Maminka.czDěti a mateřství

Kojení na veřejnosti - co už je za hranou?

Michaela Karavarakis 22.  6.  2014
Kojení na veřejnosti je stále ožehavé téma. Přitom nakrmit dítě, když má hlad je tak přirozená věc. Máme pro vás rady, jak to zvládnout na jedničku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představte si, že si na Facebook dáte fotky z vašeho rodinného výletu a mezi nimi jednu, na které kojíte. A Facebook vám ji bez varování přes noc smaže. Proč? Protože podle Barryho Schnitta, mluvčího FB, „jsou fotky, kde jsou vidět bradavky a prsní dvorce zakázané.“ Zdá se vám to směšné?

Přesně to se ale dělo v roce 2009, kdy FB fotky kojících žen z účtů svých uživatelů bez rozdílu mazal a jeho mluvčí k tomu vydal výše zmíněné prohlášení. Okamžitě to probudilo rozvášněnou vlnu protestů po celém světě. Zareagovala na to i česká Laktační liga, která spolu s jedním mateřským komunitním serverem uspořádala hromadné focení kojících žen. Sešlo se jich tehdy přes 70 a fotila je nekonvenční Sára Saudková.

FB svou politiku velmi brzo přehodnotil. Všem svým uživatelům se omluvil a vydal prohlášení, že samozřejmě souhlasí s tím, že kojení je přirozené a nádherné a že je rád, že je pro tolik matek důležité podělit se o tuto zkušenost s ostatními přes FB. Pro příznivce kojení na veřejnosti to byl významný milník v jejich boji za větší toleranci ze strany okolí.

Celebrity

O uvolnění „mravů“ kolem kojení na sociálních sítí se snaží i celebrity. Nedávno třeba slavná modelka Gisele Bündchen, máma čtyřletého Benjamina a roční Vivien, uveřejnila na Twitteru fotku, jak kojí, zatímco ji obskakují dva kadeřníci a manikérka. Na veřejnosti klidně kojí a nemají problém nechat se u toho fotit třeba Gwen Stefani, Mirranda Kerr (australská modelka a manželka Orlanda Blooma!) či Angelina Jolie (kojící dokonce na titulce časopisu).

Přečtěte si také: GALERIE: Kampaň podporuje kojení na veřejnosti. Kde všude to jde?

Mámy versus Exhibicionistky

Samozřejmě třeba takové kojení v dopravních prostředcích bez jakéhokoli zakrytí nebo při konverzaci s někým, kdo zrovna není váš příbuzný či velmi dobrý kamarád, nemusí být asi všem zúčastněným příjemné. Tak jako u všeho, i u kojení na veřejnosti totiž platí: lze to dělat vkusně a s citem, nebo vulgárně a bez ohledu na ostatní.

Pokud si vyberete tu druhou cestu, budete lidi pohoršovat bez ohledu na to, jak moc bude naše společnost tolerantní nebo ne. Velká většina matek kojících na veřejnosti ovšem nejsou zpovykané exhibicionistky, ale rozumné mámy, které nechápou, proč by měly nechat své miminko plakat hlady, když to nejzdravější a nejlepší jídlo pro něj mají hned při ruce.

Tipy, jak to zvládnout

Pokud se na veřejnosti ještě stále zdráháte „vyndat prso“, zde je pár tipů, které vám to snad ulehčí:

  • Na veřejnosti kojte, až když si tuhle techniku vy i vaše miminko náležitě nacvičíte doma.
  • Pořiďte si za tímto účelem několikery trika či šaty na knoflíčky. To vám práci velmi usnadní.
  • Přes svoje rameno, loket a hlavičku dítěte si přehoďte látkovou plenku tak, aby vás pohodlně zakrývala.
  • Ke stejnému účelu si můžete pořídit i speciální „kojící přikrývku“, kterou si jednoduše ovážete kolem sebe (podrobný návod s obrázky přiložen) a ta jakékoli nevhodné evidenční snímky vašich bradavek či odhalených prsou ven spolehlivě nepropustí.
Témata: Děti, Kojení na veřejnosti, Gisele Bündchen, Laktační liga, Gwen Stefani, Hra, Významný milník, Velká většina, Podrobný návod, Nejlepší jídlo, Vivien, Gwen, Dobrý kamarád, Veřejnost