rozhoduje žena?

Jan Daňhelka 3.  10.  2011
Kočárek: Jak vybírá muž a jak se rozhoduje žena?
O výběru kočárků pro miminko se v tomhle časopise zmiňujete pořád. Víte ale, jak toto důležité rozhodnutí analyzuje muž?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Upřímně řečeno, zásadním kritériem výběru kočárku je nejčastěji nejspíše to, jak vyhoví vkusu a barevným preferencím nastávající maminky. Přesto je dobré zvážit i některé technické parametry. Když člověk kupuje auto, většinou ho zajímá nejen vzhled, ale také například spotřeba paliva, vybavení ABS, airbagy a další.

Ostatně takové údaje jsou běžnou součástí informací pro zákazníky. U kočárků nic takového nenajdete, a tak z vlastní zkušenosti vím, že stojíte v prodejně a vlastně nevíte, na co se máte dívat a na co se při rozhodování zaměřit. Zkušenosti tak získáte, až když s kočárkem vyjedete. O co se tedy zajímat? Tady je takový malý, byť laický návod vycházející z mých vlastních poznatků.

Konstrukce

V kočárku se bude vozit váš potomek, takže by měl být přizpůsoben právě jemu. Nevím, jestli existují nějaké normy na to, jak má být vnitřek velký, ale některé jsou dimenzovány na opravdové drobečky. Pokud tedy tatínek má dva metry a maminka hrála basketbal, je lepší vybrat spíše větší kočárek, zejména v klasické korbičce může být vašemu potomkovi po šesti měsících docela těsno. Hmotnost kočárku je jednou z dalších charakteristik, kterou lidé při nákupu zvažují.

Schválně se rozhlédněte po okolí, kolik najdete schodů a schůdků, přes něž jej budete muset přenést. Pokud zkoušíte hmotnost ručně, nezapomeňte dovnitř přidat balík šesti balených vod. To abyste zohlednili váhu vašeho dítka a výbavy, s níž budete vyrážet.

Tříkolka či čtyřkolka

Je lepší tříkolka, nebo čtyřkolka? Na to odpověď asi neexistuje.
Tříkolka má obvykle menší úložný prostor, je o kolečko lehčí a některé konkrétní kočárky mohou být o něco méně stabilní. Ne snad, že by hrozilo, že ho dítě převrhne, když se v něm bude hýbat, to ne, ale zadrhne-li se vám někde jedno kolečko právě v okamžiku, kdy se do tlačení pořádně opřete, snáze zdoláte limitní sílu pro překonání stability (živě si vybavuji učebnici fyziky na toto téma). To je ale možné jen při extrémním zacházení s kočárkem, kdy si o převržení sami koledujete, a budete-li chtít, dokážete to i se čtyřkolkou.

Trojkombinace, golfky

když si vyberete trojkombinaci s tím, že další kočárek již nebudete potřebovat, vsadím se, že stejně jako my při první příležitosti koupíte ještě samostatné golfky a budete si libovat nad jejich skladností a lehkostí, které trojkombinace už z principu nikdy nemůže dosáhnout. Nevýhodou lehkých golfek jsou ale o něco horší jízdní vlastnosti a menší vnitřní prostor, takže v zimním období se sněhovými plískanicemi a nezbytným tlustým fusakem zas přijde ke slovu sporťák z trojkombinace.

Skladnost

Dnes snad všechny kočárky umožňují složení pro transport v autě. Pokud nemáte zrovna kombi, vezměte si na nákup raději metr, kterým nejprve přeměříte rozměry kufru a následně složený kočárek. Nevím, čím to je, ale kočárek je většinou o dva centimetry větší, než je maximum, které se do kufru auta vejde :-) Systém skládání je obvykle jednoduchý, ale je lepší nechat ho otestovat nastávající maminku, jestli jí vyhovuje.

