Maminka.czKuriozita

Kojí svého pětiletého syna a lidé ji nazývají nechutnou. "Budu kojit, dokud nebude chtít přestat," říká dvojnásobná máma

Dita Mrázková 20.  4.  2023
Tekuté zlato. Tak se přezdívá mateřskému mléku a je navýsost jasné, že je pro miminko tím nejlepším, co mu může jeho máma dát. Své o tom ví i maminka pětiletého syna a tříleté dcery, která kojí nepřetržitě pět let. Za své rozhodnutí však sklízí velkou kritiku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je kojení jedním z nejlepších způsobů, jak dát svému dítěti v začátcích jeho života to nejlepší. Pro dosažení optimálního růstu, vývoje a zdraví potomka by matky měly výhradně kojit po dobu prvních šesti měsíců. Poté by měly děti začít dostávat vhodnou doplňkovou stravu a maminky mohou pokračovat v kojení až do věku dvou let nebo i déle.

Pro 29letou dulu Lauren McLeod z Austrálie jsou však dva roky málo. Důkazem jsou její dvě děti, pětiletý syn Bowie a tříletá dcera Tigerlily. Oba totiž kojila - a kojí od jejich narození nepřetržitě. A co víc, své mléko nabídla i kamarádce, která měla s kojením problémy!

VIDEO: JAK POZNÁTE, ŽE JE VAŠE DÍTĚ HLADOVÉ?

"Bylo to trochu zvláštní krmit dítě, které nebylo moje, ale ne ve špatném slova smyslu. Ráda jsem kamarádce pomohla, jejímu miminku bylo osm měsíců a ona přestala mít mléko," vysvětlila důvod pomoci Lauren.

Klepněte pro větší obrázek

Sama byla kojená svou matkou dva roky a tuto dobu měla v plánu i u svých dětí. "Mysleli jsme si, že se do té doby Bowie odstaví sám, ale o mléko měl velký zájem i po svých 2. narozeninách. Teď je mu pět a kojím ho jen párkrát v týdnu před spaním," přiznává.

Když do rodiny přibyla dcerka Tigerlily, Lauren se snažila vysvětlit tehdy tříletému Bowiemu, že je potřeba nechat mléko i své sestřičce. Úplně ho ale neodstavila, protože prý neměla to srdce.

 

"Nikdy by mě nenapadlo, že budu své dítě kojit ještě v pěti letech, ale je to  prostě tak."

 

"S tím, jak byly děti starší, přišly chvíle, kdy jsem si říkala: 'Já prostě nemůžu. Už to dál nemůžu dělat. Musím přestat," svěřila se Lauren, že i ona, jako každá máma, měla a má i své špatné dny, ale je ochotná vydržet, než její děti samy řeknou dost.

Klepněte pro větší obrázek

Za své rozhodnutí, kterým se netají, ovšem na sociálních sítích sklízí obrovskou kritiku (z očí do očí jí prý nikdo nic zlého neřekl). I když se najde pár výjimek, kterým přijde kojení "v tandemu" roztomilé, Lauren přiznává, že většina sledujících ji nazývá nechutnou a její úmysl kojit předškoláka považují za "nepřijatelný".

"Ne, není to divné. Je to úplně normální a budu v tom pokračovat, dokud nebude chtít sám přestat," vzkázala odhodlaně Lauren a uklidnila všechny kritiky, že svému synovi vedle mateřského mléka dává i klasickou stravu. Věří, že Bowie přestane vyžadovat kojení než půjde do školy. 

Lauren tak své rozhodnutí neustále a trpělivě obhajuje a vysvětluje, proč je třeba, aby společnost toto negativní stigma odstranila. "Mnoho negativních názorů lidí na kojení často vychází z kulturních předsudků a nedostatečného vzdělání v této oblasti, což je jeden z důvodů, proč se o svůj příběh dělím – abych lidem pomohla pochopit, že na přirozeném kojení i starších dětí není nic nenormálního," uzavírá Lauren.

Témata: Děti, Kojení, Předškolák, Rodičovství, Mateřství, Instagram, Kuriozita, Syn, Dcera, Matka, Sourozenci, Životní příběh, Sociální sítě, mateřská láska, Austrálie, WHO, stigma, mateřské mléko, Lauren, Tříletá dcera, Máma, Mléko, Bowie, Pětiletý syn, Úmysl