Maminka.czDěti a mateřství

Kolébejte, ale pozor na bezpečnost miminka

Martina Machová 31.  5.  2014
Kolébejte, ale pozor na bezpečnost miminka
Kolébka dříve patřila do základní dětské výbavičky, podobně jako dnes postýlka nebo kočárek. Mnohdy se v rodinách dědila na generace na generaci; usínal v ní syn, otec i děda. Moderní kolébky by však měly splňovat řadu bezpečnostních opatření.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malá miminka dříve běžně spávala v dřevěných nebo v látkových (závěsných) kolébkách, stačil pouze pohyb nohy či ruky a miminko se jemně pohupovalo, což bylo pro vytížené hospodyně velmi praktické.

Maminkám, které v té době mívaly více dětí i práce, kolébka šetřila čas. Během pečení chleba, tlučení másla, vyvařování a máchání prádla v neckách, látání košil a péče o děti i nemohoucí prarodiče stačilo jen natáhnout ruku, miminko pohoupat, případně při tom broukat nějakou ukolébavku. Děti byly v menším a pěkně ohraničeném prostoru spokojené, rytmické pohupování připomínalo důvěrně známé pohyby z maminčina bříška.

Děloha – úžasná vodní postel

„Možná, že vám se v úplném tichu spí dobře, ale vaše miminko to přijímá jako nepřirozené. To proto, že v děloze bylo neustále obklopeno symfonií vjemů – pocitem objetí, jemnými doteky, hučením krve v žílách a spoustou kolébání,“ tvrdí uznávaný pediatr a autor řady populárních knih o dětském vývoji Harvey Karp. V děloze se zkrátka žilo blaze; příjemné přítmí, teplo a to úžasné vodní houpání však jednoho dne definitivně skončilo. Komu by se po takové krásné době nestýskalo?

Staré dobré „Houpy houpy, kočka snědla kroupy“?

Miminka našich babiček trávila první týdny života nejen v měkké a pevné zavinovačce, ale především v kolébce (závěsné nebo dřevěné). Když nebylo mimino v kolébce, šlo z ruky do ruky. Každý ho chvíli pohoupal, pokolébal, broukal a mimino bylo spokojené.

Nebyl moc čas přemýšlet nad tím, jestli houpání dítě nerozmazlí, s tím přišly až některé výchovné trendy v minulém století: „Žádné velké mazlení, houpání, časté kojení, ať není mimino rozmazlené, ať si nezvyká!“ Kolébky začaly nahrazovat drátěné a železné postýlky podobné klecím, zpívané jednoduché ukolébavky vytlačily hrací kolotoče, později i ukolébavky na CD v podání „hitmakerů“ dětských písní.

Jelikož v současnosti žádný hlavní jasný trend ve výchově neexistuje, a každý rodič své dítě vychovává dle svého uvážení (někdo liberálně, jiný velmi autoritativně, další je někde „mezi“), proč si z minulosti nevzít osvědčené a prospěšné, pokud to dítěti i vám vyhovuje?

Když dítě nechce spát…

Mnohé české maminky malých „nespavců“ znají zajímavou knihu od uznávané psycholožky Jiřiny Prekopové, která ve svém rodičovském bestseleru mimo jiné píše: „Kvůli rytmickým podnětům doporučuji spíš kolébku nebo houpací síť, kterou postavíte vedle matčiny, případně otcovy postele. Ovšem je třeba ji vybavit matrací nebo nějakou podložkou, aby dítě mohlo být správně uloženo.“ Kolébka samozřejmě není všespásná, ale většina maličkých kojenců se v ní (soudě dle jejich reakcí) cítí dobře, jestliže vyhovuje i rodičům, proč nebýt v tomto směru nostalgický?

Nejčastější typy kolébek na trhu: klasická dřevěná kolébka, dřevěná kolébací postýlka (lze kolébat, nebo instalovat zarážky), kolébací postýlka s kolečky, mnoho typů závěsných látkových kolébek včetně závěsných kolébek s pevným dnem, proutěné kolébky.

Co musí splňovat bezpečná kolébka či postýlka

1. Žádná stahovací strana

Takovým typem postýlky byly všechny ty se stahovací přední stěnou pro snazší přístup k dítěti. Bylo totiž zjištěno, že mezi roky 2007 a 2010 způsobilo selhání mechanismu a samovolné spuštění přední stěny 150 případů smrti malých dětí zadušením či uškrcením. Americký úřad pro ochranu spotřebitelů proto v roce 2011 intervenoval u politiků a takovéto postýlky byly s okamžitou platností zakázány.

2. Opatrně s polstrováním

Je sice fakt, že hezký mantinel propůjčí vaší kolíbce stylový vzhled, ale pediatři je moc rádi nevidí. Pokud se pro něj stejně rozhodnete, volte takový, který je pevný, nebortí se a jde bezpečně přidělat po celé délce vaší postýlky. U velmi tlustých a neprodyšných polstrování totiž hrozí riziko přidušení. Rovněž se ujistěte, že tkaničky na zavazování se nemohou dostat dovnitř kolíbky. Mantinely by se měly rozhodně vyndat, jakmile u svého dítěte zpozorujete první snahy o stoupání si. Pak by se totiž snadno daly využít jako stupátko a dítě by mohlo z postýlky vypadnout.

3. Pozor na předměty v kolíbce

Správně by se v kolíbce neměly nechávat žádné předměty, které tam nepatří, tz. hračky, knížky, oblečení,… Pokud je vaše dítě zvyklé usínat s plyšákem, měli byste mu ho po usnutí vyndat. Taky je třeba dát pozor na správné zastrčení prostěradla, aby nedošlo k jeho vyhrnutí, a používat výhradně velikost odpovídající velikosti matrace.

4. Správná matrace

Matrace by měla být co nejsilnější a ne příliš měkká. Při jemném tlaku ruky by se neměla vlastně vůbec prohnout. Taky byste se měli ujistit, že mezi matrací a okrajem postýlky nejsou mezery, do kterých by mohlo vaše dítě strkat prsty či se tam zaklínit ručičkou či nožičkou.

5. Bezpečné umístění

Postýlka by neměla stát pod oknem či v jeho těsné blízkosti. Jednak kvůli tomu, že by na sebe dítě mohlo strhnout záclony či závěsy a pak taky kvůli riziku prochladnutí při větrání. Nikdy přes ni rovněž nic nepřehazujte, či na ni neodkládejte například své oblečení. Neměla by stát ani v blízkosti horkovzdušných topidel či jakéhokoli zdroje otevřeného ohně.

6. Chtějte certifikáty

Při koupi postýlky nekoukejte pouze po tom, jak se vám líbí její vzhled a jak se vám bude hodit do bytu, ale hledejte potvrzení o splnění evropských norem bezpečnosti, certifikáty bezpečnosti a podobná sdělení výrobce.

Mnoho rodičů se k tomuto problému staví zdrženlivě a mají tendenci ho podceňovat. Přežili to naši rodiče, přežili jsme to my, přežijí to i naše děti, zaznívá občas na rodičovských fórech. Jistě, ve většině případů nejde o život, i když někdy taky (zaklínění hlavičky mezi šprusle či výše zmiňované selhání mechanismu spouštění přední stěny). I kdyby se však jednalo jen o riziko poranění, proč mu své dítě zbytečně vystavovat.

Témata: Děti, Časté kojení, Bezpečnost, Americký úřad, Uznávaný pediatr, Houpací síť, Mimi, Kolébka, Nejčastější typ, Jemný dotek