Maminka.czVýživa a stravování

Kravské mléko a děti: Odkdy ho mohou dostávat a na co si dát pozor?

Zatímco v minulých letech se konzumace kravského mléka oddalovala, v současnosti je trend spíše opačný. Proč? A od kolika let či měsíců může dítko ochutnat kravské mléko? Nadchází snad soumrak náhradní kojenecké výživy a budeme opět kupovat pouze klasické mléko v obchodě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je opravdu nevhodné dávat malým dětem kravské mléko nebo jde spíše o mýtus? Může být pro kojence či batolata zdraví škodlivé? Názory odborníků se postupem času mění. A slyšeli jste již o tzv. imunologickém okně? Podíváme se také na to, jak to je s kravským mlékem a rizikem potravinových intolerancí a alergií.

VIDEO: Potřebují děti kravské mléko, nebo ne?

Pokud nemohly naše babičky kojit a neujala se jejich děťátka hodná příbuzná, známá či přímo placená kojná, nezbylo jim nic jiného, než dát dítku mléko od kravičky či kozy. Z počátku se však mléko obvykle ředilo. Oblíbený byl také hustší odvar z ovsa či rýže.

Naše maminky již v takových případech měly k dispozici upravené kravské mléko v podobě Sunaru či Feminaru. Naše generace už má umělých mlék bezpočet druhů – počáteční, pokračovací, pro alergiky a další.

Jenže v posledních letech začínají doporučení ohledně výživy dětí zažívat revoluci. Stále více se prosazuje teorie „imunologického okna“, tedy unikátního období ve vývoji, kdy je vhodné, aby se kojenec pozvolna, v maličkých dávkách a ve vhodné konzistenci i kvalitě setkával s dříve zapovězenými potravinami.

Kravské mléko, lepek a další "strašáci"

Především jde o vhodné potraviny s obsahem lepku, dále kravského mléka, celých vajec, ryb, ale i dalších méně problematických potravin. Vše samozřejmě pouze v případě, že u něj neexistuje podezření na konkrétní alergii a vše se děje dle doporučení pediatra.

Ono „imunologické okno“ nastává zhruba v období mezi 17. a 26. týdnem. V této době je dle posledních výzkumů optimální doba pro setkání se s potravinovými antigeny, neboť se přechodně zvyšuje šance na přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu.

Místo náhradní mléčné výživy mléko z obchodu?

Samozřejmě, že NE! I když i náhradní kojenecké mléko se vyrábí z kravského mléka, to je však upraveno tak, aby bylo pro miminko lépe stravitelné a svým složením se v co největší míře podobalo mléku mateřskému. V případě, že nemůžete nebo nechcete kojit, je právě takto upravené mléko volbou číslo jedna.

Nicméně kdy tedy miminko seznámit s klasickým mlékem, které si lijeme do kávy, děláme z něj pudink, připravujeme palačinky, buchty? Dle nejmodernějších názorů imunologů se období prvního kontaktu posunulo do zmíněného „imunologického okénka“.

Kdy začít dávat dětem bílý jogurt? A jaké sýry nepatří do jídelníčku kojence?

Kravské mléko a kaše: od kdy nabídnout dítěti?

Samozřejmě, že maličkému kojenci nenabídneme místo mateřského mléka hrnek kakaa, ale nepatrné množství mléka přidáme do obilných kaší nebo třeba bramborového pyré.

Tento postup doporučuje například významná německá alergoložka a dietoložka dr. Imke Reese. Podle ní se může denní dávka mléka koncem 1. roku života vyšplhat až ke dvěma decilitrům.

Kravské mléko a bílkoviny

Jenže všeho moc škodí a kravské mléko není primárně určeno lidským mláďátkům, ale telátkům, které mimo jiné rostou mnohem rychleji než my lidé a vůbec mají na výživu zcela jiné nároky.

  • Například takový obsah bílkovin je v mateřském mléku mnohem nižší než v mléku telátek rostoucích mnohem rychleji než lidská mláďata.
  • V mateřském mléku obsažené bílkoviny jsou vzhledem k nižší hladině kaseinu navíc stravitelnější a lépe vstřebatelné – tedy pro nás.
První příkrmy: Kdy a jak začít a které jsou nejlepší? Vařit, nebo kupovat skleničky?
  • Velké množství bílkovin potencionálně zatěžuje dětský metabolismus, zejména ledviny.
  • Navíc je nadměrný příjem bílkovin (mléka, masa, tvarohu, sýrů apod.) považován za rizikový faktor obezity v dospělosti.

Kravské mléko dále obsahuje nejen hodně bílkovin, ale také větší množství minerálů než mléko lidské a naopak mu chybí potřebné množství některých stopových prvků (železo, zinek, selen a jód). Problematický je i poměr mastných kyselin a nižší obsah mléčného cukru.

Zkrátka, jak praví staré české přísloví, všeho moc škodí – tedy i mléka.

A jaký je závěr? Ve světle nejmodernějších poznatků není již kravské mléko na indexu „kojencům zapovězených potravin“ a je vhodné s ním organismus děťátka, které se s ním bude setkávat celé dětství i život, ve správnou dobu seznámit.

Kravské mléko: Kdy jej zařadit a proč zvolit plnotučné

Kravské mléko je díky svému nutričnímu složení zdrojem mnoha živin potřebných pro růst dítěte. Nicméně není hlavně pro ty nejmenší vyhovující stravou pro vysoký obsah bílkovin, které představují vysokou zátěž pro ledviny dítěte.
 

Za vhodné se považuje zařadit kravské mléko jako nápoj do jídelníčku dětí až po druhém roce. "V ideálním případě by děti do dvou let věku měly být kojeny anebo bychom jim měli podávat speciální umělá mléka, která jsou vhodná pro děti do dvou let věku," říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka Vím, co jím.

Pro dvouleté a starší děti zvolte však plnotučné mléko, nejlépe potom s označením BIO. Vyhněte se mléku ošetřenému UHT technologií nebo mléku trvanlivému. Pro malé děti nejsou vhodná ani čerstvá mléka z automatů, protože většinou nejsou pasterizovaná a mohou být zdrojem listeriózy.

Pokud jde o běžné mléko, je dobré sáhnout například po tom s označením bio, naopak se nedoporučuje podávání mléka ošetřeného UHT technologií neboli trvanlivého. Nevhodné je také čerstvé mléko z automatů, protože až na výjimky není pasterizované, a hrozí tak přenos listeriózy či tuberkulózy.

Plnotučné mléko by dítě mělo dostávat od dvou až tří let stejně jako ostatní plnotučné mléčné výrobky, protože cholesterol je pro děti a jejich vývoj důležitý, navíc se ví, že zdaleka ne všechny jeho složky jsou škodlivé.

Více na https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-materstvi-vyziva-deti/384132/odkdy-maji-deti-dostavat-kravske-mleko-a-proc-je-lepsi-plnotucne.html?utm_source=supermamy.maminka.cz&utm_medium=copy
Nový trend: rostlinná mléka. Jsou skutečně tak výživná a zdravá?
Témata: Děti, Výživa a stravování, Kojenec, Kojenecké mléko, přísloví, Nadměrný příjem, Pudink, Metabolismus, Výživa dětí, Karol, Výživa, Mléko, Zdroj, Optimální doba, Karolína Hlavatá, ANO, Kravské mléko, Sunar, Množství bílkovin, Poslední výzkum, Potraviny, Potřebné množství, Mateřské mléko, Imunologické okno, Nepatrné množství