Maminka.czPěstounská péče

„Kojencům a batolatům v ústavu nic nechybí.“ Opravdu? Jaká je skutečnost?

Markéta Novák Matějková 24.  7.  2017
Okolo pěstounské péče panuje spousta mýtů. Zastánci kojeneckých ústavů tvrdí, že dětem v nich nic nechybí. Možná po materiální stránce, ale co ta citová? Zeptali jsme se odborníků, jak tuto citlivou problematiku vnímají oni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oslovili jsme proto Asociaci Dítě a Rodina, z.s., aby nás zasvětlila do problematiky, o které se moc nemluví.

Děti v ústavech netrpí, ale domov to není

České kojenecké ústavy (KÚ) jsou většinou moderně vybavená zařízení. Děti rozhodně netrpí hladem nebo zimou, mají dostatek hraček a je jim dostupná kvalitní zdravotní péče.

Výzkumy však ukazují, že pro nejmenší děti je velmi potřebné navázat pevnou vazbu ke stálé pečující osobě – obvykle matce. Tato osoba je pak dítěti k dispozici a reaguje na jeho potřeby individuálním způsobem. Děti v kojeneckých ústavech tuto možnost – navzdory často obětavému personálu – nemají.

Sestřičky mají vždy na starosti zároveň více dětí a navíc se střídají na směny. Dítě tak večer uspává jiná osoba, než která k němu přijde ráno po probuzení. Sestřičky také s dětmi nesdílejí svůj skutečný život, jako je to v rodině.

Ptejte se Jaroslavy Málikové, předsedkyně organizace Rozum a cit, na vše, co vás zajímá o pěstounské péči.

Dítě nevídá sestřičku při běžných činnostech, jaké se odehrávají v rodině, nemůže si tak vytvářet rodinné modely přirozeně – pozorováním a nápodobou – jako tomu je v rodině.

Výzkumy, ale i osobní zkušenosti pěstounů ukazují, že děti umístěné v KÚ, které nemají navázanou pevnou citovou vazbu, mají oproti svým vrstevníkům např. opožděný vývoj řeči, psychomotoriky a dalších dovedností.

Mají problémy navazovat smysluplné vztahy i v pozdějším věku, jsou nejisté a nevěří si, nemají vybudovanou základní důvěru v bezpečí okolního světa, protože je pro ně nejistý, měnící se, nestabilní.

Témata: Batole, Kojenec, Adopce, Pěstounská péče, Dánsko, policistka, Slovensko, Matějček, Kojenecký ústav, Mentální vývoj, Ústavní zařízení, Dobrý výsledek, Osobní zkušenost, Rozum, Evropa, Pozdní věk, Péče, Raný věk, Velká Británie, Ústav, Zdenek, Okolní svět, Dovednost, Velký počet, Pěstounství