Maminka.czKojení

Kojení jako krásná a přirozená věc! Těchto 7 tipů vám poradí, jak na to

Michaela Láchová 20.  1.  2022
Kojení je přece tak krásná a přirozená věc! Slýcháváme to ostatně všude kolem. Méně už ale to, že ve svých začátcích může být pro mnohé novopečené mámy pěkně tvrdým oříškem. Pojďme společně rozlousknout, jak se na jeho úspěšný start co nejlépe připravit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Kojení přece není žádná věda. To jen dnešní holky z něj vědu dělají,“ odpověděla mi kdysi moje gynekoložka na otázku, jestli bych se měla na tyhle krásné chvilky s prvním miminkem, na které jsem se nesmírně těšila, nějak připravovat. Jasně že jsem měla něco málo načteno, ale absolutně jsem si nepřipouštěla, že by mohl nastat jakýkoli problém. A světe div se, on nastal. 

VIDEO: Podcast Maminka: Kojení a dokrmování v porodnicích

Připrav se, hrajem!

Logicky jsem si pak připadala naprosto nemožná. V hlavě obrázek spokojeného miminka přisátého k usměvavé naparáděné krásce, protože tak to má přece vypadat, a v zrcadle troska s uřvaným uzlíčkem, který zběsile kroutil hlavičkou a nemohl se přisát. Až posléze mi došlo, že tohle není jen můj odraz. Je to i odraz spousty dalších prvomaminek, kterým kojení zpočátku nepřipadá ani krásné, ani přirozené.

Samozřejmě – problémy vůbec nastat nemusí. I tak je ale fajn vědět, jak jim případně předejít. Protože pravdu se dozvíme, až vše zkusíme na vlastní kůži. Respektive prsa. První přípravy na kojení by podle duly a laktační poradkyně Simony Lazzari měly proběhnout už během těhotenství.

„Jak se říká, štěstí přeje připraveným. Maminka bude po porodu vystavena tisícům rozporuplných názorů na to, jak to má dělat, jak často a jak dlouho kojit, jak střídat prsa, jak miminko přikládat a v jakých polohách. Do toho se jí budou nalévat prsa, bude se zvedat hormonální hladina, takže nebude připravena na kaskádu změn. Příprava v těhotenství se tak může promítnout do jejího klidu. Bude se cítit jistější,“ podotýká. 

A jak by taková příprava měla probíhat? Ideální je najít si odborníka, kterému důvěřujete, a to právě už během očekávání děťátka. „Maminka může mít hodně načteno, ale příprava s někým zkušeným, kdo čerpá z mnoha pramenů a je schopen jí i posléze kdykoli pomoct a poradit, je k nezaplacení,“ říká odbornice. Trénink s kojicím polštářem a panenkou, praktické tipy a rady pak už jen „vytáhnete z rukávu“ v době, až budou skutečně potřeba. 

Týdny bez spánku, celé dny pláče. Tyhle ženy bez obalu přiznaly, co zažily s poporodní depresí

Další důležité okamžiky nastávají těsně po porodu miminka. Dnes už je téměř samozřejmostí bonding a samopřisátí miminka, pokud to samozřejmě situace dovolí. Tyto emocemi napěchované okamžiky podporují přirozené spuštění laktace, a tím pádem i pohodový start kojení. Stimuluje se totiž tvorba oxytocinu a prolaktinu zodpovědného za tvorbu mléka. A i následný kontakt, ať už na oddělení šestinedělí nebo doma, to je to, co je podle Simony Lazzari nejdůležitější vzhledem k úspěšným kojicím začátkům. „Miminko ani nemusí být v kontaktu s maminkou nutně nahaté, stačí, když cítí její přítomnost, její dech a tlukot srdce. To je skvělý odrazový můstek, aby vše proběhlo, jak má,“ doplňuje.

Kontakt kůže na kůži a třeba i několik hodin po porodu v klidu pokoje, kdy miminko najde cestu správným směrem, pak může být i skvělým lékem, když právě bonding nebo samopřisátí neproběhnou ideálně. Třeba i v případě, kdy je maminka po císaři. Každá porodnice má své postupy, které si můžete zjistit předem, většinou jsou dostupné na jejich webových stránkách. Svá přání, ať už se týkají bondingu, samopřisátí nebo čehokoli jiného, si samozřejmě můžete sepsat v bodech do svého porodního plánu. Vše závisí na společné domluvě.

