Maminka.czBolesti břicha

Jak vyzrát na dětskou koliku? Tipy, čím miminku okamžitě ulevit

redakce 29.  10.  2020
Vaše děťátko usedavě pláče už několik desítek minut a zatím to bohužel nevypadá, že by se nářek blížil ke konci. Důvodem malých miminek bývají nejčastěji bolesti bříška zapříčiněné kolikami. Nejhorší je, když nevíte, jak mu v té chvíli pomoct. Existuje způsob, jak miminku od jeho strastí s kojeneckou kolikou alespoň trochu ulevit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Projevy dětské koliky přicházejí náhle, z plného zdraví. Miminko je spokojené a klidné a najednou se spustí křik a neutišitelný pláč. Napíná se, přitahuje nožičky k bříšku, zrudne v obličeji. To vše může trvat i tři hodiny denně, několikrát v týdnu. Udává se, že kojeneckými kolikami trpí asi 20 procent kojenců.

Objevují se typicky kolem 2. až 3. měsíce života, některé děti ale kolika potrápí i dříve. Traduje se, že chlapečci trpí obtížemi častěji než děvčátka, vliv pohlaví na frekvenci kojeneckých kolik ale ve skutečnosti nebyl prokázán.

Co je příčinou dětských kolik?

Většinu kojeneckých kolik vyvolává zvýšená plynatost. „Při zvýšené plynatosti tlačí plyny na stěny střev a tlak způsobuje miminku kolikové bolesti bříška. Důvodem může být nezralá trávicí soustava nebo nasátí přílišného množství vzduchu při kojení nebo pláči,“ vysvětluje pediatrička Zdeňka Hrubešová z Prahy 6.

Poměrně často jsou koliky ale i projevem potravinové intolerance nebo alergie. Z nich je často důvodem intolerance laktózy.

Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?

„Intoleranci laktózy způsobuje nedostatečná aktivita enzymu laktáza. Laktóza je obsažena jak v mateřském mléku, tak v kojenecké stravě. Aby mohla být organismem dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozštěpena na své dvě molekuly glukózu a galaktózu. To je úkol enzymu laktáza. U mnoha kojenců však jeho tvorba není dostatečná. Nerozštěpená laktóza přechází do dolní části trávicího traktu, kde následně dochází ke kvašení a produkci plynů. Intolerance laktózy tak může vyústit v koliku,“ vysvětluje lékařka Hrubešová.

Sedm tipů proti kolice

  1. Lehce masírujte bříško kolem pupíku miminka ve směru hodinových ručiček.
  2. Změňte polohu miminka, najděte takovou, při které se mu alespoň trochu uleví. V poloze na zádech přitahujte pomalu kolínka k jeho bříšku.
  3. Lahví s vlažnou vodou nebo teplou látkovou plenkou miminku nahřejte bříško.
  4. Používejte speciální savky na lahev, která zamezí polykání vzduchu.
  5. Dejte miminku kapky na nadýmání. Pokud je příčinou kolik intolerance laktózy, vyzkoušejte například přírodní kapky, které obsahují enzym laktáza.
  6. Miminko noste přitisknuté na hrudníku, mluvte na něj klidným hlasem.
  7. Nepřekrmujte! Nabízejte miminku jen jeden prs, který dokonale vyprázdní, dbejte na odříhnutí.

Více informací na www.detskekoliky.cz

Pomůže změna jídelníčku maminky?

Strava maminky, která kojí, může být u kolik podstatným ovlivňujícím faktorem. Je žádoucí vynechat z jídelníčku potraviny, které nadýmají. Vzdejte se na čas luštěnin, zelí, brokolice, kapusty, květáku, ale třeba i jablek, švestek nebo sycených nápojů. Sledujte, jak váš jídelníček na miminko působí.

Zachovejte klid

Zachovat klid. Je jasné, že po několika hodinách utěšování brečícího miminka se to snadněji řekne, než udělá. Ne nadarmo se ale říká, že když je spokojená máma, je spokojené i dítě. Nezapomínejte na to, že ten malý uzlíček nasává veškeré vaše pocity, náladu a rozpoložení. Pokud máte pocit, že je toho na vás už moc, požádejte partnera, babičku nebo kamarádku, aby vás na chvíli vystřídali. Období dětských kolik není jednoduché, ale časem problémy vymizí. Kojenecké koliky ustávají zhruba do šesti měsíců věku miminka.

Pět let jsem nemohla otěhotnět, než se zjistilo, že mám celiakii!
To se nedá jíst, stěžují si mámy v porodnicích. Co jste dostaly na talíř vy?
Témata: Miminko, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Bolesti břicha, Probiotika, Bolest, Kolika, Ústava, Tip, Bříško, Lahev, Oka, Změna jídelníčku, Soustava, Praha, Laktáza, Intolerance laktózy, Enzym, Zdeňka Hrubešová