Maminka.czBatole

Kolik dárků na Vánoce je akorát? Když jich je moc, děti si je stejně neužijí

Michaela Čentešová 24.  11.  2020
Kolik dárků na Vánoce je akorát? Když jich je moc, děti si je stejně neužijí
Ať už k vám dárky nosí Ježíšek, stromeček, Santa, Vánoční duch nebo si je prostě nakupujete sami, měli byste myslet na to, že by dárků nemělo být přespříliš.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Coby rodiče děláme občas chyby. Jednou z nich je, když svým dětem koupíme pod stromeček příliš mnoho dárků, abychom jim udělali radost. A pak se divíme, že neprojevují odpovídající nadšení, nebo dokonce ani všechno nerozbalí. Jenže to není jejich vina. 

Vánoce jsou úžasnými svátky a obdobím, kdy chceme všem svým blízkým dělat radost. Jenže  svou lásku často měříme na množství dárků pod stromečkem. Snažíme se dětem co nejvíce prodloužit onu magickou chvíli a možná se jim snažíme dát všechno, co my jsme jako malí neměli, ale toužili jsme po tom.

Hvězdné příběhy Edíka a Edinky a další knížky o adventu a Vánocích pro děti

Proto jim pod stromeček chystáme hory dárků v pestrých papírech a čekáme, jak je budou nadšeně rozbalovat a jejich štěstí se bude stupňovat. Jenže děti nám často připraví zklamání tím, že si dárek ani pořádně neprohlédnou a už rozbalují další.

Nebo naopak zůstanou fascinováni u jednoho a k rozbalování těch ostatních je musíme téměř nutit. Říkáme si pak v duchu, jak jsou ty děti nevděčné, že to stálo tolik peněz a úsilí... Celé to kouzlo Vánoc se nám pak tak nějak vytratí.

Velkým množstvím dárků bereme radost

Chyba ale není v dětech, ony nejsou nevděčné, to my jim bereme schopnost radovat se.

“Velkým množstvím dárků dětem radost tak trochu bereme,” říká docent Radek Ptáček z Institutu dětské psychologie.

“Připravujeme je o schopnost radovat se z maličkostí. Příště už jim nebude stačit jen jeden dárek, ale bude jich zapotřebí víc a víc. Dítě už nebude mít radost z toho, že dostalo dárek, ale z toho, kolik jich dostalo.

Čím víc dáváme, tím větší množství dárků bude dítě potřebovat, aby vůbec zažilo radost. Příliš mnoho dárků vede pouze k rozbalovací agonii, dítě rozbaluje a rozbaluje, ale rozbalený dárek obvykle ihned odhodí, aniž by se na něj podívalo. Velké vzrušení mu přináší pouze samotná aktivita rozbalování.

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?

Dítě je potom natolik nabuzené, že o klidné prohlížení dárků nemá vůbec zájem. Navíc hromada rozbalených dárků, obvykle ve změti roztrhaného papíru a obalů vyvolává stres a nelibost a dítě od hromady dárků odchází, aniž by vlastně vědělo, co tam je. Taková chvíle je pro rodiče velkým zklamáním.

Těšili se, až uvidí své dítko radostně zkoumat každý jednotlivý dárek, a místo toho vidí dítě apatické, s absolutním nezájmem o cokoliv. Vánoce namísto sdílené radosti, přinášejí stres a odcizení. A to je škoda.”

Kolik dárků je dost?

Neexistuje žádné magické číslo, které by určovalo hranici, kdy je dárků ještě tak akorát a kdy už je to moc. Tu hranici musíme stanovit my sami, tak aby dárků nebylo příliš a dítě mělo dostatek prostoru k tomu, potěšit se s nimi a pohrát si.

Vždycky si vzpomenu na scénu z Harryho Pottera, kde jeho tlustý bratránek Duddley slaví narozeniny a místo rozbalování dárků je počítá a rozvzteká se, když jich je jen 36, tedy o jeden méně než loni.

A maminka ho konejší, že mu ještě koupí další dva, aby jich bylo víc… Jako dospělí jsme se naučili poměřovat kvalitu množstvím, čím více, tím lépe. Jenže při vybírání dárků by to rozhodně platit nemělo.

Musíme si uvědomit, že dárkem dítěti chceme předat nejen nějakou materiální věc, ale hlavně hodnoty a zážitky.

S Tomášem máme dost odlišné názory na výchovu, říká Radka Třeštíková v prosincové Mamince

“S vánočními dárky pomáháme dětem vytvářet si vztahy. K lidem i věcem. Jestliže dítě dostane jeden až dva dárky, ze kterých má radost, vytvoří si k nim vztah a bude se z nich těšit i dále. Když dítě zahltíme hračkami, jediné, co mu tím do života dáváme, je přesvědčení, že hodnota se měří množstvím,” říká docent Radek Ptáček. 

U stromečku by tedy nemělo jít jen o to rozbalit si dárky. Měli bychom své děti naučit, aby s rozbalováním nespěchaly a věnovaly pozornost nejen tomu, co dostaly ony, ale i tomu, co dostali ostatní členové rodiny.

Společně bychom pak měli projevovat radost a vděčnost a naučit tím děti to, že mohou prožívat radost s druhými a udělat jim radost tím, že je obdarují.

Poznáváte se? Kreslířka dokonale vystihuje, jak vypadá život ženy s malými dětmi!
GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Vánoce, Potter, Dar, Přípravka, Materiální věc, Radost, Nadšení, Van, Stromeček, Ostatní člen, PhDr, Velký, Množství, Řád, Velké množství, Změť, Adventní přípravka, Řádek, Radek Ptáček, Kouzlo Vánoc