Maminka.czNovorozenec

Kočárek: Jak vybrat ten pravý?

Vanda Stöckbauerová 24.  1.  2011
Kočárek: Jak vybrat ten pravý?
Může se to zdát jako pořádná věda, protože na trhu naleznete nepřeberné množství různých typů a značek. Na co se při výběru zaměřit? Zohledněte několik důležitých faktorů… Barva přece není hlavní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Typ - kočárky můžeme rozdělit na hluboké (vhodné pro děti do jednoho roku), kombinované, sportovní (pro děti od 6 měsíců) a golfky (pro děti, které již umějí chodit). Například trojkombinace by měla výborně sloužit až 3 roky. Výhodou je, že vám stačí jeden podvozek, na který si nandáte všechno - od autosedačky přes hlubokou korbu až po sportovní sedačku.

Hmotnost -jeden z rozhodujících faktorů, na které je třeba brát při výběru zřetel. Pokud hodláte cestovat městskou hromadnou dopravou, doporučujeme zvolit kočárek s odlehčenou konstrukcí. Ovšem dbejte na to, aby byla dostatečně stabilní.
Při výběru zkontrolujte pevnost všech spojů a upevnění nýtů a vyzkoušejte, jak se kočárek chová při zatížení.

Rozměry a skladnost - je nutné zjistit si je předem. Pečlivě si přeměřte vchodové a výtahové dveře, abyste pak nezjistili, že nový kočárek je sice moc krásný a ladí vám s barvou auta, ale už jaksi neprojde dveřmi do domu.

Rovněž porovnejte i velikost složeného kočárku s objemem kufru vašeho auta.
S požadavkem na rozměry také souvisí rychlost a jednoduchost složení a rozložení kočárku. Jistě tím nechcete trávit hodiny…

Čtěte také: Hlídáte si pitný režim? Dohlédněte i na přísun tekutin dítěti!

Podvozek a kolečka -jejich výběr závisí na tom, co s kočárkem hodláte podnikat. Bydlíte ve městě, takže většina procházek bude probíhat na chodnících a upravené dlažbě? Pak vám budou stačit i malá, úzká kolečka, případně i otočná.
Na chodnících jsou praktická, protože jsou lehká, a tudíž snadno manipulovatelná, do terénu s nimi však raději moc nejezděte. Pokud bydlíte na vesnici a na procházky s kočárkem vyjíždíte hlavně do přilehlých luhů a hájů, potřebujete terénní, tlustá kola. Nafukovací, dobře odpružená kola tlumí nárazy, takže dítko tolik netrpí otřesy.

A na co jsou dobrá kolečka s aretací? Obecně jsou takové kočárky lépe ovladatelné. Důležité však je, aby se kolečka dala případně zaaretovat, jestliže natáčení není zrovna žádoucí.

Trojkolky -natáčecí kolečka umožňují snadnou manipulaci, ovšem ovládání v terénu může být trochu složitější (nebo například najíždění na obrubník), záleží na rozteči koleček.

Čtyřkolky - kočárky se čtyřmi opěrnými kolečky umožňují klasickou manipulaci a také houpání miminka.

Šestikolky - na jedné nápravě mají dvě větší kolečka a na druhé čtyři menší, které jsou otočné s aretací. Vyznačují se stabilitou a snadnou manipulací.

Rukojeť - měla by být přizpůsobivá vaší výšce, protože její neodpovídající výška může způsobit bolesti zad. Praktická je i možnost překlopit rukojeť za boudu kočárku. Dítě si může vybrat, jestli chce koukat na vás, nebo pozorovat okolní svět. V létě lze díky tomu miminko lépe schovat před sluníčkem a v zimě ho chráníte proti nepříjemným poryvům větru.

Brzdy -doporučujeme předem si vyzkoušet jejich kvalitu. I když jsou dnes u všech typů kočárků brzdy samozřejmostí, jejich kvalita se liší. Jestliže má kočárek přehazovací rukojeť, měl by mít brzdy z obou stran. Některé kočárky mají navíc ovládání brzd přímo na rukojeti, což je výhoda při sjíždění prudkého kopce.

Kromě těchto faktorů zohledněte také cenu kočárku (nemusí vždy odpovídat kvalitě). V bazarech objevíte sice levnější kusy, ale mohou být dost opotřebované. Ten pravý kočárek pro vás si můžete vybrat z naší bazarové nabídky. Pokud kupujete kočárek přes internet, doporučujeme si daný typ předem vyzkoušet, abyste pak nebyli zklamaní.

Také si před koupí ověřte, jak se zajišťuje servis v případě poruchy. Předností je samozřejmě i snadná údržba kočárku (nejlepší řešení je, pokud je potah snímatelný a pratelný v pračce). Dostatečně velký a snadno přístupný košík na nákupy je také výhodou, rovněž příslušenství v ceně -jako pláštěnka, síťka proti hmyzu, fusak -potěší. Výběr kočárku nepodceňujte, hledejte informace a zkušenosti.

Čtěte také: Hlídáte si pitný režim? Dohlédněte i na přísun tekutin dítěti!

Dlaší zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kočárek, Kočár, Jak, PRÁV, Kočárky na Heureka.cz