Maminka.czKojenecké mléko

Kojenecké mléko: Rady a tipy pro maminky, jak vybrat to správné

Aneta Mrazilová 6.  6.  2023
Kojení je bezesporu jedno z největších témat novopečených maminek. A nejen jejich. Každý na něj má názor. Zda by měla maminka kojit, či nekojit? Do kdy by měla své dítě kojit? Jestli je v pořádku, když kojí svého potomka na veřejnosti… Pokud ale z jakéhokoliv důvodu nekojíte, máme pro vás rady a tipy, jak vybrat vhodnou alternativu pro vaše miminko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojenecké mléko je přirozeně plné živin a prospívá zdraví a vývoji dítěte. Nicméně i přes snahu a přípravu novopečené maminky může nastat situace, kdy kojení není možné nebo nepřináší očekávané výsledky. V takových případech může být umělá výživa řešením celé situace. Jakou vybrat?

Konzultujte

Umělá mléka obsahují všechny potřebné živiny pro zdravý vývoj vašeho miminka. Nemusíte se bát, protože výroba podléhá přísným kontrolám a schválením evropské legislativy a příslušných autorit. Na trhu je celá řada značek a může být těžké se v tom orientovat. Je také důležité si uvědomit, že každé dítě je jedinečné a může reagovat různě na umělé mléko. Pokud si nejste jistá, které zvolit, poraďte se s pediatrem nebo laktační poradkyní.

Hledejte to správné číslo

Základním dělením umělé výživy je podle věku a poznáte to podle číslování na krabici. Podle stáří vašeho miminka a jeho individuálních potřeb můžete vybírat mezi mléky, které se liší obsahem živin a dalších důležitých složek. Počáteční mléko pro kojence od 0 do 6 měsíců najdete pod jedničkou, pokračovací mléko od 6 měsíců do 1 roku má dvojku a batolecí mléko pro děti starší 1 roku najdete pod trojkou, resp. od 2 let pod 4. Tato mléka mají různá složení v závislosti na potřebách dítěte v jednotlivých věkových kategoriích.

Sledujte složení

Na trhu najdete i mléka obsahující přidaná probiotika a prebiotika nebo třeba kyselinu listovou, která je důležitá nejen v těhotenství, ale i v prvních letech vývoje dítěte. Některá mléka jsou určena pro miminka s intolerancí laktózy, jiná jsou zase pro novorozence s nízkou porodní hmotností. Existují také kojenecká mléka pro děti s alergiemi na bílkovinu kravského mléka. Zkrátka máte z čeho vybírat, jen sledujte složení a respektujte potřeby vašeho miminka.

Čtěte návod a pozorujte reakce

Při podávání umělého mléka je důležité dodržovat návod na správnou přípravu. Klíčový je poměr prášku a vody. Při přípravě dodržujte hygienické postupy a používejte sterilizované lahve a nádobí. Je také důležité si uvědomit, že každé dítě je jedinečné a může reagovat různě. Proto při zavádění umělé výživy pečlivě sledujte vaše miminko. Zaměřte se na to, zda výživa zasytí (miminko je po krmení nasycené), zda má dostatečný přírůstek na váze, a sledujte i stolici a počet použitých plen. Pokud si všimnete jakýchkoli neobvyklých reakcí – například nadýmání, průjmy nebo alergické příznaky, jako je např. vyrážka – poraďte se s lékařem. Každé dítě může na umělou výživu reagovat jinak a je důležité najít tu správnou variantu právě pro to vaše. Ať už vyberete jakoukoliv výživu, hlavně se nekojením netrapte a nestresujte. Spokojená máma má spokojené dítě.

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Kojení, Mateřství, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Šestinedělí, Laktační poradenství, Kojení na veřejnosti, Kojenecké mléko, Živina, Výživa, Maminka, Rada, Děti, Novopečená maminka, Tip, Mléko, Zdraví na Heureka.cz