Maminka.czGalerie

Kojení: Ženy popsaly, co na něm milují a co nenávidí. Podívejte se na 21 snímků a přečtěte si upřímné zpovědi

Simona Formánková 4.  10.  2022
Těžké, osamělé, složité, únavné, ale také krásné a naplňující - kojení může být opravdu rozmanité! Fotografka Sophie Harris-Taylor se proto rozhodla ho prozkoumat opravdu zblízka. Ve své virální sérii, kterou nazvala jednoduše "mléko", představila detailní a reálné snímky kojení i s osobními přiznáními maminek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení může navenek vypadat jako něco samozřejmého a pod tíhou mateřských povinností, i něco téměř neviditelného. Přestože se stalo ožehavým tématem posledních let, je stále mnoho žen, které o něm nemluví a všechny radosti a strasti s ním spojené prožívají v tichu a soukromí. Fotografka Sophie Harris-Taylor, autorka projektu Milk, proto chtěla toto téma zase o kousek vynést na světlo světa ve své ryzí podobě. 

"Před narozením syna jsem jako mnoho jiných žen měla kojení zidealizované. Má očekávání byla až téměř nereálná. Realita, která přišla s nástupem laktace, mě opravdu zaskočila. Chtěla jsem otevřít konverzaci – ne jasně stanovit, že jsem pro nebo proti. Prostě vytvořit upřímný vhled do kojení" říká fotografka, jejíž kampaň měla velmi pozitivní ohlas. Fotky otiskl i britský časopis Vogue.

Co také řekly ženy na fotkách o kojení:

"Jsem její největší útěcha. Na světě může být všechno špatně, ale ona se mi může schoulit na klín a najít trochu klidu."

"Líbí se mi, téměř jakýkoli smutek nebo výbuch mohu vyléčit tím, že ji kojím."

"Bylo by skvělé, říct bez ostychu nahlas, jak je těžké snažit se rozkojit, neustále odsávat a pak získat jen 40 ml."

VIDEO: Jak podporují kojení v Nemocnici Hořovice?

„V žádném případě to není koncipováno jako návod na kojení. Chtěla bych jen, aby si ženy, které kojily, nebo právě kojí, uvědomily, že v tom nejsou samy. Že se pohybují po minovém poli, které v mnohých vyvolává spoustu emocí. Pozitivních a negativních," přidává Sofie svůj pohled na celý projekt. "Doufám, že seriál umožní lépe porozumět spletitostem a nevýhodám toho všeho. Některým lidem to připadá trochu drsné... Myslím, že se pohled na ženská prsa změnil. Jsou tak sexualizovaná, až se téměř zapomnělo, k čemu původně byla. Takže možná je to jen o tom ukázat něco, co je tak přirozené, trochu podrobněji, než na co jsme zvyklí."

Podívejte se do naší galerie na 21 snímků, které jsou naservírované bez okolků a příkras. Zachycují jedinečné a neopakovatelné příběhy, které přestože mají mnoho společného, jsou každý úplně jiný. Sophie Harris-Taylor na fotkách zachytila nejen kojení samotné, ale také vše, co se ho bezprostředně týká. 

Témata: Galerie, Kojení, Novorozenec, Mateřství, Kojenec, Fotografie, Mateřská, Emoce, projekt, žena, Fotografka, Nemocnice Hořovice, Zpověď, Maminka, Mléko, Nena, Vogue, Milk