Maminka.czČasopis Maminka

Bolest při kojení není normální! Laktační poradkyně prozradí, co vám zaručeně uleví

Ivana Ašenbrenerová 21.  7.  2022
Bolest není normální – nebo aspoň ne dlouhodobě. To je základní pravidlo. Když kojení bolí, je něco špatně. Jak se vyhnout nepříjemným problémům s prsy a co dělat, když už se bolesti rozjely?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Patřím k těm šťastným mámám, které odkojily tři děti bez větších potíží. Jen u nejmladšího syna jsem se setkala s bojkotem pravého prsu. Ten jsem vyřešila dost přímočaře – prostě jsem ho kojila z levého. Ne všechny maminky to ale mají tak snadné. Třeba ani kojit nemohou a mnohem později při preventivním ultrazvukovém vyšetření zjistí, že téměř neměly vyvinutou mléčnou žlázu.

A některé s kojením doslova bojují: nalité nebo tvrdnoucí prsy, snížená tvorba mléka, chybné přiložení, ploché nebo vpáčené bradavky, trhlinky… Přitom by přece kojení mělo být jednou z nejpřirozenějších věcí pod sluncem, no ne? Tak proč ho tak často provázejí situace plné pocitu bezradnosti?

VIDEO: Podcast Maminka: Kojení a dokrmování v porodnici

KE STARTU

Kojit je právo, ne povinnost

Světová zdravotnická organizace doporučuje výlučné kojení po dobu šesti měsíců. Je to nejpřirozenější a taky bezkonkurenčně nejlevnější způsob obživy vašeho miminka. Měla byste ale taky vědět, že kojení není povinnost, ale právo vaše a vašeho dítěte. Pokud se ho rozhodnete využít, zapátrejte po informacích, jak na to, abyste ho vy a váš potomek zvládli bez problémů.

Jakmile vás totiž kojení bude bolet a nebudete to včas řešit, brzy skončíte. Podle laktační poradkyně Simony Lazzari bývá nejčastější potíží záhy po porodu pomalý nebo slabý nástup laktace. Více se s ním potýkají maminky, které rodily císařem, měly těžší fyziologický porod, které separovali od miminka nebo které byly fyzicky i psychicky vyčerpané. „Pomůže časté přikládání k prsu, intenzivní chování, kontakt kůže na kůži či klokánkování s miminkem,“ radí laktační poradkyně Simona Lazzari.

Letní kojení: Stačí miminku jen mateřské mléko, nebo potřebuje i další tekutiny?

Dobře vám udělá podporující výživa, jako jsou vývary, zeleninové krémy se zakysanou smetanou, kojicí směsi a teplé, tekuté, přirozeně sladké, nenadýmavé a dobře stravitelné potraviny. K dispozici jsou i potravinové doplňky pro stimulaci laktace. Kromě toho určitě pečujte o své prsy a jemně je masírujte, stimulujete tak prokrvení a spouštění mateřského mléka.

PŘIPRAVIT

Novopečená euforie i trápení

Některé maminky mají to štěstí, že přiloží miminko k prsu, to se hned přisaje a báječně mu to jde, takže mléka je dost, a dokonce si ho ještě odstřikují do zásoby. Jiné maminky, a není jich málo, zápasí s nejrůznějšími potížemi, které je mohou od kojení rychle odradit. Přitom není zapotřebí hned házet flintu do žita, respektive umělou výživu do lahve. Spousta potíží se dá odstranit celkem snadno. Laktační poradkyně Simona Lazzari vysvětluje jejich možné příčiny:

„V případě bolestivého kojení hrají obvykle největší roli přehnaná očekávání, že všechno půjde samo a snadno. Což se jistě u mnoha maminek také děje, ale u významného procenta bývá nepřipravenost fatální. Zejména pokud žena neví, na koho se včas obrátit, protože v šestinedělí prostě nestíhá. Pak je zaděláno na bolestivé kojení a možná i minimální produkci mateřského mléka.“ Není pak divu, že celá řada novopečených maminek zažívá vedle euforie z narození dítěte také pocity frustrace, že „to nejde“, že „to bolí“, že „ten prcek je snad upír“.

Většina maminek od nás odchází a plně kojí, říká laktační poradkyně z porodnice v Neratovicích. A co když se kojení nedaří?

POZOR

Co bolí, to prý přebolí

Máte popraskané či bolestivé bradavky? Každé přisátí miminka vás stojí spoustu úsilí, abyste překonala bolest? V téměř naprosté většině je důvodem špatná technika přisátí, chybné přiložení či sání, což v kombinaci s intenzivní frekvencí kojení způsobí, že po několika krmeních budou vaše bradavky přecitlivělé, pohmožděné a možná i popraskané. Jako prevence dobře funguje prohřátí a promasírování prsů, aby se povzbudil tok mateřského mléka. Eventuálně krátké použití odsávačky, než miminko přiložíte.

Pokud už k poranění došlo, zvolte takovou polohu dítěte při kojení, aby byla ragáda (trhlinka) v koutku úst. Jako první nabízejte vždy méně bolestivý prs a pak teprve ten druhý. Občas kojení komplikují ploché či vpáčené bradavky, které se během kojení bolestivě protahují. „Je ale třeba říct, že mírná a pozvolna ustupující bolest během kojení je očekávatelná. Vždyť jemná kůže bradavek a okolí nebyly nikdy vystaveny takovému intenzivnímu kontaktu. Ale pokud se miminko správně přisává, po několika kojeních se stav výrazně zlepší,“ ujišťuje laktační poradkyně Simona Lazzari.