Mimochodem, v případě, že kočárek kupujete s předstihem a poprvé ho naostro skládáte po několika týdnech od „zkoušky“ v obchodě, vsadím se, že půjde o malý zápas, podobně jako v mém případě. Ono vzpomenout si, kde všude je třeba odjistit pojistku a kterým směrem tlačit pro složení, není žádná maličkost.

Kolečka

Pokud jde o kola, v zásadě se musíte rozhodnout mezi dvěma variantami nafukovacími (s duší), nebo těmi, jež mají pouze pevný gumový potah. U nich je pak dalším faktorem jejich velikost.

Rozhodnete-li se pro nafukovací, získáte logicky výhodu měkčího pojezdu, což se hodí hlavně na hrbolatých cestách jak v terénu, tak ve městě (zejména na pověstném pražském dláždění -„kočičích hlavách“). Rozhodně si ale rovnou kupte cyklistickou sadu na lepení pneumatik a pumpičku, my jsme během sedmi měsíců píchli celkem třikrát :-) U velikosti koleček platí úměra: čím menší jsou, tím hladší povrch terénu budete potřebovat.

U většiny kočárků jsou přední kolečka samostatně otočná. To umožňuje snadnější zatáčení, které určitě oceníte. Samozřejmostí bývá i možnost aretace koleček, která naopak usnadní jízdu například ve sněhu nebo ve složitém terénu, kde otočná kolečka mají tendenci jedno či druhé zadrhávat o překážky. S tím se ostatně občas setkáte i při zdánlivě jednoduchých situacích, jako je nástup do výtahu, autobusu nebo výjezd na obrubník.

Brzdy

Než se s novým kočárkem sžijete, určitě vám pomůže brzda na řídítkách. Při jízdě si uvědomíte, jak moc máte některé věci zažité a nepřemýšlíte o nich, například až poprvé vjedete s kočárkem v některém z nákupních center na šikmý jezdící pás mezi patry, kočárek se totiž zachová jinak než nákupní vozík, na nějž jste byli dosud zvyklí, a rozjede se obdivuhodnou rychlostí nezadržitelně směrem dolů. Ruční brzda se určitě hodí také při sportovnějším využití kočárku, jinak se ale bez ní lze obejít.
U nožní brzdy doporučuji její včasné vyzkoušení. Ani ne tak kvůli ověření toho, jestli skutečně brzdí, ale spíše toho, jak se ovládá.

V případě, že pro její povolení potřebujete vyvinout příliš velkou sílu, budete tomu muset přizpůsobit výběr obuvi na pozdější procházky a volit boty s pevnou a odolnou špičkou - například botky z krokodýlí kůže by odbrzďováním asi nepřiměřeně trpěly a vy společně s nimi. Pozor si dávejte také na konstrukci - jestliže je pedál brzdy uprostřed mezi zadními kolečky a vystupuje, budete o něj s největší pravděpodobností při chůzi neustále zakopávat. A i když si to nanečisto před koupí vyzkoušíte a uklidníte se tím, že „máte dokonce dva centimetry vůli“, až půjdete z kopce, bude rezerva pryč.

Doplňky

Doplňky jsou něco jako výbava interiéru u automobilu, sice se bez nich dá jezdit, ale je mnohem příjemnější, když je máte. Ke kočárku budete určitě potřebovat tašku k zavěšení na řídítka a pláštěnku, oceníte ale také slunečník či držák na nápoje. Uvedené věci je však samozřejmě možné dokoupit samostatně.

A na závěr to nejdůležitější

Nastávající tatínkové, buďte připraveni na to, že, po pečlivém prostudování a vyhodnocení všech technických vlastností a parametrů kočárků, nakonec o výběru rozhodne stejně to, jakou má barvu a jak se líbí nastávající mamince, ale tak to má být, protože dobře se s ním musí cítit především ona :-)

Chcete ušetřit? Vyberte si ten pravý kočárek na bazaru.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Praktické rady, Kočárek, žena, Ruční brzda, Zen, První příležitost, Plískanice, Jízdní vlastnost, Nákupní vozík, Kočár, Jak, Muž, Kočárky na Heureka.cz