Maminka.czKojení

Kojení trénuje chuťové buňky a zvyká děti na rozmanitost chutí

Martina Machová 4.  10.  2017
Opravdu může kojení nějak podpořit zvykání si na nové chutě v pozdějším období?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdá se, že ano! A vysvětlení je naprosto jednoduché, a tak trochu nahrává tvrzením našich babiček, které věřily tomu, že vše, co v období laktace zkonzumují, se zcela zřetelně projeví na chuti, vůni a snad i konzistenci mateřského mléka. Nyní se zdá, že tomu tak alespoň částečně je! Alespoň to tvrdí někteří odborníci zabývající se výživou dětí.

Strava ovlivňuje chuť mléka

„Z vaší stravy se do mateřského mléka dostávají různé chuťové látky, a dítě tak od počátku vnímá jeho chuťovou rozmanitost,“ tvrdí laktační poradkyně a autorka několika publikací o kojení Vivian Weigert.

Zdá se tedy, že složení stravy zásadně ovlivňuje, podobně jako u dalších savců, samotnou chuť mateřského mléka.

Strava má pochopitelně částečně vliv i na složení mateřského mléka, zejména co se týká zastoupení tuků a vitamínů, i když ne v takové míře, jak si možná myslíme. Mnoho důležitých živin je totiž v mateřském mléku přítomno, ať již chceme nebo ne, tělo si je jednoduše vezme.

„Důležité živiny, například bílkoviny a minerální látky, jsou v mléku obsaženy v množství přesně odpovídajícím potřebám dítěte; pokud by například kojící matka nebyla svou stravou dostatečně zásobena vápníkem, přesto by ho děťátko dostávalo dost. Samozřejmě by však tím utrpěly zuby a kosti matky,“ upozorňuje Vivian Weigert.

Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete

Nečekaný bonus – kojenec i batole, kteří nejsou vybíraví?

To, že se chuť mateřského mléka mění dle stravy maminky, má jeden zajímavý přesah; kojené děti pravděpodobně takřka od narození jemně a nenápadně zvykáme na rozmanitost chutí, v tomto případě spíše chuťových odstínů. Vivian Weigert na základě své mnohaleté praxe v uvedených souvislostech říká:

„To by mohlo vysvětlovat skutečnost, že kojené děti při přikrmování přijímají různé nové potraviny ochotněji než děti zvyklé na stále stejnou jednostrannou umělou výživu. Otázkou je, jestli to tak zůstane celý život.“

Výjimky pochopitelně potvrzují pravidlo a tvrzení laktační poradkyně nelze brát jako dogma, nicméně logický základ zcela jistě má.

Video: 9 slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojily

Kojený otesánek: Může se kojené dítě přejídat?
Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

 

Témata: Kojení, Chuť, dogma, Pozdní období, Kojené dítě, Uvedená souvislost, Chuťová buňka, Buňka, Důležitá živina, Viviana Weigert, Celý život, Strava, Slavná žena, Laktační poradkyně, Mléko, Mateřské mléko, Zvyk, Kojící matka, Minerální látka

Video