Maminka.czTěhotenství

Kojicí polštář pomůže už během těhotenství! Podle čeho vybrat ten správný?

Simona Procházková 16.  2.  2021
Módní hit, nebo praktický a šikovný pomocník, který dokáže mamince i miminku zpříjemnit a ulehčit první týdny a měsíce po porodu? Multifunkční relaxační nebo také často nazývaný „kojicí“ polštář má téměř univerzální využití. Proč si ho koupit, k čemu všemu ho můžete využívat a jak zvolit ten nejlepší právě pro vás a vaše děťátko? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá těhotná nebo novopečená maminka určitě spolehlivě potvrdí, že jde o výbornou investici a nepostradatelného pomocníka, který dokáže výrazně usnadnit každodenní život jak v období před porodem (odpočinek během dne i spánek na boku, uvolnění zad a kloubů), tak zejména pak i během nikdy nekončícího kolotoče s kojencem. A co víc, multifunkční relaxační polštář se bude hodit jistě i v pozdější době, když vám děťátko povyroste (což mohu osobně podepsat, synovi je šest let a „kojicí“ polštář mám v posteli dodnes, příjemně se mi s ním usíná, manžel mi ho občas „krade“ a rovná si s jeho pomocí záda). Polštáře jsou anatomicky tvarované a nezřídka vyráběny ve spolupráci s laktačními poradkyněmi a porodními asistentkami. Podle čeho se rozhodovat a jak se zorientovat v široké nabídce v obchodech?

Migréna a bolest hlavy v těhotenství: Jaké jsou příčiny a co doopravdy přinese úlevu

Polštář zdaleka nejen při kojení!

Těhotenské, relaxační, kojicí nebo také mazlicí polštáře jsou perfektním a velmi chytrým vynálezem. Mají tvar podkovy s rozšířenou střední částí, jsou proto velice pohodlné a bezpečné. Zajistí maximální komfort, a to nejen během kojení miminka, ale rovněž již v těhotenství, kdy velmi usnadňují spánek s rostoucím bříškem a uleví při nepříjemných bolestech páteře, beder či kyčlí. Stačí se s polštářem na gauči nebo v posteli „proplést“, podepřít bříško nebo záda, najít si nejlepší „úlevovou“ polohu a dopřát svalům a kloubům odpočinek. Při kojení se s pomocí polštáře budete cítit pohodlně vy i miminko, které si díky jeho ergonomicky řešenému tvaru můžete snadno polohovat podle momentální potřeby. I maminka si tak může najít polohu, ve které se bude během krmení miminka cítit co nejlépe a nezatěžovat páteř. Výborně se kojicí polštáře uplatňují také v péči o nedonošené děti, pro ty vetší pak poslouží rovněž jako bezpečný mantinel při spánku v postýlce i jako opora při lezení a prvních pokusech o sezení.

Ženy kojí odjakživa. Není možné, aby to nešlo. Tahle moudra si nechte od cesty!

Pozor na velikost!

Pokud jde o správnou velikost, vybírejte s rozmyslem, důležitým ukazatelem je vaše tělesná výška. Celková délka polštáře by ale měla určitě být minimálně 170 centimetrů, spíše ale o něco více. V případě, že jste menšího vzrůstu, máte obvod pasu do 90 cm a máte v plánu polštář využívat pouze na kojení, stačí vám velikost označována jako „standard“, pokud ale měříte více než 160 cm, obvod pasu je větší než 90 cm a kojicí polštář chcete využívat už během těhotenství pro zpříjemnění spánku na boku a později rovněž (kromě samotného kojení) jako mantinel nebo hnízdečko pro miminko, doporučují výrobci pořídit velikost „maxi“ (délka 200 až 210 cm).

Co je rizikové těhotenství a co to pro vás znamená? Podívejte se na video.

Materiál: duté vlákno, nebo mikro kuličky?

Můžete si vybrat ze dvou variant výplní multifunkčních polštářů, a to buď EPS kuličky, nebo PES duté vlákno. Každý druh výplně má svá pro i proti, proto se předem dobře rozmyslete, co pro vás bude příjemnější variantou. PES duté vlákno je lehké, vzdušné, odolné vůči roztočům, prachu, snadno se přizpůsobí vašemu tělu a je měkké a pohodlné také pro kojence, poskytuje mu kvalitní oporu. Duté vlákno má tvar „vločky“, což zaručí, že se polštářek nedeformuje. V případě potřeby se navíc dá náplň z polštáře odebírat či naopak přidávat.

Mikroperly neboli EPS kuličky jsou zcela zdravotně nezávadné a díky svému pravidelnému tvaru a malé velikosti tři až čtyři milimetry se snadno přelévají a vy můžete lehce polohovat miminko podle toho, jak je zrovna potřeba. Nevýhodou kuliček je, že jemně šustí, jak se uvnitř sypku přelévají, a v průběhu času trochu slehávají. Většinou je ale možné kuličky do polštáře doplnit (přístup zpravidla díky zipu). Vnější potah kojicích polštářů bývá zpravidla ze 100% bavlny nebo bambusové tkaniny a je odnímatelný, takže ho můžete kdykoli při zašpinění jednoduše vyprat v pračce.

Prolaktin: Hormon, který ovlivňuje plodnost, imunitu i chuť na sex!
Bolest zad a pánve v těhotenství. Trpíte při každém kroku? Těchto pohybů se vyvarujte
Syndrom karpálního tunelu: Bolesti, křeče, brnění prstů i otoky. Co s tím?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Kojení, Mateřství, Miminko, Po porodu, Spánek, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Kojice, Velikost, Tunel, Kulička, Běh, Polštář, Průběh času, Maminka, Děťátko, Zdraví na Heureka.cz

Video