Maminka.czČasopis Maminka

Kočárek!? Vyberte si správně!

Mirka Koníčková 22.  1.  2009
Kočárek!? Vyberte si správně!
K dostání je stále více druhů kočárků a výrobci se předhánějí v tom, který je kvalitnější, hezčí, lehčí – prostě nejlepší. Zvolit si ten, který vám pak bude opravdu vyhovovat, je čím dál těžší. Třeba vám pomůžou naše tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, na co byste měli myslet především, je bezpečnost a pohodlí děťátka. Proto je dobré vyzkoušet kočárek i s dítětem. Ověřte si, jestli má návod v češtině, zda nemá nějaká omezení (např. maximální nosnost), jestli na vnitřních stranách nevyčnívají nějaké součásti, o které by se mohlo poranit atd.

Každopádně si po jeho nákupu pečlivě uschovejte účtenku (popř. záruční list). Vysoká cena a luxusní vzhled ještě nemusejí být zárukou kvality. A jaké parametry při výběru sledovat?

Skladnost

Rozmyslete si, kde budete kočárek nejčastěji používat a jestli jej budete muset převážet autem. Pokud ano, zvolte takový, se kterým se bude snadno manipulovat, rychle jej složíte a vejde se vám do kufru auta.

Rozměry

Zajímejte se o velikost kočárku především tehdy, pokud jej budete pravidelně vozit výtahem nebo máte v domě úzké dveře, kterými byste se širším typem neprojeli.

Obecně lze říct, že délka korbičky kolem 80 cm je postačující. Výšku vybírejte tak, abyste nechodila příliš shrbená. Běžné rozměry bývají asi 80 x 60 x 30 cm.

Hmotnost

Cestujete často městskou hromadnou dopravou? Pak si vyberte raději lehčí kočárek, se kterým se vám bude lépe manipulovat při nástupu do tramvaje apod. Hluboké kočárky jsou obecně těžší než golfáče, nejlehčí mají kolem 10 kg, nejtěžší váží až 19 kg.

Kola

Rozhodující je terén, ve kterém se budete s kočárkem pohybovat. Pro rovné chodníky jsou vyhovující i malá pevná kolečka, do těžkého terénu jsou vhodnější velká nafukovací kola.

Výbava

Některé modely kočárků jsou sice dražší, ale koupíte si s nimi i autosedačku, tašku, pláštěnku, síťku proti hmyzu, slunečník, držák na láhev, nánožník a jiné vymoženosti. Je praktické, když má kočárek velký nákupní košík a přehazovací rukojeť. Stabilita Je důležitá u všech typů. Zejména děti starší půl roku se mohou z kočárku naklánět, proto je dobré ověřit, jestli mu nehrozí převrácení. Stabilita kočárku se může zhoršit i při zátěži zavěšené na rukojeti.

Upínací pásy

Většina kočárků je vybavena upínacími pásy, které mohou být tříbodové či pětibodové. Mezi nejbezpečnější patří pětibodové upínací pásy.

Údržba

Nejsnadněji se udržují kočárky s pracím nebo omyvatelným vnitřním i vnějším potahem. Potahované materiály by měly být atestované.

KTERÝ VÁM BUDE VYHOVOVAT?

Na trhu je spousta typů kočárků, které se rozlišují nejen podle toho, jaké funkce nabízejí, ale také podle toho, jak staré děti (a jak dlouho) budou vozit. Rozhodně se při výběru neřiďte jen atraktivním designem, líbivým vzorem a barvou potahů. Pokud chcete ušetřit, vyberte si ten pravý kočárek na bazaru.

Hluboký

V klasickém hlubokém kočárku vydrží dítě jen půl roku až devět měsíců, pak se budete muset poohlédnout po sportovní verzi, což vás přijde dráž než kombinace. Výhodou hlubokých kočárků je ale větší korba než u kombinovaných kočárků. Velikost korby je rozhodující, pokud máte větší dítě nebo ho budete vozit přes zimu – budete potřebovat více místa pro teplejší oblečení a pro fusak. Hluboké kočárky bývají obvykle nejen prostornější, ale také těžší a méně skladné.

