Kokosový ořech: Zdroj vitamínů a prospěšných látek

Kokosová palma roste sedm let, než se objeví první plody - kokosové ořechy, které jsou jedny z největších ořechů (semen) na světě.
Kokosový ořech: Zdroj vitamínů a prospěšných látek

Kokosovník ořechoplodý je palma dosahující výšky až třicet metrů, která se pěstuje již více než 3000 let. Neví se přesně, odkud kokosové palmy pocházejí. Plató popisuje, že kokosy byly známé v antické Atlantidě a putovali spolu s námořníky skrze oceány. Dnes je kokosová palma rozšířená v tropické oblasti celého světa.

Kokosový ořech má přes 60 % tuku, 20% glycidů, 8% proteinu a 6% vody. Mladé plody obsahují tekutinu, která je nesprávně nazývána kokosovým mlékem. Nejde ale o kokosové mléko, ale o kokosovou vodu. Mléko se získává strouháním a lisováním bílého endospermu ořechu. Kokosová voda má vysoký obsah draslíku, téměř plné spektrum vitaminu B, mimo B6 a B12 a vitamin C. Průměrný mladý kokos obsahuje 20 % požadované denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteinu, 15 gramů cukru a 3 gramy nasyceného tuku.

Kokosy mají svou sezónu v našich obchodech celou zimu, můžeme však koupit kokos sušený a to i v bio kvalitě. Dužninu kokosu lze konzumovat samotnou, nebo ji využít v mnoha receptech. Při nákupu celých kokosů dbejte na to, aby ořech obsahoval vodu (stačí zatřepat), a aby neměl žádné známky plísně a jeho tři vrchní tmavší skvrnky byli čisté a nepoškozené.

Velmi cenný je také kokosový olej. Panenský kokosový olej se získává z dužiny čerstvě sklizených kokosových ořechů, má příjemnou vůni, výživné hodnoty a široké použití. Čistý kokosový olej je už staletí používám k péči, výživě a hydrataci pokožky. Kůží je velice snadno a rychle beze zbytku absorbován, nezanechává mastný film. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články