Jestli vás trápí trhlinky či bolestivé bradavky a potřebujete načas „výpomoc“, použijte chrániče bradavek, které vytvoří prostor okolo poranění a umožní přístup vzduchu k poškozené bradavce. Zajímavou variantou jsou stříbrné kloboučky s vrstvou aktivního stříbra, které má hojivé účinky. Jenže některé maminky kolikrát využívají kloboučky nadbytečně a vlastně i zbytečně. Pokud kojení komplikují ploché či vpáčené bradavky, v takovém případě můžou být kloboučky skutečně jedinou záchranou. Častěji se ale stávají spíš komplikací, jen velmi zřídka jsou totiž opravdu na místě.

Kojení jako krásná a přirozená věc! Těchto 7 tipů vám poradí, jak na to

„Maminky často volí nevhodnou velikost, což potom působí ještě větší bolest. Klobouček musí vyhovovat svým obvodem, aby se bradavka ‚nezasekla‘ a dále neiritovala a nezraňovala,“ varuje laktační poradkyně Simona Lazzari. Navíc si dítě často přivykne na ideálně tvarovanou bradavku a bez ní může skutečné maminčino prso bojkotovat. Přesvědčit ho pak o opaku je běh na dlouhou trať, který mnohé maminky raději vzdají. Mimo to je vlhké prostředí pod kloboučky jako stvořené pro vznik kvasinkové infekce, a to vážně nechcete. „Je-li to tedy možné, co nejdříve se kloboučku zbavte. O postupu se můžete poradit se zkušenou laktační poradkyní. Ale obecně je dobré bradavky před kojením nejprve vytvarovat rukou. Taky není od věci nosit v podprsence tvarovač bradavky, a to klidně už i v těhotenství,“ říká Simona Lazzari.

TEĎ

Péče o prsa na prvním i posledním místě

V každém případě je dobré o bradavky pečovat. Věděla jste, že hojivé účinky má i samotné mateřské mléko? Ideální je potřít jím po ukončení kojení bradavky a dvorec. Jestli jsou ragády moc velké a kojení vážně není možné, zkuste si dát na dvanáct hodin takový kojicí „voraz“. Mléko jen odstříkejte a dítě krmte například injekční stříkačkou. Není to snadné, ale zvládnout se to dá. Já tímhle stříkačkovým systémem krmila svého prvního, předčasně narozeného syna skoro dva týdny v porodnici, než se naučil sát z prsu. Zvládl to, tak není důvod, proč by to nezvládlo vaše mimčo.

„Na místě je také ošetření hojivými balzámy či krémy. Aspoň několik prvních dnů. A potom neutlačovat prsy v těsné podprsence, větrat je a vždy ošetřit právě hojivým mateřským mlékem,“ shrnuje Simona Lazzari, která má pro maminky asi ten nejdůležitější vzkaz: „Hlavně se ke kojení postavte co nejvíc na pohodu, třeba s pohodlným kojicím polštářem, do kterého se miminko pěkně zahnízdí, bude se v něm cítit bezpečně. Zkuste bolest porazit, jde to.“

První pomoc při bolestivém kojení v kostce

Klepněte pro větší obrázek

Simona Lazzari, dula, dětská sestra a laktační poradkyně, dula-simona.cz

Spoustě potíží se dá předejít, jen je potřeba včas potrénovat. V předporodních kurzech se mi osvědčil praktický nácvik, při němž si maminky vyzkoušejí kojení s panenkou a kojicím polštářem, a v rámci možností si tak zautomatizují základní detaily. Takže opakovačka, jak by to mělo vypadat: dobře přiložené miminko, které má zeširoka otevřená ústa, ven vytočené rty, které nebrání vstupu bradavky a části dvorce do hloubky jeho pusy. Tak, aby dokázalo efektivně sevřít rty, vytvořit podtlak, dásněmi působit na dvorce a následně klidně zkoordinovat dýchání a polykání.

Syndrom bělavé bradavky

Že neznáte? Buďte ráda! Většinou za ním stojí odkrvení kvůli sníženému přísunu krve. Bolest, kterou pak ženy při kojení zažívají, lze přirovnat k bolesti promrzlých prstů, které naráz ponoříte do teplé vody – a ještě k tomu vás za ně někdo tahá. Au! Příčinou je stažení cév, respektive cévní křeč. Bradavky pak pálí, pichlavě nebo bodavě bolí. Bradavka taky mění barvu – zbělá, může být dokonce až namodralá. Jakmile dojde k povolení stažených cév a průtok krve se uvolní, zase zčervená.

„Na vině je obvykle chlad, někdy se syndrom projeví v bazénu nebo tehdy, když žena prochladne. Pomáhá teplo a jemná masáž. Během kojení pomůže soustředit se na správné přiložení a přisátí miminka, aby bradavka neuvízla mezi dásněmi. Přispějí i správné držení dítěte a změna polohy,“ radí laktační poradkyně Simona Lazzari.

Témata: Časopis Maminka, Miminko, Kojení, Mateřství, Dítě je na světě, Bolest, Běla, Simon Lazzari, Normál, Poradkyně, Maminka, Mateřské mléko, Ivana Ašenbrenerová, Zář, Přikládání, Neratov, Prsa, Bradavka, Markéta Behinová, Simona Lazzari, Průtok, Klobouček, Prokrvení, SPA