Myslete na svá prsa. Každý den!

V poporodním kolotoči na sebe maminky často zapomínají, a to je velká chyba. Myslete na to, že péčí o sebe samotnou pečujete právě i o své dítě, které vás potřebuje zdravou a pohodovou tak, jak jen rozbouřené hormony v tu chvíli dovolí. A do této péče patří mimo jiné i starost o prsa, která procházejí po porodu velkými změnami. Vašemu partnerovi se tyhle změny pravděpodobně budou velmi líbit, vám už možná tolik ne. 

Kojení před lety. Podívejte se na historické snímky, které dokazují, jak dojemné pouto kojení vytváří

Ve většině příruček se dočtete, že pokud děláte při kojení vše správně, nesmí bolet. Samozřejmě je při jakýchkoli pochybnostech lepší se nechat zkontrolovat od laktační poradkyně, případně dětské sestřičky na pediatrii, kterou budete po porodu s miminkem zpočátku často navštěvovat. Jakékoli trhlinky nebo ragády na bradavkách jsou většinou opravdu důsledkem špatné techniky kojení. I v případě, že děláte vše tak, jak se má, může kojení zpočátku bolet. Nechte proto bradavkám čas, uvidíte, že za pár dní si zvyknou a nic vás bolet nebude.

„Ze začátku je samozřejmě důležité, aby maminka směřovala ke správnému přiložení, protože bradavka postupně přestane bolet, a zvolna, druhý třetí den, maminka zjistí, že už nebolí vůbec,“ potvrzuje Simona Lazzari. Jiné je to samozřejmě v případě, že se začnou na bradavkách tvořit prasklinky. „Právě těmi tam mohou vnikat různé bakterie, kvasinky, a ty mohou být základem pro nějaký problém. Další může nastat, když se po kojení prsa nevyprázdní. Druhý třetí den po porodu se prsa nalévají mlékem a v prvních týdnech bývá větší nabídka, než je poptávka, až postupně se to ustálí podle potřeb miminka. A pokud v téhle fázi maminka mléko neodstříká nebo neodsaje, může dojít k retenci, zatvrdlinám a bolestivým prsům, postupně pak k zánětu,“ varuje laktační poradkyně.

Důležité je proto permanentně prsa vyšetřovat, sledovat, pečovat o ně. V porodnici vám s tím pomůže porodní asistentka, která vás po porodu navštíví. Domů si pak můžete pozvat právě laktační poradkyni, která zkontroluje techniku kojení a vše, co je třeba, nebo pomůže minimálně radou po telefonu či přes videohovor. Seznam laktačních poradců najdete například na webu kojeni.cz. 

7 tipů, jak na správné kojení

  • Zvolte si polohu, která bude příjemná a pohodlná vám i vašemu děťátku. Pro začátky kojení je vhodná poloha tanečníka, maminkám po císaři zase s ohledem na jizvu většinou vyhovuje poloha vleže. Ženy s většími prsy či vpáčenými bradavkami ocení „fotbalovou“ polohu.
  • Miminko je při kojení přitisknuté, přičemž obličej, hrudník, bříško i kolínka směřují k vám. Pánev by měla být níž než ramínka.
  • Přibližujte k sobě miminko za záda a za ramínka, ne za hlavičku. Bradička miminka by měla být v prsu zabořená.
  • Mezi vámi a vaším miminkem by neměla být žádná překážka, jako třeba jeho spodní ručička. Pozor také na hlavičku miminka, neměla by být níž než nožičky.
  • Připravte se na kojení tak, abyste si během něj mohla odpočinout. Obklopte se předem všemi nezbytnostmi od pití a jídla až po polštáře, které budete mít na dosah.
  • Snažte se být v klidu a relaxovaná, zajistěte si pokud možno příjemné prostředí. Můžou k nim pomoct tlumené světlo nebo příjemná hudba do sluchátek.
  • Děťátko by nemělo špulit rty, mělo by sát dlouhými, pravidelnými a plynulými doušky, přitom ale volně dýchat. Miminko by mělo být uvolněné.
Témata: Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojení, Po porodu, Mateřství, Miminko, Kojenec, Šestinedělí, tanečník, Krásná, Maminka, Tip, Simona Lazzari, Simon Lazzari, Přirozená věc, Prsa, Oříšek, Bradavka, Poptávka