Maminka.czKojení

Kojit třeba tříleté dítě. A proč ne? Tyhle mámy se neskrývají!

Tereza Víchová 18.  3.  2024
Až vášnivé diskuse vyvolává kojení na veřejnosti – a pokud matka kojí před lidmi starší dítě a ne miminko, je to teprve diskutabilní téma. Přinášíme fotografie maminek, které větší děti kojí hrdě, a ne doma v přítmí. A taky názor psycholožky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že je kojení jednoznačně nejlepším možným způsobem výživy malého dítěte, o tom se spory už roky nevedou. Zda se ale u kojení decentně zakrývat, nebo se jím naopak pyšnit, tady se asi dva tábory neshodnou. Psycholožka Lucie Šmahelová Černá (psychologie-biofeedback.cz) má jasno: z psychologického hlediska je dlouhodobé kojení skvělá varianta. 

"Sama mám čtyři děti a jednu dceru jsem kojila do jejích 4,5 roku," říká Lucie Šmahelová Černá. "Jednoznačně jsem na straně příznivců dlouhodobého kojení."

VIDEO: Kojit větší dítě? Laktační poradkyně to jednoznačně doporučuje

Vždy jde ale podle ní o rozhodnutí matky a ta musí být také spokojená – pokud tedy kojí větší dítě, tak by to mělo být proto, že ona sama chce a cítí se dobře.

"Děti mají díky kojení pocit zázemí, je to určitá forma mazlení a budování vzájemného vztahu. Vůbec bych neřešila, jestli se to hodí, nebo ne," říká rozhodně Lucie Šmahelová Černá a vzpomíná, jak byla se svou kamarádkou průkopnicí právě v tomto ohledu a nestyděla se kojit třeba v restauraci.

VIDEO: (Ne)kojení v porodnici: Maminky se jdou osprchovat a personál mezitím miminko dokrmí, popisuje některé praktiky odbornice

"Naše společnost už je připravena na ledacos. Běžně se mluví třeba o transgender problematice. Nejde o to, abychom to všichni okolo začali tolerovat, ale i podporovat. Chtěla bych maminky, které dlouho kojí, podpořit. Čím méně se to bude řešit jako téma, tím spíše budou takové maminky přibývat a další generace už se nad tím nebude muset ani zamýšlet. Ale stejně tak bych i ráda podpořila maminky, které naopak kojit nemohou nebo se rozhodnou nekojit z jakéhokoli důvodu – mají na to rozhodně právo," uzavírá Lucie Šmahelová Černá.

Témata: Galerie, Výživa a stravování, Kojení, Mateřství, Batole, Matka, psycholožka, transgender, Černá, Maminka, Tříleté dítě, Lucie Šmahelová Černá, Velké dítě, Přítmí, Máma, Děti, Nést