Kombinovaný

Tyto kočárky nabízejí kompromis – mají něco z hlubokého kočárku a něco z kočárku sportovního. Takový kočárek pak může s dítětem růst až do doby, kdy ho přestane potřebovat, tedy zhruba do 3 let. Kočárek splňuje parametry pro ležení i pro sezení.

Kombinované kočárky mají obvykle vkládací tašku pro novorozence, která se dá posléze vyjmout a tím se korbička zvětší. Až dítě začne sedět, je možné přestavět kočárek na sportovní variantu. Některé kočárky však mají jen přenosnou tašku a pak už jen přestavitelnou konstrukci. Kočárky, které jsou vybaveny vkládací taškou na miminko, mají pro děťátko nepatrně užší vnitřní prostor, jejich výhodou je nízká váha při jeho přenášení. Pevné korby bývají prostornější a stabilnější. Kombinované kočárky, které se skládají z několika modulů, lze díky click-clack systému lehce přeměnit na kočárek s hlubokou pevnou korbou, sportovní kočárek nebo podvozek kočárku s autosedačkou. Pořizovací cena za kombinovaný kočárek včetně autosedačky se zdá být vyšší, ale ve skutečnosti je nižší než za zvlášť koupený hluboký a sportovní kočárek a autosedačku.

Sportovní

Kočárek sportovního typu je vhodný zejména pro dítě, které dosáhne půl roku.

Výhodná je především odpruženost kočárku a nafukovací velká kola, která jsou pro sportovní variantu typická. Kočárek by měl být prostorný, protože se v něm může dítě vozit až do tří let. Měl by mít polohovatelnou opěrku zad i nožiček. Opěrka zad by měla mít nejlépe 5 pozic, až do úplné roviny. I starší miminka v kočárku ráda spinkají.

Vybírejte tak, aby miminko mělo dostatečný prostor na sezení. Sedací plocha sportovního kočárku by měla být hluboká minimálně 22 cm a minimálně 34 cm široká. Každý sportovní kočárek by měl být vybaven pětibodovými bezpečnostními pásy.

Golfové hole

Pro dítě, které už sedí a chodí, jsou vyhovující golfové hole. Ty se dají koupit buď úplně jednoduché, nebo jako polohovací kočárek, v němž se dítě může i pohodlně vyspat – mají zpevněná záda, stříšku, odpružená kola, polohovací opěrku zad a nohou a další vybavení. Jejich výhodou je, že jsou lehké a skladné. Golfky nejsou určeny do terénu, v případě, že žijete na venkově, volte raději nějakou sportovní verzi kočárku.

Speciální konstrukce

Kočárek se už nemusí pohybovat jen na čtyřech kolech, ale existují i speciální konstrukce na 3 či 6 kolech. Stále oblíbenější tříkolky se však mohou hůře ovládat v terénu. Preferované jsou také lehké podvozky, ke kterými můžete střídavě používat korbu, sporťák a autosedačku. Při výběru tříkolky se zaměřte na stabilitu. Čtyřkolky nebo šestikolky jsou stabilní i v nepříliš rovném terénu a nepřevrátí se. Kočárky šestikolky mají na jedné nápravě dvě větší kolečka a na druhé čtyři menší, otočné s aretací.

CHYTRÉ „VYCHYTÁVKY“

Otočná kola – usnadňující zatáčení kočárku, a to zejména v ostrých zatáčkách ve městě – nemusíte ho nadzvedávat na každém rohu ulice

Ruční brzda na rukojeti kočárku – ocení ji hlavně ti, kteří budou často zdolávat kopce

Plynulé polohování dna v korbičce – je vhodné zejména tehdy, když je miminko nachlazené, ve zvýšené poloze se mu lépe dýchá

Podvozek, na který se dá nacvaknout autosedačka – oceníte ho např. při nákupech

Odvětrávání korbičky – umožňuje proudění vzduchu a zabrání přehřátí miminka

Témata: Časopis Maminka, Kočárek, Výběr, Kombinovaný kočárek, Korba, Nízká váha, Speciální konstrukce, Kočár, Click, Vnitřní strana, Upínací pás, Ruční brzda, Kočárky na Heureka.cz