Maminka.czMateřství

Druhé, třetí a každé další dítě: Jak vás promění? Tady je reálná zkušenost maminky

Markéta Novák Matějková 31.  3.  2024
Co všechno se změní s narozením druhého, třetího nebo dokonce čtvrtého či pátého dítěte a proč není v mateřství na škodu být nad věcí, vám poví Markéta Novák Matějková, která co píše, to žije – sama je čtyřnásobnou maminkou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Markéta Novák Matějková, novinářka a zakladatelka značky Hemnia
Klepněte pro větší obrázek

Máma čtyř dětí – tří synů a jedné dcery. Pět let pracovala v on-line redakci časopisu Maminka. Poslední roky podniká, založila si vlastní značku CBD produktů Hemnia. Energii dobíjí jako instruktorka tabaty a TRX. V rodičovství se řídí heslem, že není třeba být dokonalý, ale je třeba mít pro své děti vždy otevřenou náruč a naučit je mít otevřené oči a mysl.

 

Čím větším počtem dětí disponujete, tím víc toho zvládnete. A to, co nezvládnete, přestanete řešit.

 

Jakmile se stanete rodičem, spousta věcí je jinak. Spánek se vám zkrátí na polovinu, jíte často vestoje a možná nevíte, jaký je den v týdnu. A teď si představte, že máte dětí víc. Ne, nechci vás děsit, právě naopak. Mít více dětí je totiž v mnoha ohledech snazší než výchova jednoho potomka. Pokud tedy nejste perfekcionistka. Ale nebojte, ono vás to stejně přejde… U prvního miminka se totiž snažíme být perfektní mámou, která se snaží vychovat dokonalé dítě. Pak přijde druhý, třetí a u někoho i čtvrtý nebo pátý potomek a priority se změní: Hlavní je přežít, naučit se dobře plánovat a nezbláznit se.

Napoprvé naplno

První těhotenství, porod, vytoužené miminko. Všechno máme naplánované, připravené s předstihem. Jsme trošku vystresované, ale o to s větším zapálením tuto novou životní roli plnit co nejsvědomitěji. Péče o toho drobečka nám zabere všechen čas a my máme pocit, že nic nestíháme. Jistotou, jak se těchto pocitů zbavit, je pořídit si další děti. Ty dodají nejen víc mateřského sebevědomí, naučí lépe plánovat, být efektivnější, ale hlavně zjistíte, že patent na rodičovství prostě neexistuje. Jako máma čtyř dětí ve věku od pěti do třinácti let vím jedno: Čím víc dětí máte, tím víc toho zvládnete, a to, co nezvládnete, přestanete řešit. Uklizenou domácnost vidíte už jen u sousedů, zeleninové a pečlivě připravené svačinky vyměníte za tatranku a jablko. A když zvládnete uložit děti před půl devátou večer s pusou na dobrou noc místo pohádky, můžete považovat den za úspěšný.

Při prvním těhotenství hltáte dostupnou literaturu, poctivě se vyhýbáte potravinám, které by mohly vašemu nenarozenému miminku uškodit, a těhotenský test máte uschovaný na památku. U dalších těhotenství už víte, co očekávat, na co si dávat pozor, a co naopak nemá cenu hrotit. Ano, možná vás může překvapit něco, co jste doposud nezažila, například jako mě těhotenská cukrovka u třetího těhotenství a křečové žíly u čtvrtého. Ale už jste tak nějak nad věcí. Také si už možná při kojení dáte kafe nebo dvě, protože zjistíte, že bez něj to prostě nedáte a že káva bez kofeinu už nezabírá ani psychologicky.

Od porodu k porodu

Jako prvorodička jsem měla z předporodních kurzů pocit, že jsem připravená a že si tento jedinečný okamžik užiju. Jaké bylo mé překvapení, že nic nešlo podle plánu. Syna jsem přenášela, vyvolávaný porod byl zdlouhavý, nepomohl ani epidurál, až nakonec synovi museli pomoct na svět vakuumextraktorem. Díkybohu, že jsem do té doby netušila, že něco takového existuje! Logicky jsem proto před druhým porodem byla ve stresu. Ten ale pro změnu proběhl tak rychle a předčasně, že nebyl čas na nic. Ani na sbalení tašky do porodnice. Třetí porod? Byl sice přirozený, v termínu, ale podle manžela trval dlouho, během kontrakcí si četl sportovní zpravodajství a snažil se syna „vypudit“ hlasitým fanděním. U čtvrtého porodu jsem měla jasno – manžela zavolám, až když půjde do finále. A tak se stalo.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

 

 

V pokračování článku také najdete

Výchova čtyř rozdílných povah

Na co se připravit, když máte víc než jedno dítě

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Rodičovství, Mateřství, Výchova, novinář, Potomek, Hrot, Děti, Brouček, BOLT, Reálná zkušenost, Markéta Novák Matějková, TRX, Maminka, Čechy