Maminka.czVýživa a stravování

Kojenci, kteří dostávají co nejdříve pevnou stravu, lépe spí, ukázal průzkum

Simona Procházková 18.  7.  2018
Podle nové studie amerických a britských vědců spí děti, které byly brzy krmeny běžnou stravou, déle a kvalitněji než jejich plně kojené protějšky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak zařídit, aby miminko krásně spalo celou noc? Některé maminky to řeší například tak, že večerní mléko „vylepšují“ přidáním obilné nebo rýžové kaše, aby se kojenec nebudil s pocitem hladu. Pediatři doporučují plné kojení, případně krmení náhradní mléčnou výživou až do šesti měsíců věku dítěte.

Pokud jde o výživová doporučení pro nejmenší děti, názory jsou často protichůdné a také mění v čase, často se na jednotném přístupu neshodnou ani odborníci. Když jsme byli malí my sami, platily zcela jiné zásady pro kojenecký jídelníček než v současné době, a proto nad některými současnými doporučeními naše maminky a babičky jen nechápavě kroutí hlavou.

Zdravá strava pro batolata. Jak ji připravit doma?

Kontroverzní názor?

Aktuální výzkum hovoří o významné vazbě pevné stravy k délce spánku. Výsledky tedy neodpovídají doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) o výlučném kojení do šesti měsíců věku dítěte. Autoři výzkumu sledovali 1303 tříměsíčních dětí po dobu sedmi let (od roku 2008 do 2015), z nichž polovina byla výhradně kojena do půl roku věku, druhá polovina začala s „pevnými“ potravinami již ve třech měsících. Konkrétně byly do jejich jídelníčku zařazeny obiloviny, vejce, oříšky a ovoce, jelikož studie byla původně zaměřena na problematiku, zda včasné zavádění alergenních potravin do stravy skutečně dokáže zabránit rozvoji potravinových alergií později v životě. Zjištění, že časné zavedení pevné stravy má pozitivní vliv na spánek kojenců, bylo tedy jakýmsi „vedlejším“ produktem.

Výživa dětí od 0 do 3 let věku: Na co se často ptáte?

Čemu věřit?

Spoluautor studie, britský dětský alergolog a imunolog, prof. Gideon Lack, říká, že ačkoli mezi oběma skupinami dětí nebyl žádný zásadní rozdíl, závěry jsou jednoznačné – děti, které dostávaly pevnou stravu dříve, spaly lépe a delší dobu než jejich výhradně kojené protějšky. Ptáte se, o kolik? Údajně to bylo v průměru o dvě hodiny týdně déle a během noci se budily výrazně méně často než ty, které byly krmeny výhradně mlékem. Logickým závěrem je, že se to dělo proto, že nebyly tak hladové. Na druhé straně existuje samozřejmě celá řada studií, které podporují názor, že nejlepší cestou je držet se mléčné stravy co možná nejdéle. Rozhodnutí, čemu věřit a jaký směr bude nejlepším řešením pro jejich děti, leží vždy na samotných rodičích. Ti se nakonec stejně řídí svým rozumem, zkušenostmi, intuicí a také vlastním životním stylem a stravovacími návyky.

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku! 

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné
Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek
První lžička: Kdy a co na ni dát?

 

 

 

 

 

Témata: Děti, Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Miminko, NEJ, Běžná strava, Zásadní rozdíl, Dlouhá doba, Nejlepší řešení, Protějšek, Potravinová alergie, Celá noc, Logický závěr, Studie, Pevná strava, Průzkum, Plné kojení, Úkaz, Nová studie, Strava, Pozitivní vliv, Nejlepší cesta, Tříměsíční dítě, Mléčná strava

Video