Maminka.czKojení

Kojení a znečištěné životní prostředí: Jsou v mléce škodliviny?

Martina Machová 7.  7.  2018
Kojení je pro dítě nejlepší? Vážně, není to tak, že mateřské mléko je plné škodlivin ze životního prostředí? Jak moc se jich bát?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřské mléko je pro kojence bezesporu tou nejpřirozenější potravinou a částečně i lékem. Obsahuje totiž nejen všechny potřebné živiny v ideálním poměru, ale i řadu imunoaktivních látek, které se dle mnoha studií podílí na ochraně plně kojeného děťátka před řadou infekčních onemocnění. Jde kupříkladu o akutní průjmy, záněty středouší, záněty dolních cest dýchacích a tak dále.

Proč dítě pláče po kojení? Může jít o alergii, reflux, ale také o pocit bezpečí

Potud se zdá, že je mateřské mléko takřka ideálním pokrmem. Ale co nejrůznější chemické látky, které do mléka mohou pronikat ze znečištěného životního prostředí – ze vzduchu, z vody, ze stravy a podobně?

Léky, PBC, DDT. Jsou v mléce

Není kupříkladu žádným tajemstvím, že do mateřského mléka přecházejí v určitém množství takřka všechny dostupné léky. Ne všechny léky však přímo ohrožují zdraví miminka, a tak jsou mnohé medikamenty během kojení povolené.

A podobné je to i s řadou dalších látek, které se do organismu kojící maminky dostávají. V posledních letech byly v těchto souvislostech poměrně často diskutovány kupříkladu polychlorované bifenyly (tzv. PCB) a o něco dříve například smutně proslulý insekticid DDT. Pokud bychom touto optikou srovnávali náhradní mléčnou kojeneckou výživu a mateřské mléko, lze říci, že jsou v tomto ohledu mléčné náhrady pod větší kontrolou.

Nicméně ani tato skutečnost nemůže dle lékařů předčit výhody, které skýtá přirozená výživa miminka – mateřské mléko, zvláště pokud kojící maminka dbá na zdravý životní styl.

Kojení i nadále vede

Výzkumy zatím neprokázaly, že by kontaminanty, které jsou v mateřském mléku v nepatrném množství u některých maminek přítomné, měly natolik závažný dopad na zdraví miminka, aby upozadily přednosti kojení.

Doma porodila pětikilové dítě! Byli u toho manžel, syn i dcera

„Ve světě v podstatě nebyly dokumentovány nepříznivé účinky ve spojitosti výlučně s konzumací mateřského mléka obsahujícího běžně zjišťovaný obsah kontaminantů. Pouze ve výjimečných havarijních situacích může při velmi vysokých koncentracích kontaminantů v mléce dojít k ovlivnění zdraví kojence,“ uvádí na stránkách Laktační ligy kolektiv předních českých lékařů. Prospěšnost kojení zkrátka stále převažuje případná rizika, které s sebou přináší některé škodliviny, jenž do mateřského mléka přichází.

Pozor na drastické diety během kojení!

Možná jste již slyšeli o tom, že škodlivé látky, které přijímáme kupříkladu potravou, se v lidském těle ukládají především v tukových tkáních. Dojde-li během kojení k rychlému a prudkému spotřebovávání tukových zásob, například kvůli razantní dietě, je nutné počítat s tím, že škodliviny „uskladněné“ v našich tukových rezervách přejdou i do mateřského mléka! Proto by kojící maminky měly nechat razantnější redukční diety a velké hubnutí po porodu až na dobu, kdy ukončí kojení.

Pippa Middleton je těhotná. Miminko se má narodit v říjnu
Co se děje s vaším miminkem první hodiny a dny po porodu?
Z dělohy rovnou do pokojíčku? 7 důvodů, proč je lepší spát v jedné místnosti s miminkem
Témata: Kojení, Výživa a stravování, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Miminko, Jídelníček, Praktické rady, Pippa Middleton, Tuková tkáň, Škodlivá látka, Vysoká koncentrace, Prostředí, Infekční onemocnění, Drastická dieta, Případné riziko, Nepatrné množství, Životní prostředí, Živo, Určité množství, Velká kontrola, Akutní průjem, Maminka, Lék, Škodlivina