Maminka.czKojenec

Kojení: Pije jen z jednoho prsu. Je to normální?

Martina Machová 3.  6.  2016
Maličký Šimon je gurmán, preferuje při kojení výhradně levý prs. Je to normální? Mají se maminky v podobných případech obávat nějakých následků?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Všechno začalo, když byly synovi tři měsíce. Byla jsem tehdy docela vyplašená, bála jsem se, že syn pije jen z jednoho prsu, protože mám nějaké závažné zdravotní problémy – jak mě strašila má úžasná tchýně. Šimon sice upřednostňoval už v šestinedělí při kojení můj levý prs, jenže ve třech měsících začal kojení z pravého prsu naprosto odmítat.

Od prsu se odtahoval, kňoural nebo přímo křičel, prohýbal se do luku, ale jakmile jsem ho přiložila k levému prsu, byl z něj spokojený kojenec. Bylo to trochu schizofrenní, jako bych kojila dvě různé děti! Samozřejmě jsem se začala pídit po příčině – a bohužel nejen já…

Má drahá tchýně mně přesvědčovala, abych okamžitě zašla k lékaři, protože když malý z jednoho prsu mléko vůbec nechce, mám možná v prsu nádor. Prý to kojenci poznají. Chápete to? Není nad dobrou radu, že! Samozřejmě jsem nejprve vyšilovala a volala své gynekoložce, která velice empaticky pochopila situaci a řekla, ať druhý den přijedu. Mám štěstí nejen na úžasnou lékařku, ale také na sestřičku, která léta pracovala v porodnici.

5 běžných problémů s miminky. Hlavně nepanikařte!

Obě vzácné dámy mě uklidnily, lékařka mě prohlédla, prohmatala a malého jsem pod dohledem sestřičky kojila v různých polohách. Po chvíli bylo jasné, že zatímco z levého prsu stříkalo mlíčko tak nějak normálně, z pravého (po pokusu o odstříknutí) kapalo jak z rozbitého kohoutku!“ vzpomíná na nelehké období maminka Vladěna z Prahy.

Proč některé děti upřednostňují jeden prs?

Dle odborníků je odpověď v drtivé většině případů více než prostá. Jednoduše se z daného prsu lépe pije! To, že dítě pije z jednoho prsu hůře a nerado, má u něj problémy, je celkem běžný jev. Prsa jsou sice párovým orgánem, nikoliv ale symetrickým. Takže prso může mít jinak tvarovanou bradavku, mléko z něj může téci hůře nebo naopak příliš. Dítěti také nemusí vyhovovat poloha při kojení z tohoto prsu. Může mít někde natažené svaly třeba na krčku nebo mít jinou bolístku, která mu znepříjemňuje sání z prsu.“ uvádí na svém webu laktační poradkyně Jiřina Mrázková. V takových případech může dítě prs odmítat, někdy třeba jen přechodně, jindy se ho zřekne úplně.

 V některých případech se tento problém objeví po zánětu prsu nebo retenci mlékovodu, jindy bez zjevné příčiny. S úpravou vhodnější polohy dítěte i s problémy s pomalým či velmi prudkým spouštěním mléka vám poradí laktační poradkyně, pediatrička nebo lze kontaktovat Národní linku kojení.

Národní linka kojení: www.kojeni.cz/maminkam/linka/ , tel. 261 082 424 (ve všední dny od 08:00 do 13:00 hod.). Připravte si RČ dítěte, které je nutné pro vykazování zdravotním pojišťovnám

Neublíží to děťátku nebo mně?

Děťátku to neublíží zcela jistě, v kojení platí přímá úměra: „Čím více a často dítě z prsu saje, tím více se tvoří mléka a naopak!“. I z jednoho prsu lze plnohodnotně kojit. Děťátko tedy dostane, co potřebuje. Problém někdy nastane u maminky.

Důsledkem výrazné preference jednoho prsu může vznikat přechodná asymetrie prsů. Oblíbené prso bývá zkrátka větší, neboť se v něm tvoří násobně více mléka. Po ukončení kojení se v drtivé většině případů vše vrátí do normálu. Nicméně existuje i malé procento maminek, u kterých je jistá asymetrie po takovém způsobu kojení patrná i po ukončení kojení.

Lze to dítě odnaučit?

Odborníci i zkušené maminky se shodují, že děťátko lze „přeučit“ jen těžko. Občas pomůže změna polohy dítěte či matky při kojení, jindy odstříkání prvního „prudkého“ proudu mléka. V případě pomalého spouštění může uvolnění mléka napomoci teplý obklad před kojením, během kojení pak jemná komprese prsu. Mnohé laktační poradkyně též doporučují využít lepší spolupráce dítěte během nočního kojení.

Témata: Děti, Kojení, Kojenec, Vaše příběhy, Teplý obklad, JEN, Malé procento, Noční kojení, NORMÁLNÍ, Jed, Národní linka, Přímá úměra, Asymetrie, Nelehké období, Normál, Běžný jev, Norma