Maminka.czKuriozita

Kojím našeho syna, i když jsem nikdy nebyla těhotná, říká pyšná máma

len 3.  5.  2023
Caitlin a její manželka Leah jsou aktivní na všech sociálních sítích. S vtipnou nadsázkou na nich sdílejí svou lesbickou orientaci, cestu k umělému oplodnění i dvojité mateřství. Doslova dvojité, protože i když syna Oakleyho odnosila a porodila Leah, Caitlin se rozhodla, že ona se bude na kojení podílet také. A povedlo se!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

VIDEO: Nejčastější potíže u kojení a rady laktační poradkyně

„Nikdy jsem nebyla těhotná, ale kojím svého šestitýdenního syna – jsem na sebe tak pyšná!“ prohlašuje Caitlin ve videu, v němž se rozhodla popsat, jak se jí to podařilo. „Hodně z vás se ptalo, jak probíhá moje cesta k indukovanému kojení. Tak jsem si řekla, že pro vás udělám rychlou aktualizaci…“

Podstoupila kontroverzní léčbu 

Když byla Leah v 17. týdnu těhotenství, kontaktovala její manželka Caitlin laktační poradkyni. Vysvětlila jí, že se Leah chystá kojit a ona že se chce pokusit o totéž. „Nejdřív mi nasadili antikoncepční pilulky a pak také lék, který pomáhá s vyvoláním laktace,“ vypráví Caitlin.

Lék, o němž mluví, je ovšem původně určen k léčbě nevolnosti, zvracení a některých gastrointestinálních problémů. Mimo to zvyšuje i hladinu prolaktinu v lidském těle, a tak vlastně podporuje tvorbu mateřského mléka. V některých zemích však pro tento účel jeho užití není schváleno kvůli možným vedlejším nežádoucím účinkům. Pokud vás zajímá, jak je to v České republice, tak tady to úplně běžná praxe není. I když protokol pro tzv. adoptivní kojení existuje i u nás.

Na webových stránkách občanského sdružení Mamila se o takzvaném adoptivním kojení můžete dočíst: "Hormonální příprava zahrnuje užívání dvousložkové antikoncepce bez přerušení v trvání minimálně 30 dní, lépe 60 dní, ideálně 5 měsíců. Hormonální antikoncepci musí předepsat gynekolog. Užívání hormonální antikoncepce není podmínkou pro kojení adoptovaného dítěte. Je možné rozhodnout se antikoncepci vynechat. Po vysazení antikoncepce se pokračuje v užívání pískavice a benediktu lékařského, zároveň se začíná odsávat mléko, případně přikládat miminko."

Adoptivní kojení, aneb když kojí ta, co nerodila

Pořád jsem trochu v úžasu...

A podobnou cestu, navrch s kontroverzním použitím zmiňovaného léku, podstoupila i  Caitlin. Antikoncepci vysadila osm týdnů před termínem porodu jejich dítěte. Do toho se pustila do odsávání mléka, které už se jí mezitím začalo trochu tvořit: „Odsávala jsem každé tři hodiny, a to i v noci. Postupem času se moje zásoby mléka stále zvyšovaly a zvyšovaly.“ 

Dnes kojí malého Oakleye obě – jak jeho biologická matka Leah, tak její manželka Caitlin. „Jsem opravdu v šoku, ale zároveň jsem na sebe pyšná, že dokážu plně kojit, i když jsem nikdy nebyla těhotná, a vlastně držím krok s Leah,“ říká Caitlin. Obě prý doufají, že budou syna kojit až do jeho šesti měsíců. „Pořád jsem trochu v úžasu, jak neuvěřitelné lidské tělo je,“ uzavírá Caitlin.

 

Jsem pořád trochu v úžasu, jak neuvěřitelné lidské tělo je. A jsem na sebe tak pyšná!

 

Podívejte se na okamžik zrození malého Oakleye, který přišel na svět císařským řezem. Za touto dojemnou scénou pak pokračuje retrospekce těhotenství Leah i Caitlininy cesty k rozkojení bez těhotenství:   

Témata: Příběhy, Kojení, Mateřství, Inspirativní ženy, Syn, Zajímavosti, Kuriozita, Sociální sítě, Odvaha, Umělé oplodnění, Leah, Caitlin, Oakley, Adoptované dítě, Máma, Česká republika

Video