[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kofein obsahuje nejen káva, ale i čokoláda, čaj, kakao a nachází se i v některých lécích... V době těhotenství se schopnost zpracovávat kofein v těle ženy zpomaluje. Přes placentu se dostává do krevního oběhu dítěte, které ho ještě neumí odbourávat. Proto se mu v těle hromadí.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) i podle Amerického kolegia porodníků a gynekologů (ACOG) si těhotné ženy nemusí v době těhotenství a kojení úplně kávu odpírat. Doporučuje se však pít ji s mírou – maximálně 200 mg denně. Podle farmakologa Iana Musgravea z University of Adelaide, který píše i pro populárně-naučný magazín The Conversation, je to s kofeinem v těhotenství takto: „Mírná spotřeba kávy je spojená se zdravotními benefity jako snížení rizika vzniku srdečních chorob a cukrovky druhého typu. Přiměřená spotřeba kofeinu je v zásadě bezpečná. Pozor bychom si však měli dát, pokud jde o větší spotřebu kofeinu, u těhotných může způsobovat riziko potratu, případně může mít negativní vliv na jejich dítě.“
Dřívější studie naznačovaly, že bezpečná dávka je mírně pod hranicí 300 mg kofeinu denně, ale ukázalo se, že tyto studie vycházely z omezeného množství dat. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) proto snížil doporučovanou denní hranici na 200 miligramů kofeinu.
Kolik kávy tedy můžete vypít? „Množství kofeinu v kávě se liší podle druhu kávy, ale i podle způsobu přípravy. Kofein se uvolňuje z kávy jako poslední, takže malé espresso ho obsahuje méně než káva déle překapávaná nebo filtrovaná,“ vysvětluje baristka a znalkyně kávy Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko.
Těhotná si tak může dopřát jeden hrnek silné kávy či dva hrnky středně silné kávy denně. K dennímu příjmu kofeinu je potřeba přidat i jeho další zdroje. Hrnek čaje může mít od 20 do 120 mg kofeinu, hrnek kakaa nebo 100 gramů horké čokolády 3 až 32 mg.
Kofein se nachází i v colových a v energetických nápojích (50–160 mg v plechovce) a v některých lécích na bolest. Ty by však těhotné ženy neměly užívat.
Řešením, jak si vychutnat hrnek kávy, ale bez rizika, že dítě bude vystaveno vlivu nadměrného množství kofeinu, může být bezkofeinová káva. „I ta ve skutečnosti obsahuje kofein, ale v minimálním množství, hrnek takové kávy může mít 2 až 4 mg kofeinu,“ říká Monika Matúšová.
Upozorňuje však na to, že není jedno, jakým způsobem byl kofein z kávy odstraněn. „Dá se to udělat bez chemie takzvaným švýcarským vodním procesem nebo chemicky pomocí rozpouštědla, například chloroformu,“ vysvětluje odbornice.
Jak má však budoucí maminka milovnice kávy, ale v tomto oboru laik zjistit, jakým způsobem byla káva zbavena kofeinu? „Odkofeinování je složitý proces náročný na čas i peníze. I následné pražení zrn vyžaduje speciální přístup. Chemický způsob odkofeinování je o něco rychlejší a levnější, a to se projeví i na ceně kávy. Pražírny, které si vybraly nechemickou cestu, musí tento způsob projevit v ceně, takže ta může být kromě chuti vodítkem, podle kterého si vyberete kvalitní bezkofeinovou kávu,“ doporučuje baristka.
Bezkofeinová káva