Maminka.czZdraví

Kojence s poruchou štítné žlázy trápí suchá kůže, zácpa i nechutenství

Martina Machová 25.  5.  2019
Suchá kůže, zácpa, nechutenství, zvýšená únava – to vše může naznačovat, že štítná žláza nefunguje tak, jak by měla!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojenec s poruchou štítné žlázy přichází na tento svět na první pohled naprosto zdravý, avšak naštěstí díky novorozeneckému screeningu se vrozené poruchy funkce štítné žlázy zachytí již v prvních dnech života. Brzy po rutinním odběru pár kapek krve z paty lze diagnostikovat hned několik vážných onemocnění včetně poruch štítné žlázy, pro jejichž průběh, a hlavně možné následky, je zásadní včasná diagnostika a samozřejmě též léčba. S poruchou štítnice se může děťátko buď narodit, nebo se nemoc rozvine až v pozdějších letech, a tak je dobré o příznacích narušené funkce štítné žlázy vědět alespoň základní informace.

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Dříve bývala jedním z prvních příznaků přetrvávající novorozenecká žloutenka

V době, kdy se ještě nedělal u všech novorozenců rutinní screening, byla jedním z prvních varovných signálů, které nemocná štítnice vysílala, dlouhou dobu přetrvávající novorozenecká žloutenka. Děti však trpěly nejen žloutenkou, ale přidávaly se i další problémy. Těmi byly a jsou například nechutenství, opožďování růstu, urputná zácpa a mnohé další potíže charakteristické pro obě nejrozšířenější poruchy této nenápadné žlázy – sníženou funkci (hypotyreózu) i zvýšenou funkci (hypertyreózu).

Snížená i zvýšená práce štítné žlázy bohužel nepatří mezi neobvyklé nemoci a jsou navíc genderově značně nevyvážené. Postihují totiž mnohem častěji ženy a dívky než muže. A pozor, u mladých dívek se v řadě případů nemoc rozvine během dospívání!

Novorozenecká žloutenka: Jak ji poznat a kdy je nutná léčba?

Nejnápadnější příznaky poruchy štítné žlázy v dětském věku

  • Při snížené funkci se objevuje nápadná malátnost a neobvyklá a dlouho trvající únava. Při zvýšené funkci štítné žlázy pak neklid a nesoustředěnost.
  • Velkým vykřičníkem je též nechuť k jídlu včetně nezájmu o kojení. Při zvýšené funkci se může naopak dostavit neobvykle velká chuť k jídlu, avšak dítě kupodivu hubne!
  • V některých případech mohou mít děti zvětšené bříško a nepříjemné problémy se zácpou.
  • Nápadná může být též velmi suchá pokožka.
  • U miminek se někdy objeví také nápadně zvětšený jazyk.
  • V kojeneckém a mladším batolecím věku bývá též nápadné zaostávání ve fyzickém, ale později bohužel i v duševním vývoji.

Co dělat, aby miminka lépe spala? Zkuste tyto triky

7 důvodů, proč miminka pláčou. Rozeznáte je? Video vám pomůže
Témata: Zdraví, Kojenec, Děti a nemoci, Nemoc, kůže, zácpa, Štítná žláza, Porucha, Žloutenka, Funkce, Nechutenství, Nechuť, Zac, Pór, Suchá, Zdraví na Heureka.cz